Οκτώ συστάσεις από Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία

Υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,8% το 2012 και επιτάχυνση του ΑΕΠ το 2013

Σε σειρά συστάσεων σε όλα τα κράτη μέλη για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση, προέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της νέας οικονομικής διακυβέρνησης…

Η Κομισιόν προχώρησε σήμερα σε βάθος αξιολόγηση των οικονομιών των κρατών μελών, αναφορικά με τα προγράμματα σταθερότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και των επιμέρους διαρθρωτικών ανισορροπιών που εμφανίζουν 12 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης και σε σχέση με τις διαρθρωτικές ανισορροπίες, ο Αντιπρόεδρος Ολι Ρεν στάθηκε ιδιαίτερα στην Κύπρο και την Ισπανία σημειώνοντας ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές ανισορροπίες, κυρίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα, και επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Αναφορικά με την Κύπρο, στο επτασέλιδο κείμενο που εγκρίθηκε ζητείται από το Συμβούλιο της ΕΕ να εφαρμοστούν από κυπριακής πλευράς οκτώ συστάσεις.

Ειδικότερα, ζητείται η λήψη πρόσθετων μέτρων για να επιτευχθεί μια διατηρήσιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το 2012, καθώς επίσης ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών, η μείωση του δημοσίου χρέους, η βελτίωση της φοροσυλλεκτικότητας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ζητείται η εναρμόνιση της εποπτείας των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν για τις εμπορικές τράπεζες, και η ενίσχυση των κανονιστικών διατάξεων για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε εξωτερικές κρίσεις.

Η Κομισιόν συνιστά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών φτώχιας ανάμεσα στους ηλικιωμένους και την ευθυγράμμιση του ορίου αφυπηρέτησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Ζητείται επίσης η ολοκλήρωση εθνικού σχεδίου υγείας, άμεσα και στη βάση οδικού χάρτη.

Ζητείται ακόμα η βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η λήψη ενισχυτικών μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Η Κομισιόν ζητάει την άρση αδικαιολόγητων εμποδίων στις αγορές υπηρεσιών, ιδίως μέσω της βελτίωσης της εφαρμογής της οδηγίας των υπηρεσιών σε τομείς με το μεγαλύτερο δυναμικό ανάπτυξης, περιλαμβανομένου του τουρισμού.

Τέλος, ζητείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω και της μεταρρύθμισης του συστήματος Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σύμφωνα με την εθνική πρακτική.

Στην αξιολόγηση της κυπριακής οικονομία επισημαίνεται ότι το 2012 η οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,8%, ενώ θα επανακτήσει κάποια επιτάχυνση το 2013, όπου αναμένεται μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,3%.

Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 8,9% το 2012. Προκειμένου να διασφαλίσει την καλή κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, η Κύπρος έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων εξυγίανσης δεσμευόμενη για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Εχει εγκριθεί νομοθεσία προκειμένου να περιοριστούν μέσω της δημόσιας παρέμβασης οι απειλές για τη βιωσιμότητα των τραπεζών ή οι ανάγκες για επανακεφαλαιοποίηση οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι ως απάντηση στην οικονομική ύφεση η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα ευρύ πακέτο μέτρων, προκειμένου να ενισχύσει τη δυνητική ανάπτυξη της χώρας, την απασχόληση, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα.

Εχουν ληφθεί επίσης μέτρα προκειμένου να μεταρρυθμιστεί το σύστημα συνταξιοδότησης και διεξάγεται διάλογος μεταξύ ων κοινωνικών εταίρων σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος τιμαριθμοποίησης των μισθών.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι παρά τις προσπάθειες, η Κύπρος επηρεάζεται από ένα ευμέγεθες και επίμονο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σημαντικό χρέος στον ιδιωτικό τομέα, διευρυνόμενα ετήσια ελλείμματα των δημόσιων οικονομικών και μεγάλη έκθεση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη φορολογία, τονίζεται ότι η συλλογή φόρων επηρεάζεται από αναποτελεσματικότητες που οδηγούν στην αύξηση της φοροδιαφυγής.

Επισημαίνει ότι η Κύπρος χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα επάρκειας του συστήματος, δεδομένου του υψηλού κινδύνου φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων όπως επίσης και για να εξασφαλιστεί η εγγενής βιωσιμότητά του.

Το σύστημα περίθαλψης χαρακτηρίζεται από ανισότητες και αναποτελεσματικότητες, η ανεργία αυξάνεται φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από την ανεπαρκή παροχή δεξιοτήτων που να ταιριάζουν σε σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Ανακεφαλαιώνοντας την αξιολόγηση, η Επιτροπή τονίζει ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων εξυγίανσης, δεσμευόμενη για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ενώ υιοθέτησε νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίξει τον τραπεζικό τομέα εφόσον χρειαστεί.

Παρ’ όλα αυτά τα επιτεύγματα, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες ήταν περιορισμένες ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, την ΑΤΑ, την ενέργεια, και το κανονιστικό πλαίσιο, αναφέρει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι δεν επιτεύχθηκε η μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας.

Η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με τις πλέον πιεστικές προκλήσεις όσον αφορά τα δημοσιονομικά και όσον αφορά την επίβλεψη των προσπαθειών του τραπεζικού τομέα να ικανοποιήσει τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αναφέρει η Επιτροπή.

Τονίζει επίσης ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να μειωθεί σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο στόχο προκειμένου να υποβοηθήσει την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο τραπεζικός τομέας έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου να καλύψει τις ενισχυμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, παρ’ όλα αυτά απαιτείται στενή παρακολούθηση των εξελίξεων, αναφέρει.

Παράλληλα η έντονη αύξηση της ανεργίας των νέων πρέπει να αντιμετωπιστεί, αναφέρει η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι το υπάρχον σύστημα τιμαριθμοποίησης των μισθών περιορίζει το βαθμό κατά τον οποίο οι μισθοί αντανακλούν διαφορές στην παραγωγικότητα ανά τομέα και έχει ως αποτέλεσμα να υπονομεύει την ευελιξία και να προκαλεί απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Στο μέτωπο των συντάξεων και του συστήματος υγείας, η διασφάλιση ελέγχων των δαπανών και της προβλεπόμενης αύξησης δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού αποτελούν επιπλέον προκλήσεις, αναφέρει η αξιολόγηση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024