Τέλος Απριλίου υπογράφεται το μνημόνιο

blogger image 2086017821 Ειδήσεις

Σημαντικότατο βήμα για την ολοκλήρωση του κυπριακού μνημονίου, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 10 δισεκ. ευρώ χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης τη χθεσινή καταρχήν συμφωνία στο Γιούρογκρουπ.

Σε δηλώσεις του από το Δουβλίνο, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καταρχήν συμφωνία θα επικυρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα από τα εθνικά κοινοβούλια και έως το τέλος Απριλίου θα υπογραφεί και τυπικά το Μνημόνιο.

Το Γιούρογκρουπ, παρέχοντας πολιτική στήριξη στο μνημόνιο, έθεσε ως προθεσμία τις 24 Απριλίου για την επικύρωσή του από τα εθνικά κοινοβούλια και την υπογραφή του.

Η πρώτη δόση, που δυνατό να φθάσει στα 3 δισ. ευρώ αναλόγως των αναγκών, αναμένεται να εκταμιευθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαίου.

Ο κ. Γεωργιάδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο όλος σχεδιασμός θα αποδώσει και η Κύπρος θα τα καταφέρει παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Τόνισε επίσης ότι όλοι θα πρέπει να έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, καθώς τα δημοσιονομικά του κράτους έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν υπάρχει άλλη πηγή άντλησης χρημάτων.

Η κυβέρνηση θα αντλήσει και το τελευταίο ευρώ από όλες τις διαθέσιμες πηγές για να πληρώσει τους μισθούς και άλλες υποχρεώσεις στο τέλος Απριλίου, ενώ στις 4 Ιουνίου θα πρέπει να αποπληρώσει ευρω-ομόλογο ύψους 1.5 δισεκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στη στάση των Ευρωπαίων, ο υπουργός Οικονομικών, είπε ότι συνειδητοποιούν πως στην Κύπρο επιχειρείται μια πάρα πολύ δύσκολη διόρθωση και εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Επιτρόπου για τις νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, ότι «σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, η Κύπρος δεν θα είναι μόνη». «Θα έχει βοήθεια, τεχνική και οικονομική από την Ευρωπαϊκή Ενωση,» ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε, ότι «είναι στο χέρι μας, να καταρτίσουμε το δικό μας παράλληλο σχεδιασμό για την ανάκαμψη, τον εκσυγχρονισμό των δομών της δημόσιας υπηρεσίας και την παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων στον επιχειρηματικό και τον επενδυτικό τομέα».

«Και εδώ πρέπει να προστεθεί και η στήριξη που θα έχουμε από τα Ευρωπαϊκή προγράμματα» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

blogger image 2086017821 Ειδήσεις