Προς ψήφιση το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης

a 77 Ειδήσεις
a 4698 ΕιδήσειςΜετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, προκύπτει συμφωνία για ψήφιση από τη Βουλή σήμερα το απόγευμα, του νομοσχεδίου για την ίδρυση ειδικού Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, το οποίο θα λάβει ως ενεργητικά, κρατική και εκκλησιαστική περιουσία –μεταξύ των οποίων και ακίνητα- και θα εκδώσει έναντι τους ειδικά καλυμμένα ομόλογα ή υβριδικό προϊόν παρόμοιο με ΜΑΕΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τά χρέη που θα εκδόσει αυτή η εταιρεία δεν θα επιβαρύνουν το Δημόσιο Χρέος, εφόσον ο εκδότης είναι ιδιωτική εταιρεία. Η αξία του ενεργητικού που θα δοθεί ως προίκα μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Πιθανότατα, τα ομόλογα αυτά δεν θα έχουν ημερομηνία ωρίμανσης, με σκοπό να μην επηρεαστεί το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, προέκυψε πως το δυνητικό μέγεθος του ταμείου μπορεί να προσεγγίσει το ζητούμενο ποσό, γύρω στα 5.8 δισ. ευρώ, ενώ στο ταμείο πολύ πιθανόν να περιληφθεί και το απόθεμα χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας. Κατά πάσα πιθανότητα, το ταμείο θα είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.

Από τη συζήτηση, προκύπτει πως έχει εξασφαλιστεί πλειοψηφία στη Βουλή.

Βασικό ερώτημα, πλέον, είναι κατά πόσον το σχέδιο αυτό θα γίνει αποδεκτό από την Τρόικα, η οποία περιέργως επιμένει σε κούρεμα καταθέσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά τις αναφορές πολιτικών αρχηγών πως δεν συζητήθηκε η πιθανότητα κουρέματος στις καταθέσεις, η πιθανότητα να προχωρήσει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ σε ύψος γύρω στα 4%, είναι ακόμα υπαρκτή. Εκτιμήσεις, μάλιστα, σχολιάζουν πως αυτό είναι αναπόφευκτο.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ