Κατοχυρώνονται οι γεωργοί

Για πρώτη φορά στα σκαριά η δημιουργία Μητρώου Αγροτών

Tρόπο για να διαχωριστούν οι επαγγελματίες γεωργοί από τα πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα ως δεύτερο επάγγελμα βρήκε η κυβέρνηση, η οποία προχωρεί στη δημιουργία μητρώου γεωργών και γεωργικών εκμεταλλεύσεων…

Η προτεινόμενη νομοθεσία κατατέθηκε ενώπιον της Βουλής κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας από τον υπουργείο Γεωργίας. Μέσω
του νόμου επιχειρείται η δημιουργία μίας βάσης δεδομένων όπου θα περιλαμβάνει τα προσωπικά στοιχεία, καθώς και των εκμεταλλεύσεων όλων των φυσικών και νομικών προσώπων συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιρισμών που ασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων. Η βάση δεδομένων είναι απαραίτητη ώστε να είναι διαθέσιμες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων και τη στοχευμένη άσκηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της Αγροτικής Πολιτικής του υπουργείου Γεωργίας.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια κατοχύρωσης του γεωργικού επαγγέλματος μέσα από τη δημιουργία σχετικού Μητρώου. Η Βουλή καλείται να βρει τη χρυσή τομή σε σχέση με το Μητρώο που θα δημιουργηθεί λόγω της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και αγροτικών οργανώσεων.

Οι Αγροτικές Οργανώσεις επιμένουν στη θέση όπως δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο στην περίπτωση των νομικών προσώπων να έχουν μόνο αυτά που οι μέτοχοι τους θα μπορούσαν να εγγραφούν στο Μητρώο ως φυσικά πρόσωπα.

Από την άλλη, το υπουργείο Γεωργίας, θεωρεί ότι τα νομικά πρόσωπα τα οποία ασκούν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργική δεν θα πρέπει να αποκλείονται από τη δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Στο Μητρώο μπορούν να εγγραφούν:
(α) Φυσικά πρόσωπα τα οποία κατέβαλλαν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως αυτοτελώς εργαζόμενοι γεωργοί.
(β) Φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν καταβάλλουν εισφορές στο ΤΚΑ ως γεωργοί και ασκούν γεωργική δραστηριότητα σε κοινότητα που βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέχρι 799 μέτρων και το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των €20.000.
(γ) Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν γεωργική δραστηριότητα σε κοινότητα που βρίσκεται σε υψόμετρο τουλάχιστον 800 μέτρων και το ετήσιο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των €25.000.
(δ) Φυσικά πρόσωπα τα οποία ασχολούνται με πρωτογενή παραγωγή μελισσοκομικών προϊόντων σε κοινότητα που βρίσκεται σε υψόμετρο τουλάχιστον 500 μέτρων.
(στ) Φυσικά πρόσωπα που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 1994 και συνεχίζουν να ασκούν γεωργική δραστηριότητα.
(ζ) Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και συνεταιρισμοί, που ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εργοδοτών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με δηλωμένη δραστηριότητα τη γεωργική.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

ΣΩΤΗΡΑ: Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού για τον “Αγρότη του Κολοκασιού” (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 ο Δήμος Σωτήρα παράθεσε λιτή τελετή για τα αποκαλυπτήρια του…

30 Ιουνίου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Συλλήψεις παράνομων αλλοδαπών και κατάσχεση τετράτροχων μοτοσυκλετών από την Αστυνομία

Μέσα στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της ΑΔΕ Αμμοχώστου για την πρόληψη και καταπολέμηση του…

30 Ιουνίου, 2024

Επ. Αμμοχώστου: Απειλούσαν και απαιτούσαν χρήματα – Χειροπέδες σε τρία πρόσωπα

Στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, εκβίασης, απαίτησης χρημάτων με απειλές με σκοπό…

29 Ιουνίου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Φυλάκιση 11 χρόνων σε 20χρονο για βιασμό

Ποινή φυλάκισης διάρκειας έντεκα ετών, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, σε άντρα ηλικίας 20 ετών,…

28 Ιουνίου, 2024

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν οι ναυαγοσώστες

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν στις 25 Ιουλίου οι ναυαγοσώστες, σε σχέση με την στελέχωση…

28 Ιουνίου, 2024

Γιάννης Καρούσος στην επίσημη διαβεβαίωση του: «Ξεκινάμε δουλειά για να υλοποιήσουμε το όραμα μας»

Την επίσημη διαβεβαίωση του ενώπιον της Εφόρου Εκλογής, Βοηθό Επάρχου κυρίας Φλώρας Γεωργίου, έδωσε ο…

28 Ιουνίου, 2024