Χάσικος: “Η τοπική αυτοδιοίκηση κινητήρια δύναμη για ανάπτυξη”

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε το Σάββατο πως σε μια σύγχρονη κοινωνία, όπως στην Κύπρο του σήμερα, η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελεί την κύρια κοινωνικοοικονομική κινητήρια δύναμη, ενώ το κράτος οφείλει να διασφαλίσει τις αναγκαίες ισορροπίες και την απαιτούμενη σταθερότητα.

Η σταθερότητα αυτή, σημείωσε σε ομιλία του στην ημερίδα “Τοπική Αυτοδιοίκηση: Από την Κρίση στην Πρόκληση», θα αποτελέσει τη δυναμική για την προσδοκώμενη ανάπτυξη.

Τονίζοντας ότι η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον κοινωνικοοικονομικό ιστό, ο κ. Χάσικος είπε ότι για την αντιμετώπισή τους, παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις κεντρικές κυβερνήσεις, θα ήταν καθοριστικής σημασίας η ενεργότερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία μπορεί και οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Δεν είναι τυχαίο, είπε, που η κατ΄ εξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική, προφανώς και η μόνη, που απευθύνεται άμεσα στις Τοπικές Αρχές, η Περιφερειακή Πολιτική, αντιστοιχεί, μέσω της διάθεσης των Διαρθρωτικών Ταμείων, με τη δεύτερη πιο μεγάλη δαπάνη, μετά από εκείνη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα Διαρθρωτικά Ταμεία αποτελούν το κύριο εργαλείο της Περιφερειακής Πολιτικής, που σκοπό έχουν τη μείωση των ανισοτήτων στην Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε, κατά συνέπεια, είπε, Τοπικές Αρχές που να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρονται για άντληση κονδυλίων, με την υποβολή, εκπόνηση και εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων, η υλοποίηση των οποίων θα επιφέρει και την προσδοκώμενη αναβάθμιση στη ζωή των πολιτών.

Πέραν τούτου, είπε, η ίδια η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών. Είναι γι’ αυτό, εξάλλου, που η Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβάλλει την ανάγκη διασφάλισης της αυτονομίας των Τοπικών Αρχών, αφού η απλή αποκέντρωση εξουσιών δεν θεωρείται ως επαρκής τακτική.

Ο κ. Χάσικος είπε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαθέτουν ένα σαφές πλεονέκτημα, αφού είναι σε θέση να προσαρμόσουν καλύτερα στις τοπικές πραγματικότητες τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες που προσφέρουν.

Το κράτος, είπε, οφείλει να διασφαλίσει τη δυνατότητα ανάπτυξης κάθε περιοχής, στα πλαίσια εφαρμογής μιας πολιτικής που να εξασφαλίζει την κοινωνικοοικονομική και εδαφική συνοχή στο σύνολο της επικράτειάς του. Συνεπώς, το κράτος έχει ένα ευρύτερο ρόλο να διαδραματίσει. Οφείλει να διασφαλίσει την ισορροπία των δημόσιων οικονομικών.

Η αντιμετώπιση των σημερινών αλλά και αυριανών προκλήσεων, συνέχισε, συνεπάγεται την ανάγκη άμεσης διασφάλισης των απαραίτητων προς τούτο προϋποθέσεων.

Η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής μας προοπτικής, ρόλου και ταυτότητας, αποτελεί επίσης μια σημαντική πρόκληση. Η θέση και ο ρόλος που η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να διαδραματίσει, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, είναι καθοριστικής σημασίας σ’ αυτή την πορεία.

Η φορολογική μεταρρύθμιση αποτελεί, επίσης, μια απαίτηση, έτσι ώστε οι τοπικές αρχές να διαθέτουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες προκλήσεις. Τα έσοδα των τοπικών αρχών, όπως είναι γνωστό εξαρτώνται σήμερα, σε μεγάλο βαθμό από την κρατική χορηγία. Ο πολίτης αναμένει από μας τον καθορισμό μιας πολιτικής φορολόγησης υπεύθυνης, διάφανης, δίκαιης, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για τις υπηρεσίες που του προσφέρονται.

Καταλήγοντας, ο κ. Χάσικος εξέφρασε βεβαιότητα ότι η νέα ισορροπία που θα επιτευχθεί με την προωθούμενη μεταρρύθμιση θα αποτελέσει το εφαλτήριο για μια δημοκρατία ανανεωμένη, εκσυγχρονιστική, δυναμική και φιλόδοξη, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024