Σχέδιο Β μελετά η Αστυνομία για τις οδικές κάμερες

a 144 Ειδήσεις
a 7623 Ειδήσεις
Σχέδιο Β επεξεργάζεται η Αστυνομία για την περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το σύστημα φωτοεπισήμανσης στους δρόμους, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, δήλωσε ο Διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου Δημήτρης Δημητρίου… 

Ο κ. Δημητρίου ενημέρωσε την Πέμπτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών, η οποία εξέτασε το θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων, μια μάστιγα η οποία, όπως αναφέρθηκε, από το 2000 έχει επιφέρει την απώλεια 915 ζωών.

Η Αστυνομία ευελπιστεί πως όλα τα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής θα ψηφιστούν σε νομό, καθώς θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά στις προσπάθειες πρόληψης και μείωσης των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κύπρο.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Δημητρίου, τα κυριότερα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που εκκρεμούν είναι το νάρκοτεστ, η εξώδικη ρύθμιση των αδικημάτων της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και της υπερβολικής ταχύτητας και η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου αλκοόλης (από 22 mg σε 9) στους μοτοσικλετιστές, στους αρχάριους οδηγούς και τους επαγγελματίες οδηγούς.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι με βάση το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕ, το 2010 επιτεύχθηκε μια αξιοσημείωτη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων της τάξης του 41%, προσθέτοντας ότι «εντούτοις ο δρόμος είναι μακρύς για να φθάσουμε στα επίπεδα άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την οδική ασφάλεια».

Ο νέος στρατηγικός ποσοτικός στόχος της ΕΕ προνοεί μείωση της τάξης του 50% στα θανατηφόρα δυστυχήματα και σοβαρούς τραυματισμούς μέχρι το 2020. Για την Κύπρο ο στόχος αντιστοιχεί σε μείωση στα 30 θανατηφόρα δυστυχήματα (60 το 2010).

«Ολοι μαζί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις θανατηφόρες συγκρούσεις στον τόπο μας», είπε.

«Ισχυρό όπλο το σύστημα επισήμανσης»
Σε σχέση με το σύστημα επισήμανσης, ο κ. Δημητρίου είπε ότι το σύστημα έχει αποδειχθεί και διεθνώς ότι είναι ίσως το ισχυρότερο όπλο στα χέρια της Αστυνομίας «γιατί είναι ένας άγρυπνος φρουρός επί 24ωρου βάσεως σε όλο το οδικό δίκτυο».

Είπε ακόμη ότι κατά την περίοδο που εφαρμόστηκε πιλοτικά (2007) το σύστημα, επήλθε σημαντική μείωση των δυστυχημάτων, αλλά και ένα βελτιωμένο επίπεδο οδικής ασφάλειας στη χώρα.

Λέγοντας ότι οι προσφορές για το σύστημα έχουν ακυρωθεί και ότι το θέμα βρίσκεται στην αναθεωρητική αρχή, ο κ. Δημητρίου είπε ότι «μελετούμε άλλους τρόπους πώς θα προχωρήσουμε στην αγορά νέου συστήματος για να δούμε ακριβώς πώς προχωρούμε γιατί θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στα χέρια μας».

«Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, αναμένουμε την εξέλιξη των πραγμάτων και σίγουρα πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε σε σχέδιο Β το οποίο έχουμε», είπε, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΔΗΚΟ: Σοκάρουν τα στοιχεία
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου ανέφερε ότι παρ’ όλες τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί «η αλήθεια παραμένει αμείλικτα οδυνηρή για ειδικούς και μη, για κριτές και κρινόμενους, για νομοθέτες και παραβάτες».

Χαρακτήρισε τα στοιχεία που παρατέθηκαν «ως συγκλονιστικά που σοκάρουν την μικρή συντηρητική κοινωνία της Κύπρου. Η Κύπρος δυστυχώς αιμορραγεί», είπε.

Πρόσθεσε ότι «οι τέσσερις δολοφόνοι της ασφάλτου είναι η το αλκοόλ υπό την επήρεια αλκοόλης, η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και η μη χρήση προστατευτικού κράνους».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει με την ψήφιση νέων νομοθεσιών που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, «έτσι ώστε να δώσουμε όλα εκείνα τα εφόδια, όλα εκείνα τα όπλα στην εκτελεστική εξουσία για αντιμετώπιση του προβλήματος».

ΔΗΣΥ: 35% των νεκρών είναι νέοι άνθρωποι
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι αυτό που τρομάζει είναι ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε τους στόχους και το ότι το 35% των νεκρών από τα θανατηφόρα είναι νέοι άνθρωποι. Ζήτησε στοχευμένες δράσεις στα σχολεία και τη συστράτευση της νεολαίας στις προσπάθειες.

Παρατήρησε ότι για να μειώσουμε τον αριθμό των νεκρών πρέπει να γίνουν άλματα στις υποδομές, επισημαίνοντας ότι ενώ στην Ευρώπη τα δυστυχήματα δεν γίνονται στις κατοικημένες περιοχές στην Κύπρο τα περισσότερα δυστυχήματα είναι σε κατοικημένες περιοχές.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης είπε «φτάνει πια» και απηύθυνε «θερμή έκκληση σε όλο τον κόσμο, να σταματήσουμε να χύνουμε τόσο αίμα στην άσφαλτο».

ΑΚΕΛ: Στηρίζουμε τις προσπάθειες στη βάση αναλογικότητας
Στις δικές του δηλώσεις, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, χαρακτήρισε τα θανατηφόρα δυστυχήματα ως μια από τις σοβαρότερες μάστιγες στην Κύπρο. Ανέδειξε και την οικονομική πτυχή των θανατηφόρων δυστυχημάτων, πέραν του ανθρώπινου πόνου, λέγοντας το κόστος των τροχαίων δυστυχημάτων έχει ξεπεράσει το 1 δις ευρώ.

Είπε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν χαρίζουν μια αισιοδοξία για το μέλλον για περαιτέρω μείωση των δυστυχημάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στην προσπάθεια μείωσης των δυστυχημάτων δεν πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο, δημιουργώντας ένα αστυνομικό κράτος με πολύ αυστηρές ποινές».

«Εμείς ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τις προσπάθειες, αλλά στη βάση της αναλογικότητας», είπε και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πολύ υψηλές ποινές που προνοούνται στα προτεινόμενα νομοσχέδια και προτάσεις νόμου.

ΕΔΕΚ: Η οδική βία είναι ευθύνη όλων μας
Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι η δουλειά που γίνεται έχει φέρει αποτελέσματα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε θέματα οδικής ασφάλειας τα όσα γίνονται δεν είναι ουδέποτε αρκετά. Η οδική βία είναι ευθύνη όλων μας και ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που τους αναλογεί ώστε να μην θρηνούμε θύματα ιδιαίτερα στους νέους μας», συμπλήρωσε.

Για το σύστημα φωτοεπισήμασνης, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι καμιά χώρα δεν πέτυχε ουσιαστική μείωση των δυστυχημάτων χωρίς σύστημα φωτοεπισήμανασης, προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτο και αδιανόητο αυτό το φαινόμενο, είναι απαράδεκτη και αδιανόητη αυτή η αδυναμία».

«Η πολιτεία πρέπει να σκεφτεί εναλλακτικούς τρόπους ώστε το σύστημα να απεμπλακεί από τη υφιστάμενη διαδικασία προσφορών», κατέληξε.

Οικολόγοι: Προκύπτουν ερωτηματικά
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου του Κινήματος για απαγόρευση της χρήσης συσκευών αντιραντάρ. Εξέφρασε ευαρέσκεια για τη θετική τοποθέτηση υπέρ της πρότασης απ’ όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, προσθέτοντας ωστόσο για τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν βουλευτές.

«Μου δημιουργεί ερωτηματικά αν τελικά η Βουλή είναι τόσο πολύ αποφασισμένη να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων», είπε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, σε σχέση με την ΕΕ, η Κύπρος βρίσκεται στην 18η θέση ως προς τους νεκρούς και τροχαίες συγκρούσεις για το 2010 με 75 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ που είναι 61. Στην πρώτη θέση η Σουηδία με 28, το Ηνωμένο Βασίλειο με 31 και στην τρίτη θέση η Ολλανδία με 32.

Αισιόδοξη εικόνα παρουσιάζεται από την εξελικτική πορεία των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα, τα οποία από το 1993 μέχρι το 2010 παρουσιάζουν πτωτική τάση. Ειδικότερα από τους 133 νεκρούς το 1993, καταγράφεται πτωτική πορεία, η οποία παρά την άνοδο στους 117 το 2004, μειώνεται προοδευτικά σε 82 το 2008, σε 71 το 2009 και σε 60 το 2010.

Ο αριθμός των νεκρών το 2007 ήταν 89, το 2008 82, το 2009 71, το 2010 60, ενώ το 2001 αυξήθηκε σε 71. Κατά την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 717 σοβαροί τραυματισμοί (2007), 661 το 2008, 647 το 2009, 586 το 2010, 557 το 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για από τη 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, σημειώθηκαν 8 θανατηφόρα δυστυχήματα με ισάξιο αριθμό νεκρών, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011 είχαν σημειωθεί 11 θανατηφόρα δυστυχήματα με 12 νεκρούς, που αντιστοιχεί σε μείωση 27,27% για τα θανατηφόρα δυστυχήματα και 33,33% για τον αριθμό των νεκρών.

Κατά ηλικιακή ομάδα, το υψηλότερο ποσοστό νεκρών κατά την περίοδο 2007-2011 κατέχει η ομάδα 25-39 ετών με 29,22% και ακολουθεί η ομάδα μεταξύ 15 και 24 ετών με 27,35%. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην τρίτη θέση βρίσκεται η ηλικιακή ομάδα των 60 και επιπλέον ετών με 21,18% των νεκρών, που, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου αφορά συνήθως πεζούς.

Το 2011 ποσοστό 28,17% των νεκρών από τροχαία δυστυχήματα (71 συνολικά) ήταν νέοι μέχρι και 25 ετών.

Ακόμη, από τους 373 νεκρούς κατά την περίοδο 2007 – 2011, το 65% (ήτοι 243) είναι Κύπριοι, το 31% (114) αλλοδαποί, ενώ το 4% (16) τουρίστες.

Οσον αφορά τους μοτοσικλετιστές, το 2007 υπήρξαν 25 νεκροί (από σύνολο 89), το 2008 24 νεκροί μοτοσικλετιστές (από σύνολο 82), το 2009 και πάλιν 25 (από σύνολο 71), το 2010 21 νεκροί μοτοσικλετιστές (από σύνολο 60), ενώ το 2011 ο αριθμός των νεκρών μοτοσικλετιστών μειώθηκε από σύνολο 71 νεκρούς.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων