Τρόικα: Σε καλό δρόμο η Κύπρος, αλλά…

Την ικανοποίηση τους για την μέχρι σήμερα, δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, δηλώνει η Τρόικα. Και ζητά την τήρηση αυστηρού χρονοδιαγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις. Μέλος της αντιπροσωπείας που μίλησε στον Κυριάκο Κυριακίδη, αποκαλύπτει τα λάθη που έγιναν και τα μέτρα που απαιτούνται.

Έξω από τα δόντια, μίλησε σε συνέντευξή του, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συμμετέχει στο κλιμάκιο της Τρόικα. Ο τεχνοκράτης της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, για τα αίτια των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σημείωσε ταυτόχρονα, ότι η Κύπρος, βρίσκεται μεν σε αυτή τη φάση στο σωστό δρόμο, αλλά οριστική εκτίμηση, μπορεί να γίνει προς το τέλος της δανειακής σύμβασης.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας αξιολογήσετε την πρόοδο του προγράμματος στην Κύπρο;

Μέλος Αντιπροσωπείας Τρόικα: Χρειαζόμαστε μερικά ακόμη χρόνια για να αξιολογήσουμε την πρόοδο της Κύπρου, έτσι ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Ερώτηση: Κάποιο παράδειγμα για τα σημαντικά προβλήματα, που οικονομία και τράπεζες δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει;

Μέλος Αντιπροσωπείας Τρόικα: Δεν γνωρίζω ακόμη, πρέπει να περιμένουμε ακόμη 3 με 4 χρόνια, προκειμένου να κάνουμε την αξιολόγηση. Απολογούμαι, δεν μπορώ να αναφερθώ σε κάτι μέχρι στιγμής, η Κύπρος υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση. Όμως θεωρώ ότι είμαστε σε έναν καλό δρόμο.

Το μέλος της αντιπροσωπείας της Τρόικα, δεν αποκλείει ακόμα και την λήψη νέων μέτρων αυστηρότερου ελέγχου, τόσο στην κρατική μηχανή, όσο και στον τραπεζικό τομέα.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι αυτή η αξιολόγηση, όπως την αναφέρατε, έχει να κάνει με την γενική αναδιάρθρωση του συστήματος ή μόνο με τη λήψη νέων μέτρων;

Μέλος Αντιπροσωπείας Τρόικα: Έχει να κάνει με πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά τον έλεγχο στις κρατικές και χρηματοπιστωτικές δαπάνες. Στις δημόσιες δαπάνες θεωρούμε ότι δεν υπήρξε ο απαραίτητος έλεγχος, οι κανονισμοί του Μάαστριχτ δεν είχαν επακριβώς εφαρμοστεί και οι απαντήσεις της κυβέρνησης ήταν κάθε φορά καθησυχαστικές, του τύπου: «Μην ασχολείστε, όλα είναι εντάξει, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ερώτηση: Ποια είναι η γνώμη σας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού; Θα πρέπει να το έχετε συζητήσει και αυτό το ζήτημα.

Μέλος Αντιπροσωπείας Τρόικα: Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες του σχεδίου, πρέπει όμως να το εξετάσουμε με μεγαλύτερη προσοχή. Σε δύο χρόνια ίσως να έχουμε διαφορετικές αξιολογήσεις. Αντίστοιχοι τομείς σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία ακόμα και στη Γερμανία, βρίσκονται υπό πίεση. Η Ολλανδία επίσης βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Πάντα θα πρέπει να λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα.

Ο τεχνοκράτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέδειξε επίσης ότι θα πρέπει να περιοριστούν τα σχόλια γύρω από το Μνημόνιο και την εφαρμογή του. Πάντως, όπως πληροφορούμαστε, οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικα, χαρακτηρίζουν θετική τη μέχρι στιγμής αξιολόγηση, δίνοντας έμφαση, κυρίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών.

Σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα με τη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης στο Υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικα, άνοιξαν τα χαρτιά τους αναφορικά με την πορεία της συνολικής αξιολόγησης του κυπριακού Μνημονίου, σε πολιτικό πλέον επίπεδο. Ενώ ζήτησαν αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και συμφώνησαν με την κυβέρνηση όπως την προσεχή Δευτέρα, ξεκινήσει η σύνταξη του αναθεωρημένου μνημονίου.

Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και σήμερα με εντατικούς ρυθμούς οι συζητήσεις στην Κεντρική Τράπεζα του κλιμακίου της Τρόικα, που επικεντρώθηκαν στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του μνημονίου που αφορούν το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και με οργανωμένα σύνολα, όπως ο σύνδεσμος καταναλωτών, Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δύο από τις διεθνείς τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο, καθώς και με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Πηγή: ΑΝΤ1

Ροη Ειδησεων

Άρης – ΠΑΟΚ 1-2: Πρωταθλητής μέσα στο «Βικελίδης» ο δικέφαλος του Βορρά

Ο ΠΑΟΚ είναι ο νέος Πρωταθλητής Ελλάδας. Ο Δικέφαλος του Βορρά επικράτησε με 2-1 του…

19 Μαΐου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: “Πρεμιέρα” για Euro U17 με τον αγώνα Σερβία – Ουκρανία

Το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου "Τάσος Μάρκου" έχει επιλεγεί από την Κυριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και…

19 Μαΐου, 2024

Δρ Μιχάλης Ζουβάνης: “Να βελτιώσουμε το παρόν για να χτίσουμε το μέλλον” (Βίντεο-Συνέντευξη)

Ο Παθολόγος-Ενδοκρινολόγος Δρ Μιχάλης Ζουβάνης ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Δημάρχου Παραλιμνίου - Δερύνειας,…

19 Μαΐου, 2024

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024