Πολιτικό άσυλο πια σε όλους τους Παλαιστινίους!

a 397 Ειδήσεις
a 6895 Ειδήσεις
Σε μια πρωτοφανή απόφαση η Αναθεωρητική Αρχή ανέτρεψε προηγούμενη απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου για την απέλαση Παλαιστινίων στη χώρα προέλευσής τους. Με βάση την απόφαση της Αναθεωρητικής, σχεδόν κάθε Παλαιστίνιος που ζητεί πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, θα αποκτά αυτόματα δικαίωμα παραμονής, καθώς ουσιαστικά δεν θα επιτρέπεται η απέλαση ή η εκδίωξη του… 

Η εξέλιξη αυτή, φυσιολογικά, προκάλεσε αναστάτωση στην Υπηρεσία Ασύλου, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, διαμηνύει πως θα υπάρξουν σοβαρές και απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες. Οι αρμόδιο αισθάνονται πως «τα χέρια τους είναι δεμένα», αφού η απόφαση δεν μπορεί να προσβληθεί σε άλλο όργανο και η μόνη ελπίδα είναι να εγερθεί σε άλλη υπόθεση ενώπιον της Αναθεωρητικής και να ακυρωθεί εμμέσως.

Σημειώνεται επίσης ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοούν τον επαναπατρισμό όσων Παλαιστινίων κριθεί ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να αναγνωριστούν ως πολιτικοί πρόσφυγες, με την Κύπρο να αποτελεί πλέον την εξαίρεση του κανόνα μετά την απόφαση της Αναθεωρητικής.

Για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες προκαλούν δομικές αναταράξεις στην επιδοματική πολιτική του κράτους, έχει ενημερωθεί η υπουργός Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, η οποία στο παρόν στάδιο εξετάζει διάφορες παραμέτρους και αναμένεται λίαν συντόμως να γίνει γνωστή η απόφασή της.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, με βάση το καθεστώς που ίσχυε, απορρίφθηκαν τα αιτήματα περίπου χιλίων Παλαιστινίων οι οποίοι είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο από τις κυπριακές Αρχές.

Συνολικά σήμερα, διαμένουν στην Κύπρο πέραν των 800 Παλαιστινίων, η πλειοψηφία των οποίων έχει συγκεντρωθεί στη Λάρνακα. Οι Παλαιστίνιοι διαμένουν είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε διάφορα υποστατικά, τα οποία τους παραχωρήθηκαν.

Σημειώνεται ότι λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της βελτίωσης της κατάστασης σε ορισμένες χώρες, οι αιτήσεις για παραχώρηση πολιτικού ασύλου έχουν μειωθεί σε σύγκριση με την περίοδο 2004-2008.

Πέρσι υποβλήθηκαν πάνω από 500 αιτήσεις, ωστόσο ο αριθμός που έγινε αποδεκτός είναι ελάχιστος αφού στις πλείστες περιπτώσεις δεν τεκμηριώνονταν οι λόγοι που αναφέρονταν στο έντυπο αίτησης.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ