Απόφαση Υπουργικού για Εθνικό Φορέα Δια Βίου Καθοδήγησης

a 20 Ειδήσεις
a 7501 Ειδήσεις
Τη σύσταση Εθνικού Φορέα Δια Βίου Καθοδήγησης, ο οποίος θα λειτουργεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφόρησης, απόψεων και τοποθετήσεων για τη δια βίου καθοδήγηση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Μαρτίου… 

Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση «βασικοί συντελεστές στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Φορέα είναι η Υπουργική Επιτροπή, το Συμβούλιο και η Υπηρεσιακή Επιτροπή».

Ο Φορέας, αναφέρεται, «θα συμβάλλει με τις εισηγήσεις του στη δημιουργία πολιτικών, συστημάτων και πρακτικών προωθώντας τη διά βίου καθοδήγηση μέσα από προτάσεις και πρωτοβουλίες».

Παράλληλα, θα εμπλέκεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με το θέμα και θα συμμετέχει μεταξύ άλλων σε Ομάδες Εργασίας και Δίκτυα, ενώ θα αναλάβει και τη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων σχετικά με το θέμα της δια βίου καθοδήγησης.

Στόχοι του Φορέα θα είναι ο συντονισμός και η επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών που παρέχουν καθοδήγηση, η δημιουργία εθνικού συστήματος παροχής ποιοτικής καθοδήγησης, η ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες καθοδήγησης, η προώθηση της έρευνας στο θέμα της καθοδήγησης, η διασφάλιση της ποιότητας και η αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν καθοδήγηση καθώς και η εκπροσώπηση της Κύπρου σε σχετικές συναντήσεις και ομάδες εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Την Υπουργική Επιτροπή αποτελούν ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οσον αφορά στο Συμβούλιο, θα προεδρεύουν από κοινού η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Εργασίας, την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις εργοδοτικές, τις εργατικές και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις καθώς και δύο εμπειρογνώμονες του τομέα της συμβουλευτικής.

Στην Υπηρεσιακή Επιτροπή, θα συμμετέχουν οι αρμόδιες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημειώνεται ότι η αναγκαιότητα ανάπτυξης συγκεκριμένης πολιτικής σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για το θέμα έχει επισημανθεί σε ψηφίσματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε Προσχέδιο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο προωθείται στο παρόν στάδιο.

Η Κύπρος είναι πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Δίκτυο Πολιτικής για το θέμα της Δια βίου Καθοδήγησης, το οποίο συστάθηκε το Μάιο του 2007με στόχο την προώθηση του θέματος και το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων