Οι βροχές χάλασαν το γλέντι της Καθαράς Δευτέρας

Καταρρακτώδεις βροχές έπεφταν κατά διαστήματα σε διάφορες περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, κυρίως μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Ο καιρός χάλασε για φέτος το γλέντι για τους Κύπριους που ήθελαν, όπως κάθε χρόνο, να βγουν στους κάμπους για το έθιμο της μέρας…

Στην Επαρχία Λευκωσίας οι βροχές άρχισαν κατά τόπους μετά τις 10.00 το πρωί και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που βγήκαν από την πόλη, περιορίστηκαν σε σπίτια και όχι έξω στα χωράφια. Το ίδιο σκηνικό και σε Πάφο και Λεμεσό, με τις βροχοπτώσεις ωστόσο να αρχίζουν νωρίτερα και τους κάτοικους των Επαρχιών να αντιλαμβάνονται νωρίς, ότι η ημέρα για φέτος δεν προσφέρεται για έξοδο στη φύση. Ωστόσο οι Παφίτες, αψηφώντας το κρύο πραγματοποίησαν, όσο ήταν εφικτό, κάποιες από τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου.

ΜΑΤΑΙΩΘΗΚΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

H βροχόπτωση είχε και συνέχεια, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Αεροδρομίου της Λάρνακας και στο ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο στην ελεύθερη Επαρχία της Αμμοχώστου, με αποτέλεσμα να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις των Δήμων ειδικά και οι εξορμήσεις του κοινού γενικά, για το καθιερωμένο «κόψιμο της μούττης της Σαρακοστής».

Στην Αλυκή της Λάρνακας, με εντολή του Δημάρχου κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη, για λόγους ασφάλειας του κοινού και όχι μόνο ματαιώθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της Δημοτικής Πολιτιστικής Υπηρεσίας και τα συνεργεία του Δήμου αποχώρησαν από ενωρίς το πρωί. Έτσι οι δημότες και από άλλες κοινότητες το μόνο που βρήκαν ήταν λασπωμένους δρόμους και άδεια τραπέζια, όπως και τη σκηνή για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που δεν ξεκίνησε ποτέ στον εκδρομικό χώρο. Τελικά ούτε 100 άτομα δεν τόλμησαν να ανάψουν κάρβουνα και να στρώσουν το τραπέζι… Ο Πολιτιστικός λειτουργός του Δήμου Λάρνακας κ. Άκης Ιωάννου δήλωσε ότι «δεν υπήρχε πιθανότητα να ξεκινήσει η καθιερωμένη εκδήλωση με βάση τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από ενωρίς το πρωί». Με εντολή του Δημάρχου κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τα τρόφιμα τα οποία μεταφέρθηκαν στη Αλυκή, δόθηκαν στη συνέχεια σε ευαγή ιδρύματα και σε άπορες οικογένειες της πόλης.

Στο Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο, καθιερωμένο και δημοφιλή χώρο ψυχαγωγίας των δημοτών Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Λευκωσίας η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο μετά τις 10.00 το πρωί με αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν σκηνές εγκατάλειψης άρον-άρον, στη μαγευτική τοποθεσία της ελεύθερης Αμμοχώστου. Οι αστυνομικές διευθύνσεις Λάρνακας και Αμμοχώστου και ο ΟΠΟΔ Αρχηγείου πήραν έκτακτα μέτρα οδικής ασφαλείας, χωρίς όμως να συναντήσουν ιδιαίτερες δυσκολίες.Η Μετεωρολογική υπηρεσία κατάγραψε τη βροχόπτωση στις 8.00 το πρωί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, στα 4 χιλιοστόμετρα, στο Αεροδρόμιο Ακρωτηρίου [Λεμεσός] στα 8 χιλ. και στο Αεροδρόμιο Πάφου στα 3 χιλ.

ΑΨΗΦΗΣΑΝ ΤΟ ΚΡΥΟ

Η Καθαρά Δευτέρα στην Πάφο γιορτάστηκε όπως και σε όλη την Κύπρο, με χαμηλές θερμοκρασίες και άστατο καιρό. Επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων ήταν η περιοχή του Φάρου στην Κάτω Πάφο, όπου ντόπιοι και ξένοι αψηφώντας το κρύο γιόρτασαν τα παραδοσιακά κούλουμα. Δεκάδες κόσμου μαζεύτηκαν από πολύ νωρίς στην περιοχή, άναψαν τα κάρβουνα και έψησαν νόστιμους μεζέδες. Η καθιερωμένη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου περιελάμβανε χορούς, τραγούδια, τσιαττιστά, λοκμάδες, δωρεάν ποτά και νηστίσιμα εδέσματα. Αρκετοί ήταν αυτοί που επιδόθηκαν στο πέταγμα του χαρταετού. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε ότι οι φετινές οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού και της Καθαράς Δευτέρας φέτος σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.«Δεν πτοηθήκαμε από τον καιρό ούτε από το ψιλοβρόχι, εύχομαι κάθε χρόνο να μαζευόμαστε στην περιοχή του Φάρου για το «κόψιμο της μούτης», ο Δήμος Πάφου θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πολιτών με διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει, σήμερα προσφέραμε δωρεάν λοκμάδες, λαγάνες, ελιές, ταραμά και χαλβά. Είχαμε επίσης τον διαγωνισμό για το πέταγμα του χαρταετού. Το μόνο που απομένει είναι να δώσουμε ένα ραντεβού για του χρόνου», πρόσθεσε ο Σάββας Βέργας.

Πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024