Μπόφινγκερ: «Το “όχι” της κυπριακής Βουλής πρακτικά σημαίνει… χρεοκοπία»

Ως σοβαρό λάθος με συμβολική επίδραση πέραν της Κύπρου χαρακτηρίζει την επιβολή εισφοράς στους μικροκαταθέτες ο γνωστός γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της γερμανικής καγκελαρίας, Πέτερ Μπόφινγκερ. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι καταθέσεις αποτελούν πυλώνα του τραπεζικού συστήματος, ο οποίος με τον τρόπο αυτό καταστρέφεται.

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «De Standaard», χαρακτηρίζει, επίσης, ως «κρίσιμη» την κατάσταση στην Κύπρο μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής, το οποίο κατά τη γνώμη του σημαίνει πρακτικά τη χρεοκοπία της χώρας και το τέλος της συμμετοχής της στο ευρώ, ωστόσο, αναμένει πως θα βρεθεί τελικά κάποιος συμβιβασμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε να είχε εξεταστεί η υψηλότερη φορολόγηση των μεγάλων καταθέσεων, κατά 15% για εκείνες άνω του ενός εκατ. ευρώ και κατά 25% για πάνω από 10 εκατ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να απορριφθεί η φορολόγηση των μικρών καταθέσεων.

Ο Μπόφινγκερ εκτιμά πως οι εξελίξεις στην Κύπρο θα οδηγήσουν άμεσα σε απόσυρση των καταθέσεων σε Ιταλία και Ισπανία, ωστόσο, αν εμφανιστεί το επόμενο πρόβλημα σε αυτές τις χώρες, οι καταθέτες θα έχουν στα μάτια τους τις τωρινές εικόνες και τότε θα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για απόσυρση των χρημάτων τους, κάτι που θα οξύνει την κρίση και θα κάνει πολύ πιο δύσκολη την κατάσταση για τις τράπεζες.

Ο γερμανός οικονομολόγος επανέλαβε την πάγια θέση του πως δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται νέα μέτρα λιτότητας ενόσω είναι κακή η κατάσταση στην οικονομία, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εκπόνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινών επενδυτικών προγραμμάτων με κοινή χρηματοδότηση, όμως στον τρέχοντα κοινοτικό προϋπολογισμό έχει γίνει το αντίθετο και το πλαίσιο για κοινές επενδύσεις έχει περικοπεί.

Όπως σημειώνει, φέτος δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη και θα πρέπει κανείς να είναι ικανοποιημένος αν η ύφεση οδηγηθεί σε στασιμότητα, ενώ η Γερμανία που θεωρείτο ελπιδοφόρος για την ανάπτυξη δεν θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή της ανάπτυξης και ο ίδιος σκεπτικισμός ως προς την ανάπτυξη, διατηρείται από μέρους του και για τα επόμενα χρόνια.

Ροη Ειδησεων

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024

Τιμήθηκε ζεύγος από τη Σουηδία που επισκέφθηκε την Αγία Νάπα τριάντα φορές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ζεύγος από τη Σουηδία, οι Tommy και Anna Björkman, με αφορμή τις 30 επισκέψεις του…

17 Μαΐου, 2024

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου

Το Δ.Σ της Ε.Ν.Π. Ποδόσφαιρο όπως λέχθηκε και στην χθεσινή Γενική Συνέλευση θα απαρτίζεται από…

17 Μαΐου, 2024

Απειλητικό μήνυμα στα σχολεία: Ζητήθηκε συνδρομή από Interpol και Europol

Χαμηλής επικινδυνότητας αποδεικνύεται το απειλητικό μήνυμα για ύπαρξη βόμβας που στάλθηκε σήμερα σε πολλά σχολεία,…

17 Μαΐου, 2024