Σήμερα η κορύφωση του Θείου Δράματος

a 283 Ειδήσεις, Μικρά Μυστικά
a 7269 Ειδήσεις, Μικρά Μυστικά
Την κορύφωση του Θείου Δράματος φέρνει η Μεγάλη Παρασκευή, που είναι, συμβολικά, η ημέρα του απόλυτου πένθους για την Χριστιανοσύνη. Στις εκκλησίες της Ορθοδοξίας ψάλλεται σήμερα το πρωί η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης του Χριστού από τον Σταυρό, ενώ το βράδυ είναι αφιερωμένο στον Θρήνο της Παναγίας και τον Μαθητών Του, με τη λυρική κορυφαία υμνολογία της Εκκλησίας… 

Κατά την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών, ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι, για να εναποθέσει το Άγιο Σώμα του Κυρίου στον Ιερό Επιτάφιο, που έχει από το βράδυ στολιστεί με άνθη. Οι πιστοί προσκυνούν με κατάνυξη τον Επιτάφιο, και νύχτα Μεγάλης Παρασκευής παρακολουθούν με κατάνυξη τον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου και την Ακολουθία του Επιταφίου, βάλλοντας τα Εγκώμια σε τρεις Στάσεις. Ακολούθως τελείται η Περιφορά του Επιταφίου.

Η θρησκευτική παράδοση θέλει τον Ιησού να έζησε την Παρασκευή τα φρικτά βασανιστήρια στα χέρια των δέσμιών του, την καταδίκη Του σε θάνατο, και την Σταύρωση. Αφού παραδόθηκε από τον Καϊάφα στους στρατιώτες, γυμνώνεται, τον ντύνουν με κόκκινη χλαμύδα, στεφανώνεται με ακάνθινο στεφάνι, του δίνουν να κρατά στο δεξί χέρι κάλαμο σαν σκήπτρο, προσκυνείται χλευαστικά, φτύνεται και χτυπιέται στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Βαστάζοντας τον Σταυρό του Μαρτυρίου Του, ανεβαίνει στον Γολγοθά, και την τρίτη ώρα της ημέρας, σταυρώνεται μεταξύ δυο ληστών, βλασφημείται από αυτούς που τον ακολούθησαν στον Τόπο του Μαρτυρίου, μυκτηρίζεται από τους αρχιερείς, ποτίζεται από τους στρατιώτες με ξύδι ανακατεμένο με χολή. Και την ένατη ώρα, αφού βγάζει πρώτα φωνή μεγάλη, και αναφωνεί «Τετέλεσται», τότε παραδίδει το πνεύμα «ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».

Τον δεσποτικό αυτό θάνατο τον τρέμει και η άψυχη κτίση, πενθώντας, γι αυτό και αλλοιώνεται από το φόβο. Και κατά τη δύση του ηλίου, ο Ιωσήφ από Αριμαθείας και ο Νικόδημος, και οι δυο κρυφοί μαθητές του Ιησού, αποκαθηλώνουν από το Σταυρό το πανάγιο σώμα, το αρωματίζουν, το τυλίγουν με καθαρό σεντόνι και το θάβουν σε καινούργιο τάφο.

Τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Ιησού Χριστού επιτελεί σήμερα η Εκκλησία, και εις ανάμνησή τους οι πιστοί παρέλαβαν από αποστολική διαταγή, τη νηστεία της Παρασκευής. Η παράδοση θέλει τους πιστούς να νηστεύουν αυστηρά και να πίνουν σταγόνες ξύδι. Να θρηνούν καθώς αναβιώνει η κατάβαση του Χριστού εις τον Άδη, όπου με την Ανάστασή του κατέλυσε το φρικτό βασίλειο του Θανάτου.

Η σύγχρονη παράδοση θέλει τους πιστούς να προσκυνούν στη διάρκεια της ημέρας τρείς ή και πέντε ή και επτά Επιταφίους, ενώ χορωδίες από πιστούς θα ψάλλουν τα Εγκώμια στους ιερούς ναούς, νύχτα Μεγάλης Παρασκευής. Ακολούθως θα τελεστεί η περιφορά του Ιερού Επιταφίου, σε αρκετές ενορίες με τη συνοδεία αγημάτων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, του κλήρου, των ψαλτάδων αλλά και χιλιάδων πιστών. Την περιφορά του Επιταφίου στον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στην Παλλουριώτισσα, θα ακολουθήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Πηγή: iKypros.com