Αυθαίρετες επεμβάσεις και οικοδομές σε παραλία της Αγίας Νάπας

a 25 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Εξόφθαλμα αυθαίρετη παρέμβαση σε περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, κοντά στην παραλία «Αμμος του Καμπούρη» στην Αγία Νάπα, πραγματοποιεί συγκεκριμένη εταιρεία από το 2012 με την Αστυνομία να παρακολουθεί απαθώς.

a 1149 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ήδη δημιουργήθηκε τεχνητή «ιδιωτική» πλαζ με αφαίρεση βράχων και χτίζονται εξοχικές κατοικίες σε περιοχή Natura (μονοπάτι μελέτης της φύσης από Αγία Νάπα προς θαλασσινές σπηλιές Κάβο Γκρέκο). Για το project δεν έχουν εκδοθεί άδειες ούτε έγιναν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το πλάνο που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα της η εταιρεία προνοεί την κατασκευή εννέα πολυτελών εξοχικών κατοικιών, με ιδιωτική πρόσβαση στην παραλία η οποία δημιουργήθηκε μετά από παρέμβαση συνεργείων της εταιρείας, τα οποία ξήλωσαν μάλιστα το μονοπάτι της φύσης που περνά από την περιοχή στη συγκεκριμένη έκταση.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή υπήρχαν μέχρι στιγμής μόνο αγροτικές καλλιέργειες, πυκνή θαμνώδης βλάστηση και θαλάσσια απολιθώματα. Πολίτης της Αγίας Νάπας προχώρησε σε καταγγελία στις 21 Ιουνίου του 2012, με λειτουργούς της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου να ανταποκρίνονται στην κλήση και να μεταβαίνουν άμεσα στο χώρο. Ωστόσο η αδράνεια της Αστυνομίας, η οποία δεν προσέτρεξε στην περιοχή, επέτρεψε στους παρανομούντες να διαφύγουν.

Από επιτόπια έρευνα που διεξήγαγε την επόμενη μέρα διοικητικός λειτουργός της Επαρχιακής Διοίκησης Αμμοχώστου διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία προχώρησε σε αφαίρεση βράχων, πετρωμάτων και βλάστησης, ενώ δημιουργήθηκε λιμενοβραχίονας.

a1 4 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Ο Δήμος Αγίας Νάπας κατήγγειλε τις αυθαιρεσίες στα Τμήματα Περιβάλλοντος, Κτηματολογίου και Αναπτύξεως Υδάτων, τα οποία κλήθηκαν να εξετάσουν το ζήτημα. Το Τμήμα Περιβάλλοντος απάντησε στις 3 Ιουνίου του 2013 ότι οι επεμβάσεις πρέπει να τερματιστούν άμεσα διότι δεν υποβλήθηκαν περιβαλλοντικές μελέτες.

Επιπλέον, η Τοπική Αρχή διαβίβασε επιστολή στην Αστυνομία καταγγέλλοντας τη συνέχιση των παράνομων εργασιών και ζητώντας συχνές περιπολίες στην περιοχή. Οι παρεμβάσεις συνεχίζονταν μέχρι πρόσφατα με την Επαρχιακή Διοίκηση να καταγγέλλει την Αστυνομία για την αδράνεια της, η οποία έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει την υπόθεση και να την στείλει στο δικαστήριο.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η επένδυση είχε παγώσει για κάποιο διάστημα, ωστόσο φαίνεται ότι τα έργα έχουν ξαναρχίσει. Η εταιρεία πάντως δεν φαίνεται να πτοείται, καθώς η ιστοσελίδα της παρουσιάζει το project χωρίς καμία επιφύλαξη στα αγγλικά και στα ρώσικα, ενώ διαφημιστικές πινακίδες του έργου εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάποια σημεία της Αγίας Νάπας και του Πρωτάρα.

a2 1 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πηγή: ΧΑΡΑΥΓΗ