ΑΚΕΛ: Κουκούλωμα σκανδάλου με παράγοντα ποδοσφαίρου – Απάντηση Ιωνά και Αστυνομίας

a 6 ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, Ειδήσεις
a 732 ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, Ειδήσεις

Με σημερινή ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, αναφέρεται σε κουκούλωμα σκανδάλου με στοιχηματική δραστηριότητα μεγαλοπαραγόντων του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Λουκαϊδης, «είναι σοβαρά τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα για απόπειρα συγκάλυψης υπόθεσης που ενδεχομένως αφορά σε στημένα παιχνίδια».

Ο υπ. Δικαιοσύνης, με ανακοίνωσή του, απορρίπτει τις κατηγορίες και αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία ανάξειξη στις έρευνες της Αστυνομίας.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρά τα όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα της «Χαραυγής» για απόπειρα συγκάλυψης υπόθεσης που ενδεχομένως αφορά σε στημένα παιχνίδια, παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα και κόκκινους φακέλους της ΟΥΕΦΑ.


Η σοβαρή αργοπορία και η στασιμότητα που φαίνεται να παρατηρείται στην διερεύνηση της υπόθεσης δεν είναι καθόλου αθώα και ουδέτερη αποτελέσματος. Αντίθετα, οδηγεί εκ των πραγμάτων στο κουκούλωμα και σε απαλλαγή όσων πιθανώς ενέχονται στο σκοτεινό παρασκήνιο του κυπριακού ποδοσφαίρου, αφού με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι παροχείς διαδικτύου δεν υποχρεώνονται να διατηρούν ηλεκτρονικά ίχνη πέραν των έξι μηνών.


Ρωτάμε την αστυνομία και τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου:


– Είναι αλήθεια ότι έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά ίχνη πολύ μεγάλης στοιχηματικής δραστηριότητας τα οποία συνδέονται με δύο τουλάχιστον προέδρους σωματείων της πρώτης κατηγορίας και με άλλα γνωστά πρόσωπα στο χώρο του ποδοσφαίρου;
– Είναι αλήθεια ότι στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται τραπεζικοί λογαριασμοί, τα ποσά και τα παιχνίδια που έπαιζε ο καθένας εξ’ αυτών;
– Είναι αλήθεια ότι η στοιχηματική δραστηριότητα αφορά και παιχνίδια για τα οποία είχαν σταλεί παλαιότερα κόκκινοι φάκελοι;
– Είναι αλήθεια ότι οι ανακριτές του ΤΑΕ που ανέλαβαν τη διερεύνηση αντικαταστάθηκαν στην πορεία χωρίς όμως να είχαν προχωρήσει σε ουσιαστική διερεύνηση;
– Είναι αλήθεια ότι όντως κινδυνεύουν να χαθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη που συνδέουν τα εν λόγω πρόσωπα με τουλάχιστόν αντιδεοντολογική και θεσμικά επιλήψιμη στοιχηματική δραστηριότητα;


Απευθυνόμαστε τέλος στον Γενικό Εισαγγελέα καλώντας τον να εμπλακεί προσωπικά, εξετάζοντας τις σοβαρές αυτές καταγγελίες και γενικότερα τον καλούμε να ενεργήσει ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο κουκούλωμα της υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση και αναλόγως των εξελίξεων, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε τον αρμόδιο κοινοβουλευτικό έλεγχο για τη σοβαρότατη αυτή υπόθεση.

Γραπτή δήλωση Υπουργού Δικαιοσύνης: Καμία ανάμειξη στις έρευνες της Αστυνομίας για υπόθεση παράνομου στοιχήματος

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δηλώνει κατηγορηματικά ότι ούτε ο ίδιος, ούτε η Κυβέρνηση έχουν ανάμειξη στη διερεύνηση οποιασδήποτε ποινικής υπόθεσης που διενεργείται από την Αστυνομία. Αντιθέτως, οι σαφείς οδηγίες του Υπουργού είναι όπως η κάθε υπόθεση διερευνάται άμεσα, πλήρως και σε βάθος, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα.

Επαναλαμβάνεται, για πολλοστή φορά, ότι οι έρευνες διενεργούνται από την Αστυνομία υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανάμειξης είτε του ιδίου του Υπουργού, είτε της Κυβέρνησης στη διερεύνηση και τον χειρισμό των υποθέσεων αυτών.

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Χαραυγή», στα οποία αναφέρεται ότι η Αστυνομία διερευνά για έξι μήνες υπόθεση που σχετίζεται με το παράνομο στοίχημα, η Αστυνομία μάς έχει διαβεβαιώσει ότι καταβάλλονται οι απαιτούμενες προσπάθειες όπως οι έρευνες ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και ότι έχουν ήδη αποταθεί στις χώρες όπου φιλοξενούνται οι υπό εξέταση ιστοσελίδες για κατακράτηση των δεδομένων που αφορούν την υπόθεση. Αναφορικά με τα ερωτήματα που σχετίζονται με το περιεχόμενο των ερευνών, καταλληλότεροι να δώσουν οποιανδήποτε απάντηση είναι οι διωκτικές αρχές και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Αστυνομία: Καμία προσπάθεια συγκάλυψης υπόθεσης που αφορά τη διεξαγωγή στοιχημάτων

Σε καμία περίπτωση υπήρξε ή υπάρχει προσπάθεια για κουκούλωμα, συγκάλυψη και ούτε έγινε παρέμβαση από οποιονδήποτε προς τα μέλη της Αστυνομίας που διερευνούν υπόθεση που αφορά τη διεξαγωγή στοιχημάτων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, απαντώντας σε δημοσιεύματα της εφημερίδας “Χαραυγή” με τίτλο «Κουκουλώνουν υπόθεση στοιχήματος 15 εκ.» και «Διαγράφονται τεκμήρια για στοιχήματα 15 εκ.»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Αστυνομία, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης για καταπολέμηση των αδικημάτων παροχής υπηρεσιών στοιχήματος χωρίς άδεια, και παροχής υπηρεσιών για διεξαγωγή στοιχήματος μέσω ανταλλακτηρίων, μετά από αξιολόγηση πληροφοριών διενήργησε στις 18/3/16 έρευνα με δικαστικά εντάλματα σε τρία υποστατικά στη Λευκωσία. Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν δύο πρόσωπα, τα οποία οδηγήθηκαν στην Αστυνομία για ανάκριση. Επίσης, παραλήφθηκαν και κατασχέθηκαν ως τεκμήρια τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αριθμός εγγράφων και άλλων σημειώσεων, προστίθεται.

Όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο των εξετάσεων για διερεύνηση της υπόθεσης λήφθηκαν καταθέσεις, έγινε αξιολόγηση όλων των στοιχείων και δεδομένων καθώς και δικανική εξέταση στα τεκμήρια που παραλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Επίσης σημειώνεται πως η Αστυνομία έχει αξιοποιήσει τα νόμιμα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε μια προσπάθεια να διαφυλαχτεί ή και να εξασφαλιστεί πρόσθετο μαρτυρικό υλικό.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης με σωρεία ηλεκτρονικών τεκμηρίων που απαιτούν λεπτομερή αξιολόγηση. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους, αναμένεται να ετοιμαστούν και να αποσταλούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού, προστίθεται.

“Όσον αφορά τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στα δημοσιεύματα περί κουκουλώματος, συγκάλυψης και προφανώς μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων, διατυπώνεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι σε καμία περίπτωση υπήρξε ή υπάρχει προσπάθεια για κουκούλωμα, συγκάλυψη και ούτε έγινε παρέμβαση από οποιονδήποτε προς τα μέλη της Αστυνομίας που διερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: Φιλελεύθερος