Οχήματα με γκάζι, κινητές βόμβες

CEB1 68
Έντονες ανησυχίες εκφράζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία για το γεγονός ότι κάποιοι χρησιμοποιούν ήδη το υγραέριο ως καύσιμο κίνησης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία.

CEB1 1622

Μάλιστα η Υπηρεσία κρούει, διά του εκπροσώπου Τύπου της Λεωνίδα Λεωνίδου, τον κώδωνα του κινδύνου για τραγωδίες σε περίπτωση φωτιάς σε όχημα που φέρει υγραέριο, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία τάσσεται υπέρ της υγραεριοκίνησης, φτάνει οι μετατροπές να γίνονται από εξουσιοδοτημένα συνεργεία και τα οχήματα να φέρουν ειδική σήμανση, ώστε οι πυροσβέστες σε περίπτωση φωτιάς ή έκρηξης να το γνωρίζουν.

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να δημοσιεύσει το σχετικό διάταγμα που επιτρέπει τη χρήση υγραερίου ως καύσιμο στα αυτοκίνητα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυκλοφορούν αρκετά οχήματα που χρησιμοποιούν υγραέριο ως καύσιμο και υπάρχουν αρκετά πρατήρια που εφοδιάζουν αυτά τα οχήματα με υγραέριο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανησυχεί;

Δεν γνωρίζω πού βρίσκεται το θέμα της συγκεκριμένης νομοθεσίας, όμως γνωρίζω ότι εδώ και πολλά χρόνια κάποια οχήματα χρησιμοποιούν υγραέριο ως καύσιμο κίνησης παρόλο που δεν επιτρέπεται από τον Νόμο. Τώρα κατά πόσο ανησυχεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πρέπει να τονίσω ότι ως Υπηρεσία ανησυχούμε πάντοτε όταν οι τεχνολογικές εξελίξεις ή αλλαγές είναι δυνατό να επηρεάσουν αρνητικά την ασφάλεια του προσωπικού μας και του κοινού. Δεν ανησυχούμε για τη χρήση του υγραερίου από οχήματα τα οποία κατασκευάστηκαν εργοστασιακά για να το χρησιμοποιούν (οχήματα με κινητήρα διπλού καυσίμου βενζίνη/LPG). Ωστόσο, αυτό που μας ανησυχεί είναι οι ερασιτεχνικές και πρόχειρες μετατροπές από μη εξειδικευμένους τεχνίτες χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων προδιαγραφών ασφαλείας.

Δηλαδή θεωρείτε ασφαλή τη χρήση υγραερίου, όταν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφάλειας;
Θεωρητικά αλλά και πρακτικά, τόσο το υγραέριο όσο και το φυσικό αέριο είναι πιο ασφαλή από τη βενζίνη, φτάνει να τηρούνται οι κανονισμοί και οι προδιαγραφές ασφαλείας. Σε όλες τις χώρες του κόσμου η υγραεριοκίνηση θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής στα μηχανοκίνητα οχήματα. Η χρήση υγραερίου επιτρέπεται σε πάρα πολλές χώρες και κυρίως στην Ευρώπη. Στην Ιταλία για παράδειγμα, που η χρήση υγραερίου στα οχήματα ανάγεται στις αρχές του 1950, κυκλοφορούν σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο οχήματα που χρησιμοποιούν υγραέριο. Η ίδια περίπου κατάσταση επικρατεί και στην Πολωνία. Στην Τουρκία, πέραν του 50% των οχημάτων χρησιμοποιούν υγραέριο. Όσον αφορά στη χρήση φυσικού αερίου, υπολογίζεται ότι το 2015 κυκλοφορούσαν σε όλο τον κόσμο, 22,7 εκατομμύρια οχήματα που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο. Πρώτη χώρα στη χρήση φυσικού αερίου είναι η Κίνα και ακολουθεί το Ιράν, το Πακιστάν και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται για να είναι ασφαλής η χρήση του υγραερίου, ή του φυσικού αερίου στα οχήματα;
Μόνο εξειδικευμένοι τεχνίτες ν’ ασχολούνται με τη μετατροπή οχημάτων για χρήση υγραερίου ή φυσικού αερίου. Τον έλεγχο και τη συντήρηση συστημάτων υγραερίου/φυσικού αερίου στα οχήματα, να αναλαμβάνουν επίσης εξειδικευμένοι τεχνίτες σε πιστοποιημένα εργαστήρια. Τα οχήματα που χρησιμοποιούν υγραέριο/φυσικό αέριο θα πρέπει να υπόκεινται συστηματικά σε μηχανικό έλεγχο από συνεργεία μηχανικού ελέγχου (ΜΟΤ), που να διαθέτουν αδειούχο εξειδικευμένο τεχνικό για τον σκοπό αυτό. Οι πινακίδες των οχημάτων που χρησιμοποιούν υγραέριο/φυσικό αέριο θα πρέπει να φέρουν εμφανή σήμανση. Η σήμανση αυτή θα δίνει μία ένδειξη στο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το καύσιμο που χρησιμοποιεί το όχημα, σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σύγκρουσης. Τα εργοστασιακά οχήματα συνήθως φέρουν σήμανση στο πίσω μέρος, ακόμα και στα πλευρά.

Μπορούν όλα τα οχήματα σε μεταγενέστερο στάδιο να μετατραπούν έτσι που να χρησιμοποιούν υγραέριο;
Σχεδόν όλα τα οχήματα τόσο τα βενζινοκίνητα όσο και τα πετρελαιοκίνητα μπορούν να μετατραπούν και να χρησιμοποιούν υγραέριο (μείγμα προπανίου/βουτανίου) αλλά και φυσικό αέριο. Επαναλαμβάνω ότι αυτό που έχει σημασία είναι η οποιαδήποτε μετατροπή να γίνεται από εξειδικευμένο/αδειούχο τεχνικό.

Κίνδυνος για έκρηξη σε εμπρησμό ή ατύχημα

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας σε σχέση με τη χρήση υγραερίου/φυσικού αερίου στα οχήματα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κάθε χρόνο έχουμε 300 με 350 πυρκαγιές σε οχήματα. Από αυτές οι μισές περίπου οφείλονται σε εμπρησμό και ένας σημαντικός αριθμός αφορά οχήματα σταθμευμένα σε χώρους στάθμευσης πολυκατοικιών, ισόγειους αλλά και υπόγειους. Φανταστείτε επιπρόσθετα από τους κινδύνους της πυρκαγιάς, να έχουμε και έκρηξη σε ένα υπόγειο ή ισόγειο χώρο πολυκατοικίας.

Πόσο εύκολο είναι να προκληθεί έκρηξη σε όχημα που χρησιμοποιεί υγραέριο/φυσικό αέριο;
Αν το όχημα είναι εργοστασιακά κατασκευασμένο ή έχει μετατραπεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο από αδειούχο συνεργείο και συντηρείται σωστά, ο κίνδυνος έκρηξης είναι απομακρυσμένος. Τόσο από πειράματα όσο και από έρευνες και στατιστικές που έχουν καταγράψει μεγάλους αριθμούς ατυχημάτων, δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα από ανάφλεξη, διαρροή ή έκρηξη της δεξαμενής του υγραερίου σε αυτοκίνητα με υγραεριοκίνηση. Οι στατιστικές δείχνουν ότι 40% των δεξαμενών βενζίνης μπορεί να ανατιναχθούν σε σφοδρή σύγκρουση ενώ μόνο 8% των δεξαμενών υγραερίου παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο. Αν, όμως, το όχημα έχει υποστεί μετατροπές ερασιτεχνικά και χωρίς προδιαγραφές, τότε ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος και άμεσος. Έχουν γίνει δοκιμές στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα και αλλού, όπου τέθηκε φωτιά σε δύο οχήματα υγραερίου, ένα εργοστασιακό και ένα ερασιτεχνικό. Το εργοστασιακό κάηκε εξ ολοκλήρου χωρίς άλλες παρενέργειες, ενώ στο ερασιτεχνικό προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη.

Να ξεκαθαριστεί το θέμα νομικά, για να γίνεται έλεγχος

Τι γίνεται με αυτούς που βάζουν τώρα υγραέριο και δεν ελέγχονται;
Τα οχήματα, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο υγραέριο/φυσικό αέριο, είναι πιο ασφαλισμένα και από αυτά που χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα, φτάνει να κατασκευάζονται εξαρχής για αυτό τον σκοπό, ή να μετατρέπονται από προσοντούχο τεχνικό και σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας. Εδώ να προσθέσω ότι γνωρίζουμε πως, για να κυκλοφορούν στους κυπριακούς δρόμους οχήματα που χρησιμοποιούν υγραέριο, από κάπου το προμηθεύονται. Άρα κάποια πρατήρια πετρελαιοειδών ή υγραερίου ασχολούνται με αυτή τη δουλειά παράνομα προς το παρόν. Η έκκληση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι να ξεκαθαριστεί το θέμα νομικά, για να μπορεί να γίνεται έλεγχος. Όταν έχουμε νόμιμες αδειούχες εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού και τα οχήματα που κυκλοφορούν είναι όπως τα περιέγραψα πιο πάνω, τότε ο κίνδυνος ατυχήματος θα είναι ελάχιστος.

Πηγή: Φιλελεύθερος