Στο μικροσκόπιο του Φόρου Εισοδήματος ο Χαρίλαος Σταυράκης

Κάτω από το μικροσκόπιο του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, ο οποίος μέχρι πρότινος, ήταν και ο πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας…

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», λειτουργοί του Φόρου Εισοδήματος διαπίστωσαν έσοδα χιλιάδων ευρώ, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, θα έπρεπε να δηλωθούν από τον κ. Σταυράκη στις φορολογικές του δηλώσεις, με σκοπό να φορολογηθούν. Από την άλλη, όπως προκύπτει, ο κ. Σταυράκης δεν δήλωσε τα συγκεκριμένα έσοδα, υποστηρίζοντας ότι, δεν φορολογούνται.

Η διαφορά που προέκυψε μεταξύ του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων και του τέως υπουργού Οικονομικών, Χαρίλαου Σταυράκη, αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης καθώς το Τμήμα επιμένει στη φορολόγηση των συγκεκριμένων εσόδων, τα οποία προέρχονται από την Τράπεζα Κύπρου, όπου ο κ. Σταυράκης, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2008, κατείχε τη θέση του Πρώτου Εκτελεστικού Διευθυντή Εργασιών Κύπρου και ήταν και Αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος. Ο κ. Σταυράκης παραιτήθηκε λόγω του διορισμού του στη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Το αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Σταυράκης ως τέως υπουργός πλέον τέθηκε αμέσως κάτω από τον έλεγχο του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το «Πόθεν Έσχες» του κ. Σταυράκη πάει τουλάχιστον 15 χρόνια πίσω για να περιλάβει την περίοδο της φούσκας του Χρηματιστηρίου.

Απάντηση Χ.Σταυράκη

Απαντώντας στο δημοσίευμα του «Φ», ο τέως Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει πως «σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας θα ήθελα να αναφέρω ότι η βασική διαφορά με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων αφορά το εφάπαξ το οποίο έχω πάρει από την Τράπεζα Κύπρου με την αφυπηρέτηση μου τον Φεβρουάριο του 2008».

Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, σημειώνει, έχει τη θέση ότι μέρος αυτού του ποσού είναι φορολογητέο. «Οι δικοί μου λογιστές έχουν αντίθετη άποψη», προσθέτει.

«Έχω ήδη υποβάλει τις σχετικές ενστάσεις στο Φόρο και θα ακολουθήσω τις νενομισμένες διαδικασίες που έχει κάθε Κύπριους πολίτης στη διάθεση του», συμπληρώνει στη γραπτή δήλωση του, ο κ. Σταυράκης.

Παρέμβαση Κ.Καζαμία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, δήλωσε ότι είναι σίγουρος ότι, αν υπάρχει η οποιαδήποτε εκκρεμότητα, θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι «ο υπουργός Οικονομικών δεν παρεμβαίνει στη διεκπεραίωση οποιονδήποτε οικονομικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν μεταξύ πολιτών ή νομικών προσώπων με φοροεισπρακτικά τμήμα της Κυβέρνησης και κυρίως αυτών που υπάγονται στο Υπουργείο Οικονομικών».

Ο Υπουργός Οικονομικών, είπε, «δείχνει πολύ περισσότερη ευαισθησία κυρίως σε περιπτώσεις απλών πολιτών και κυρίως αναξιοπαθούντων παρά σε περιπτώσεις που αφορούν επώνυμους και κυρίως πολιτικούς».

«Οι πολύ αυστηρές εντολές που έχω δώσει στους λειτουργούς όλων των φοροεισπρακτικών τμημάτων που υπάγονται στο Υπουργείο είναι η τήρηση των νομοθεσιών και των κανονισμών με μια ανθρώπινη προσέγγιση», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, «ότι εκεί και όπου υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ερμηνείας ή αμφιβολία για κάτι να είναι πάντοτε υπέρ του πολίτη. Τους έχω πει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πρόκειται για επώνυμους ή πολύ περισσότερο πολιτικά πρόσωπα».

Από την άλλη, ανέφερε, «πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου και της πολιτικής ζωής στον τόπο. Δεν σημαίνει», είπε, «ότι κατακριτέο είναι μονάχα όταν ένας επειδή είναι επώνυμος τυγχάνει ιδιαίτερης προνομιακής μεταχείρισης».

Είπε, ότι «το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν αφορά επωνύμους», σημειώνοντας ότι δεν πρέπει «αβασάνιστα να δικάζουμε και πολύ περισσότερο να καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή πρόκειται για επώνυμο».

Είμαι σίγουρος, πρόσθεσε, «ότι, αν υπάρχει η οποιαδήποτε εκκρεμότητα, θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες».

«Ένας πολίτης αν αμφισβητεί μια φορολογία έχει το δικαίωμα να το πράξει. Υπάρχει νενομισμένη διαδικασία. Θα βγει η σχετική απόφαση και ο πολίτης θα κληθεί να υλοποιήσει αυτή την απόφαση. Το πρόβλημα αναφύεται απ’ εκεί και πέρα. Κρίνω ότι απ’ ό,τι έχω υπόψη μου ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει φθάσει σε αυτό το σημείο», κατέληξε, ο Κίκης Καζαμίας.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024