Απ’ όλα έχει το πανέρι του ΑΚΕΛ για τις Δημοτικές

CEB2 4 ΑΚΕΛ, Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
CEB2 9 ΑΚΕΛ, Δημοτικές Εκλογές 2016, Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τις διεργασίες που έγιναν με το ΑΚΕΛ για τις δημοτικές εκλογές αφού έχει εξασφαλίσει την στήριξη οκτώ υποψηφίων του σε ανάλογους δήμους σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές. Στους πλείστους δήμους το κόμμα της Αριστεράς θα στηρίξει υποψηφίους κομματικά στελέχη ή της ευρύτερης περιφέρειας ή ακόμη και αντάρτες οι οποίοι εξασφάλισαν κομματικό συγχωροχάρτι.

Σε τρεις δήμους θα στηρίξει υποψηφίους από τον χώρο της ΕΔΕΚ. Το ΑΚΕΛ νιώθει ριγμένο στις συνεργασίες αφού δεν εξασφάλισε, λόγω αντάρτικων στα άλλα κόμματα, τη στήριξη που επιθυμούσε για υποψηφίους του κυρίως σε μεγάλους δήμους, όπως τη Λάρνακα. Τελικά μόνο στη Λεμεσό με υποψήφιο από τον χώρο του ΑΚΕΛ, τον νυν δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου, λειτουργεί η τριμερής συνεργασία χωρίς προβλήματα και παρασπονδίες. Η τριμερής λειτουργεί στην Πάφο με υποψήφιο από την ΕΔΕΚ, στην Αγλαντζιά με υποψήφιο από το ΔΗΚΟ, στην Κερύνεια με υποψήφια από το ΔΗΚΟ.

Το παζλ των υποψηφίων κλείνει επίσημα το προσεχές Σάββατο στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής που έχει τον τελευταίο λόγο. Οι τοπικές συνελεύσεις έχουν κάνει τις επιλογές τους και συνήθως αυτές είναι που τελικά εξασφαλίζουν και τις ευλογίες του κεντρικού οργάνου. Η Κεντρική Επιτροπή έχει προγραμματισμένη συνεδρία για το Σάββατο.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι τους οποίους θα στηρίξει το ΑΚΕΛ είναι:

Λευκωσία: Ο πανεπιστημιακός Παναγιώτης Σταυρινίδης. Ηταν στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές.

Στρόβολος: Η Στέλλα Μισιαούλη επικράτησε του Σταύρου Γερολατσίτη στη ψεσινή διαδικασία για την επιλογή του κομματικού υποψηφίου με διπλάσιες ψήφους.

Έγκωμη: Σωτήρης Κυριακίδης, αρχιτέκτονας, πρώην δημοτικός σύμβουλος ΑΚΕΛ.

Τσέρι: Σταύρος Μιχαήλ, ΑΚΕΛ.

Γέρι: Νεόφυτος Παπαλαζάρου, στέλεχος ΑΚΕΛ.

Λακατάμια: Η γιατρός Φωτούλα Χατζήπαπα, ΑΚΕΛ.

Δάλι: Θεοδόσης Γρούτας, ΑΚΕΛ.

Λατσιά: Κυριάκος Παρπούνας, ΑΚΕΛ.

Λεμεσός: Ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου, ΑΚΕΛ. Θα λειτουργήσει η τριμερής με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

Μέσα Γειτονιά: Ο νυν δήμαρχος Δώρος Αντωνίου, ΔΗΚΟ.

Άγιος Αθανάσιος: Μαρίνος Κυριάκου, δημοτικός σύμβουλος, ΑΚΕΛ.

Γερμασόγεια: Κυριάκος Ξυδιάς, ΑΚΕΛ.

Πολεμίδια: Ο δημαρχεύων Νίκος Αναστασίου, ΕΔΕΚ.

Ύψωνας: Σωτήρης Στυλιανού, ΔΗΚΟ.

Λάρνακα: Ανδρέας Βύρας, ΑΚΕΛ.

Αραδίππου: Δήμος Ξιούρουπας, του χώρου της Αριστεράς.

Λεύκαρα: Δεν αποφασίστηκε. Ολοι όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη δημαρχία, έξι τον αριθμό, προέρχονται από τον χώρο της ΕΔΕΚ, όπως και ο νυν δήμαρχος Σάββας Ξενοφώντος που διεκδικεί επανεκλογή.

Δρομολαξιά-Μενεού: Κύπρος Ανδρονίκου, ΑΚΕΛ.

Αθηένου: Η τοπική συνέλευση αποφάσισε αυτόνομη κάθοδο αν και βρίσκονταν σε εξέλιξη διεργασίες για την στήριξη της υποψηφιότητας του Χρυσού Τουλούπη της ΕΔΕΚ μαζί με το ΔΗΚΟ.

Λιβάδια: Μάριος Αρμένης, χρεώνεται στο ΔΗΚΟ αν και η οικογένειά του θεωρείται του χώρου της Αριστεράς.

Πάφος: Ακης Χρυσόμηλος της ΕΔΕΚ. Κι εδώ θα λειτουγήσει η τριμερής και με το ΔΗΚΟ.

Πόλη Χρυσοχούς: Ο νυν δήμαρχος Αγγελος Οδυσσέως, ΑΚΕΛ. Θα στηριχθεί και από τον ΔΗΣΥ.

Πέγεια: Η ψεσινή εκλογική διαδικασία επεφύλαξε έκπληξη. Το νεαρό στέλεχος Μαρίνος Λάμπρου επεκράτησε του νυν δημάρχου Νεόφυτου Ακουρσιώτη, ο οποίος είχε εκλεγεί ως αντάρτης και του είχε επιβληθεί από το ΑΚΕΛ ποινή αποβολής.

Γεροσκήπου: Γιαννάκης Μαλλουρίδης, ΔΗΚΟ.

Παραλίμνι: Κατά συνείδηση.

Αγία Νάπα: Θα στηριχθεί κομματικό στέλεχος.

Σωτήρα: Αδάμος Καΐκκης, ΔΗΚΟ.

Δερύνεια: Ο νυν δήμαρχος Άντρος Καραγιάννης, ΑΚΕΛ.

Στους κατεχόμενους δήμους, το ΑΚΕΛ θα κατέλθει με κομματικούς υποψηφίους σε τρεις από εννέα δήμους. Θα διεκδικήσει την Αμμόχωστο με τον γιατρό-δημοτικό σύμβουλο Σίμο Ιωάννου, τη Μόρφου με τον Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, την Κυθρέα με τον γιατρό, δρα Ζαχαρία Χατζηστεφάνου. Στην Κερύνεια θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ρίτας Κωμοδίκη-Ελισσαίου, ΔΗΚΟ, και στη Λάπηθο του Δώρου Αχιλλέως, ΔΗΚΟ. Στον Καραβά θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Χ”Στεφάνου, ΕΔΕΚ. Στη Λύση έπεισαν τον νυν δήμαρχο Σίμο Παστό, που είχε δηλώσει ότι δεν θα κατέλθει στις εκλογές, να επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία με στήριξη του ΑΚΕΛ. Στο Λευκόνοικο και στην Ακανθού συνεχίζονται οι διεργασίες για την εξεύρεση υποψηφίων.

Πηγή: Φιλελεύθερος