Άνοιξε η στρόφιγγα για παραχώρηση δανείων από τις τράπεζες

CEB1 44 Ειδήσεις
Για πρώτη φορά από το 2010 αρχίζει να διαφοροποιείται και το τοπίο στη ζήτηση δανείων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενισχύοντας τις προσδοκίες για διατήρηση της δυναμικής ανάκαμψης που απέκτησε το 2015 η οικονομία.

CEB1 1832 Ειδήσεις

Σύμφωνα με την έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων της Κεντρικής Τράπεζας, φαίνεται ότι οι δανειολήπτες επιστρέφουν στα τραπεζικά γκισέ. Συγκεκριμένα, η ανάκαμψη στη καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις στην Κύπρο που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο (για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2011) συνεχίστηκε και το δεύτερο τρίμηνο του 2015, στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, η καθαρή ζήτηση δανείων από νοικοκυριά για στεγαστικούς σκοπούς κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ αύξηση κατέγραψε για πρώτη φορά από την έναρξη της παρούσας έρευνας (2008) και η καθαρή ζήτηση δανείων για καταναλωτικούς και λοιπούς σκοπούς. Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το τρίτο τρίμηνο του 2015, η καθαρή ζήτηση από όλες τις κατηγορίες δανείων αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στην Κύπρο και να αυξηθεί περαιτέρω στη ζώνη του ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η τελευταία φορά που η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κατέγραψε αύξηση ήταν το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Το γενικό επίπεδο επιτοκίων ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στην αύξηση της καθαρής ζήτησης. Άλλοι παράγοντες που επηρέασαν θετικά την καθαρή ζήτηση στεγαστικών δανείων σχετίζονται με τη αναδιάρθρωση και αναδιαπραγμάτευση χρέους, την εσωτερική χρηματοδότηση από αποταμιεύσεις και τα δάνεια από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Οι όροι δανείων στις επιχειρήσεις, παρά τα μεγάλα επίπεδα μόχλευσης που υπάρχουν στον τομέα, άρχισαν να γίνονται χαλαρότεροι.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας οι όροι που αφορούν το περιθώριο δανείου για τα συνήθη δάνεια και τις επιβαρύνσεις εκτός τόκων έγιναν χαλαρότεροι, ενώ οι όροι που σχετίζονται με το μέγεθος, τη διάρκεια δανείου και τις απαιτήσεις ασφάλειας έγιναν αυστηρότεροι. Οι υπόλοιποι όροι παρέμειναν αμετάβλητοι. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στον καθορισμό χαλαρότερων όρων ήταν η μείωση στο κόστος κεφαλαίων και περιορισμών που συνδέονται με τον ισολογισμό καθώς και η άσκηση πιέσεων από τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι, η μείωση στο περιθώριο δανείου αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την επίδραση της αναθεωρημένης οδηγίας για τα επιτόκια της Κεντρικής στα καταθετικά επιτόκια αγοράς.

Στα καταναλωτικά δάνεια η εικόνα είναι διαφορετική. Οι όροι που θέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τις απαιτήσεις ασφάλειας, του μεγέθους δανείου και τη διάρκεια έγιναν αυστηρότεροι. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η αύξηση στην καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά για πρώτη φορά από την έναρξη της παρούσας έρευνας το 2008. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης καταναλωτικών και λοιπών δανείων ήταν το γενικό επίπεδο επιτοκίων, η υποθήκευση ακινήτου και η εσωτερική χρηματοδότηση.

Πηγή: Φιλελεύθερος