Η οικονομία σε ελεύθερη πτώση – η ανεργία σε συνεχή άνοδο

a 252 Ειδήσεις
a 6380 Ειδήσεις
Ανησυχεί η υπουργός πλην όμως…

Προβληματισμό για την πίεση που δέχεται η αγορά απασχόλησης δηλώνει η υπουργός Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σημειώνοντας συνάμα ότι είναι ο τρίτος μήνας που καταγράφεται μείωση της εγγεγραμμένης ανεργίας, εξέλιξη που σχετίζεται με την εποχικότητα της τουριστικής βιομηχανίας…

«Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο μέσω των σχεδίων κατάρτισης προσπαθεί να κάνει το καλύτερο. Επίσης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προειδοποιεί πως «η οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση και το βάθος του γκρεμού δεν έχει φανεί ακόμα». Ο κ. Νεοφύτου με χθεσινή ανακοίνωση υποδεικνύει ότι «ο μόνος τρόπος για να αντιστρέψουμε την ανοδική πορεία της ανεργίας είναι να προσφέρουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις, για να ανοίξουν θέσεις εργασίας».

Με βάση τα διορθωμένα στοιχεία για εποχιακές διακυμάνσεις, αναφέρει, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Μάιο ανήλθε στα 36.313 πρόσωπα σε σύγκριση με 27.933 την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 30%. Συνάμα, ο αξιωματούχος του ΔΗΣΥ διατυπώνει ανησυχία «γιατί τα ψηλά δανειστικά επιτόκια των τραπεζών δρουν ως εμπόδιο στις όποιες προοπτικές ανάπτυξης» και παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «τα επιτόκια για επιχειρηματικά δάνεια τον Απρίλιο του 2012 στην Κύπρο ήταν 3 ποσοστιαίες μονάδες ψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης». Τα επιτόκια, σημειώνει, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προκαλούν επικίνδυνο μίγμα για την οικονομία και την απασχόληση.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η ΔΕΟΚ προτείνει στην Κυβέρνηση τη σύσταση σχεδίου έκτακτης δράσης για αντιμετώπιση της ανεργίας. Η ΔΕΟΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση αναπτυξιακών μέτρων, σημειώνοντας ότι «η οικονομία βρίσκεται κυριολεκτικά σε τέλμα». Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωση, επικρίνοντας την Κυβέρνηση «για αδυναμία να αναχαιτίσει τον εφιάλτη της ανεργίας, που απειλεί πλέον σοβαρά την κοινωνική συνοχή».

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ