Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων

a 73 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 6185 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
“Η επιστροφή της κατεχόμενης πόλης αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία”

Παρουσία Κυπρίων Ευρωβουλευτών αλλά και του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων συζήτησε σήμερα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο, που ενέκρινε το σώμα στις 3 Φεβρουαρίου του 2012… 

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, αφού συνεχάρη τους Κύπριους Ευρωβουλευτές και το Δήμο Αμμοχώστου για τη συμβολή τους στους στο όλο θέμα, ανέφερε πως η επιστροφή της κατεχόμενης πόλης αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία μπροστά στο οποίο «ο κάθε ξένος, ο κάθε άνθρωπος συγκλονίζεται, αντικρίζοντας την ίδια την κατεχόμενη πόλη να στέκει εκεί βουβή και εγκαταλελειμμένη».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε όσους μέσα από την αντιπολιτευτική τους διάθεση και στάση δεν μπορούν να δουν τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Αμμόχωστο, οι οποίες, όπως είπε, μπορεί να μην έχουν οδηγηθεί σε αποτέλεσμα, όμως έχουν αναδείξει το θέμα, ενισχύοντας παράλληλα την διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ακόμη πως το ψήφισμα του ΕΚ για την Αμμόχωστο αποδεικνύει «ξανά και ξανά το δίκαιο της υπόθεσης» αλλά και το ότι «θεσμοί και φορείς καταλαβαίνουν και αναγνωρίζουν την αδικία και τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε την Τουρκία να εφαρμόσει τις πρόνοιες των ψηφισμάτων των ΗΕ και της ΕΕ για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου αλλά και τα ΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν πιο ενεργές πρωτοβουλίες για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας στο θέμα της Αμμοχώστου αλλά και σε ό,τι αφορά την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

Δήλωσε τέλος πως η Επιτροπή προγραμματίζει νέα συνεδρία, στην παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ότι η Αμμόχωστος αποτελεί θέμα ουσίας όσον αφορά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, θέμα ανθρωπιστικό όσον αφορά τους πρόσφυγες αλλά την ίδια ώρα «είναι και ένα στρατηγικό χαρτί για το Κυπριακό καθώς η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στο θέμα της Αμμοχώστου».

«Δεν μπορεί μια χώρα που χτυπά την πόρτα της Ευρώπης να κατακρατά και να καταστρέφει μια ευρωπαϊκή πόλη» ανέφερε, υποδεικνύοντας πως «κατά συνέπεια το θέμα της Αμμοχώστου πρέπει να αξιοποιηθεί», πράγμα το οποίο, όπως πρόσθεσε δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αμμόχωστο της 3ης Φεβρουαρίου 2012, ο κ. Γαλανός είπε ότι ζητήθηκε από την Κυβέρνηση και τη Βουλή να δημιουργηθεί ένα πλάνο για αξιοποίηση του ψηφίσματος και να γίνουν επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ με στόχο την προώθηση των προνοιών του ψηφίσματος και πλέον αναμένεται απάντηση από τους εμπλεκόμενους φορείς ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου δήλωσε πως παρά το ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «κομψή», όπως τη χαρακτήρισε, Προεδρία, κατά την οποία δεν θα προβάλλεται μόνο το Κυπριακό και τα προβλήματα της Κύπρου, «όμως δεν μπορούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί την τραγωδία της άλλης πλευράς της Κύπρου».

«Ερχονται οι φίλοι μας στην Κύπρο, θα εξετάσουμε όλα τα προβλήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όμως η Κύπρος έχει μια τραγωδία, ένα τουρκικό στρατό που κατέχει τα 2/5 της Κύπρου και μια πόλη που μετετράπη σε φάντασμα και που αποτελεί σήμερα μια ανοιχτή πληγή στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο κρύβεται» είπε, για να προσθέσει πως «κατά συνέπεια, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ θα πρέπει συντονισμένα να προβληθεί το πρόβλημα μας».

Ανέφερε τέλος πως στην περίπτωση που ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε με επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Αμμόχωστος θα επιστραφεί με τη λύση του Κυπριακού τότε βρίσκεται εκτός τάξης και θα πρέπει αυτό να του υποδειχτεί αμέσως καθώς ως θεματοφύλακας των αποφάσεων του ΣΑ και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι ο τελευταίος που θα έπρεπε να δώσει μια τέτοια απάντηση. Πρόσθεσε δε πως όταν ήρθε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να επισκεφτεί την Αμμόχωστο στο πλαίσιο των όρων εντολής του για εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789.

Σε δηλώσεις της η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) Αντιγόνη Παπαδοπούλου είπε ότι παρά το ότι δεν γνωρίζει για το περιεχόμενο της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γνωρίζει εντούτοις για τις στερεότυπες, όπως τις χαρακτήρισε, απαντήσεις της Κομισιόν και του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε σε επιστολές της ίδιας ότι θα πρέπει να αναμένεται συνολική λύση του Κυπριακού για τη διευθέτηση των επιμέρους ζητημάτων τα οποία θέτει.

«Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτη αυτή η πολιτική των ίσων αποστάσεων από την ΕΕ όπως απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι συλλέγουμε τα τελευταία 38 χρόνια ψηφίσματα τα οποία μπαίνουν στα συρτάρια, καθώς ούτε ο ΟΗΕ, ούτε η ΕΕ, ούτε το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν μηχανισμούς υλοποίησης» σημείωσε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός συντονιστικού σώματος το οποίο θα επανεξετάσει την πορεία του Κυπριακού και την επανατοποθέτηση των βασικών αρχών.

Ανέφερε τέλος σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, πως με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, θα πρέπει η κοινωνία των πολιτών της Κύπρου, κατεχόμενοι Δήμοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις, γυναικείες οργανώσεις κ.ο.κ «με σωρεία εκδηλώσεων να κάμουν τους Ευρωπαίους που επισκέπτονται το νησί να θέσουν το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων της κυπριακής τραγωδίας, να δουν τι σημαίνουν συνοικισμοί, τι σημαίνει πρόσφυγας, τι σημαίνει εργαστήριο ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων, να πάνε και στη Μόρφου και στην Κερύνεια και στην Αμμόχωστο και να δουν ότι είναι αδιανόητο ένα κράτος μέλος της ΕΕ να παραμένει διχοτομημένο λόγω της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων εδώ και 38 χρόνια».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο που επιτελούν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, αναφέροντας πως υπάρχουν περιθώρια να συμπληρωθούν τα κενά επικοινωνίας. Πρόσθεσε πως πλέον η Κυβέρνηση καλείται να έρθει με ολοκληρωμένο πλάνο για να προωθήσει την υλοποίηση του ψηφίσματος του ΕΚ για την Αμμόχωστο στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. «Δεν είναι αρκετό να εγκρίνονται ψηφίσματα τα οποία θα μπαίνουν στο ράφι χωρίς την οποιαδήποτε εκμετάλλευση» είπε, προσθέτοντας πως αυτή η ώρα προσφέρεται «να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος για την Αμμόχωστο».

Εξέφρασε παράλληλα λύπη γιατί, όπως είπε, η Κυβέρνηση έχει βάλει στο περιθώριο την πρόταξη του θέματος της Αμμοχώστου και ευρύτερα του Κυπριακού, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου υπάρχει η ευκαιρία αξιοποίησης της Κυπριακής Προεδρίας.

Σε δηλώσεις εκ μέρους του ΔΗΣΥ προέβη και ο βουλευτής Σωτήρης Σαμψών ο οποίος είπε ότι «η Αμμόχωστος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προμετωπίδα και ως προπομπός για λύση του Κυπριακού» και ότι «μέσα από την Αμμόχωστο λύεται και το Κυπριακό».

Πρόσθεσε ωστόσο πως «δυστυχώς η Κυβέρνηση και η Πολιτεία με παραδοχή και του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί σιωπηρά μια μετακίνηση των ΗΕ σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο», εξηγώντας πως «εκεί όπου τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ 550 και 789 προνοούν καθαρά την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της χωρίς όρους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραδέχτηκε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ τον έχει ενημερώσει γραπτώς ότι η Αμμόχωστος θα επιστραφεί με τη λύση του Κυπριακού».

«Δεν απαντήσαμε, δεν αντιδράσαμε, σιωπήσαμε» ανέφερε ο Σωτήρης Σαμψών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη αυτή τη μετατόπιση στη στάση των ΗΕ και ζητώντας άμεση ενημέρωση από την Κυβέρνηση για το τι έχει κάμει για να αντιμετωπίσει αυτή την εθνικά ζημιογόνα εξέλιξη.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής ανέφερε ότι η Αμμόχωστος «είναι μια πόλη-όμηρος» στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι τη χρησιμοποιούν ως διαπραγματευτικό χαρτί, και επανέλαβε την εισήγηση του κόμματος του για δημιουργία ενός συντονιστικού σώματος στο οποίο θα συμμετέχουν η Κυβέρνηση, η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, οι Ευρωβουλευτές και ο Δήμος Αμμοχώστου και το οποίο σε τακτά χρονικά διαστήματα θα συνεδριάζει και θα συντονίζει τον αγώνα για την Αμμόχωστο.

«Επιτέλους αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει γιατί ναι μεν συγχαίρουμε το Δήμο Αμμοχώστου και τους Ευρωβουλευτές για τη δράση τους, όμως υπάρχουν πολλά κενά και παραλείψεις. Και χωρίς προγραμματισμό και συντονισμό βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κανένα σχέδιο, καμία προσπάθεια δεν πετυχαίνει» ανέφερε.