Διχασμός για την παραλία “Σειρήνες” στον Πρωταρά

Μια πολύ διαφορετική παραλία της Σειρήνας θα αντικρίσουν φέτος όσοι γνωρίζουν τον χώρο, μια από τις πλέον απόκρυφες παραλίες του Πρωταρά. Στην παραλία υπήρξε παρέμβαση από μέρους του Δήμου Παραλιμνίου, με αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά η όψη της, αλλά και να προκληθούν έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντιστές και κατοίκους των Κοκκινοχωριών, που μιλούν για αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής και αυθαίρετη ενέργεια. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επέμβαση του Δήμου Παραλιμνίου επέφερε καλλωπισμό και τάξη στη συγκεκριμένη παραλία.

Η επέμβαση του Δήμου Παραλιμνίου συγκεκριμένα, συνίσταται σε κατασκευή τρίπτυχου διαζώματος αντιστήριξης νότια της παραλίας με φυσική πέτρα, τοποθέτηση επιπρόσθετης άμμου και κατασκευή χωμάτινου δρόμου στη νότια πλευρά και προσωρινού χωμάτινου πεζόδρομου που διέρχεται από μπροστά της. Επίσης, πάλι στη νότια πλευρά της παραλίας, αφαιρέθηκαν καλαμιώνες, ενώ γενικά από τον φυσικό λόφο που δέσποζε αυτής, αφαιρέθηκαν τουλάχιστον 25 ώς 30 μέτρα όγκου, διανοίγοντας έτσι τον ορίζοντά της προς τα δυτικά.

Κληθείς να σχολιάσει το είδος της επέμβασης του Δήμου Παραλιμνίου στην παραλία της Σειρήνας, αλλά και τις αντιδράσεις που προκαλεί σε μερίδα των πολιτών, ο δήμαρχος Παραλιμνίου παρουσιάστηκε έντονα κατηγορηματικός ως προς το γεγονός, κατά την άποψή του, ότι δεν είναι επέμβαση, αλλά αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην παραλία αυτή. Ανέφερε ακόμη ότι «όλα έγιναν νόμιμα και με τη σύμφωνη γνώμη της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου». Ως προς την επέκταση της επέμβασης, που έγινε ενόσω διεξάγονταν τα έργα, ο κ. Πυρίλλης επεσήμανε ότι όντως έγινε επέκταση της αφαίρεσης υλικού από την παραλία, αλλά και αυτή εγκρίθηκε και είναι νόμιμη, ενώ η ενέργεια αυτή έγινε γιατί «ήταν αναγκαία».

Εμμένοντας σθεναρά στη θέση ότι στην παραλία της Σειρήνας έγινε αποκατάσταση και όχι επέμβαση, ο κ. Πυρίλλης υποστήριξε ότι ο δήμος έχει στην κατοχή του φωτογραφικό υλικό, φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες της περιόδου γύρω στο 1960, που αποδεικνύουν ότι ο όγκος του υψώματος πάνω από την παραλία ήταν εκεί που οροθετήθηκε τώρα από τον δήμο. Από το 1963 και μετά, συνέχισε, κάποιοι άρχισαν να μπαζώνουν με διάφορα υλικά την παραλία, με στόχο να φέρουν μέρος της στο υψόμετρο του υψώματος, για δικά τους συμφέροντα. Απόδειξη των όσων λέει, ανέφερε ο δήμαρχος Παραλιμνίου, είναι το γεγονός ότι κατά την αφαίρεση των μπάζων εντοπίστηκαν δεκάδες ελαστικά, μπετόν αρμέ και παλιοσίδερα, που τοποθετήθηκαν σταδιακά την περίοδο του 1960-1970. «Ακόμη», υποστήριξε ο κ. Πυρίλλης, «από τις φωτογραφίες που έχει στη διάθεσή του ο δήμος, διαφαίνεται ότι εκείνη την εποχή στην παραλία της Σειρήνας δεν υπήρχε βλάστηση από καλαμιώνες και άρα και αυτό το είδος βλάστησης προέκυψε μέσα από την επέμβαση που επιχειρήθηκε τότε στο φυσικό τοπίο».

Υποστήριξε ακόμη ότι εντός των ημερών «θα φυτευτούν στη ζώνη της παραλίας, που καθαρίστηκε και αποκαταστάθηκε, δέντρα και σε λίγα χρόνια η παραλία θα αποκτήσει και πάλι τον γνωστό πράσινο της χαρακτήρα».

Είπε ακόμη ότι τα μπάζα που αφαιρέθηκαν παρεμπόδιζαν τη ροή του νερού από το ύψωμα στη θάλασσα, ευνοώντας το φαινόμενο της διάβρωσης. Για το θέμα της επέκτασης της επέμβασης αποκατάστασης του τοπίου, ο κ. Πυρίλλης είπε ότι «αυτή έγινε γιατί δεν είχε προβλεφθεί η έκταση που κατελάμβανε η αυθαίρετη τοποθέτηση μπάζων στη ζώνη που καθαρίστηκε».

Σε ερώτησή της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” εάν πρόκειται να τοποθετηθούν κρεβατάκια από τον δήμο και επίσης αν θα δημιουργηθεί κάποιο αναψυκτήριο στη ζώνη παραλίας που δημιούργησε η επέμβαση του Δήμου Παραλιμνίου, ο κ. Πυρίλλης ανέφερε ότι για τα κρεβατάκια αρμόδιο για τελική απόφαση είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι «η απόφαση θα είναι να τοποθετηθούν κρεβατάκια, γιατί αυτό θα απαιτήσει και ο κόσμος». Ως προς τη δημιουργία αναψυκτηρίου, ο κ. Πυρίλλης ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Αντιστρέφοντας τα πυρά που δέχεται, ο κ. Πυρίλλης είπε πως «ο Δήμος Παραλιμνίου δεν έκανε τίποτε άλλο, από το να επαναφέρει στον φυσικό του χαρακτήρα το τοπίο στην παραλία της Σειρήνας». Και πρόσθεσε πως, ενόσω δεν το έκανε αυτό, ο δήμος δεχόταν επικρίσεις γιατί δεν το έκανε. Και τώρα που το έκανε, δέχεται επικρίσεις γιατί το έκανε. «Τι θέλουν τέλος πάντων, όσοι μας επικρίνουν;», διερωτήθηκε, καταλήγοντας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024