Καρογιάν: Με ανησυχεί η πορεία του ΔΗΚΟ

Την διαφωνία του με την απόφαση του κόμματος να επαναφέρει το θέμα των διαγραφέντων στελεχών του ΔΗΚΟ εξέφρασε ο Μάριος Καρογιάν.

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο τέως Πρόεδρος του κόμματος, είπε ότι το κόμμα οδηγείται σε μια νέα περίοδο εσωστρέφειας και πως ο ίδιος είδε με έκπληξη να εγγράφεται το θέμα των διαγραφέντων στελεχών, καθώς όπως είπε, η κρίσιμη περίοδος στην οποία ζούμε δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Παράλληλα είπε ότι η απόφαση δίχασε το κόμμα, την ίδια ώρα που δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους ίδιους τους διαγραφέντες.

Αυτό που τον ενδιαφέρει είπε, είναι το ΔΗΚΟ να είναι δυνατό ενωμένο και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μόνο με Κουλία ο Σενέκης

Την πόρτα της επιστροφής των στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, που διεγράφησαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2013, άνοιξε η προχθεσινή ταραχώδης συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου.

Σύμφωνα με την απόφαση, επανεντάσσονται στο Δημοκρατικό Κόμμα όσα μέλη ή στελέχη του κόμματος είχαν διαγραφεί μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, δεν ανήκουν σε κάποιο άλλο κόμμα και επιθυμούν να επανενταχθούν. Απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο «της διεύρυνσης της εκλογικής και στελεχιακής βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος και στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών του Κόμματος με την κοινωνία και τους πολίτες».

Ως αποτέλεσμα αυτής, επανεντάσσονται στο ΔΗΚΟ οι Χρίστος Ορφανίδης, Ανδρέας Σταυρίδης, Αντώνης Κουντούρης, Κλεάνθης Σολέας, που ήδη εξεδήλωσαν την επιθυμία να επανενταχθούν.

Αντίθετα, τον δρόμο της επιστροφής δεν φαίνεται να παίρνει, προς το παρόν τουλάχιστον, ο Χρίστος Σενέκης, ο οποίος συνδέει την επαναδραστηριοποίησή του στο ΔΗΚΟ, με την επιστροφή του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία.

Αποκατάσταση Κουλία

Σε γραπτή δήλωσή του ο Χρ. Σενέκης, για την επιστροφή του οποίου ηγέρθησαν έντονες αντιρρήσεις εντός του Ε.Γ., όπως και για την επιστροφή του Χρ. Ορφανίδη, επισημαίνει πως η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ για την επιστροφή των διαγραφέντων, «οι οποίοι είχαν αρνηθεί να στηρίξουν την ανανική επιλογή του κόμματος στις Προεδρικές Εκλογές του 2013, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της κομματικής δικαιοσύνης και των πολιτικών αυθαιρεσιών στις οποίες προέβη η προηγούμενη ηγεσία του κόμματος υπό τον κ. Καρογιάν».

Λόγοι ηθικής τάξης επιβάλλουν, επίσης, προσθέτει, «την άμεση κομματική αποκατάσταση του βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος αποτέλεσε τον πρωτοστάτη και τον σημαιοφόρο στην προσπάθεια απαλλαγής του ΔΗΚΟ από την κακή καρογιανική παρένθεση της ένδοξης ιστορίας του».

Στο πνεύμα και στο πλαίσιο αυτής της τοποθέτησης, ο κ. Σενέκης, με δήλωσή του, ξεκαθάρισε πως «η ενεργός εμπλοκή μου στο ΔΗΚΟ προϋποθέτει την επιστροφή του Ζαχαρία Κουλία», επισημαίνοντας πως ο ανεξάρτητος βουλευτής δεν πρέπει να εξαιρεθεί από όσα υποσημαίνει το πνεύμα της απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου.

Θέλουν σύγκληση της ΚΕ
Οι διαφωνίες, ωστόσο, για τη διαδικασία και την απόφαση που λήφθηκε, παρά την ύπαρξη ομοφωνίας εν σχέσει με την επανένταξη κάποιων στελεχών, τα οποία, σύμφωνα και με την παραδοχή της προηγούμενης ηγεσίας, διαγράφηκαν λόγω λάθους (Κουντούρης, Σταυρίδης), συνεχίζονται αμείωτες.

Ήδη, εντός της συνόδου του ΕΓ ηγέρθη η επιχειρηματολογία ότι αρμόδιο όργανο για λήψη απόφασης είναι η Κεντρική Επιτροπή, πως ως το ανώτατο συλλογικό όργανο έλαβε την απόφαση για τις διαγραφές, και όχι το ΕΓ.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, στελέχη που διαφώνησαν με την απόφαση επανένταξης συνεχίζουν να θεωρούν ότι επιβάλλεται η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία «αποτελεί και το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για το θέμα».

Προς τούτο, δεν αποκλείεται, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, να ενεργοποιήσουν, διά της συλλογής υπογραφών, τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής, εάν η ηγεσία δεν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, εισακούοντας τη συγκεκριμένη εισήγηση.

Η διαδικασία για τις διαγραφές
Να υπομνηστεί πως η απόφαση διαγραφής των συγκεκριμένων στελεχών ελήφθη σε «διπλή» σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ στις 25 και 29 Μαΐου, έπειτα από παραπομπή του θέματος από το ΕΓ, το οποίο έλαβε τη σχετική απόφαση σε συνεδρία του στις 19 Μαΐου.

Η απόφαση για τις διαγραφές, σύμφωνα με επίσημη κομματική ανακοίνωση, λήφθηκε στη σύνοδο της 29ης Μαΐου, με μόνον τρεις διαφωνίες (μεταξύ των οποίων των βουλευτών Νικόλα Παπαδόπουλου και Αντώνη Αντωνίου) και μιαν αποχή.

Η ΚΕ λαμβάνοντας, «χωρίς εκδικητικότητα», «μια ξεκάθαρη τοποθέτηση σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που απειλεί και υποσκάπτει την κομματική τάξη και πλήττει την ενότητα και τη συνοχή του Κόμματος, καθώς και τη συντεταγμένη λειτουργία του και την αξιοπιστία του», αποφάσισε ότι:

«(α) ΔΕΝ είναι δυνατόν στελέχη του κόμματος που συντάχθηκαν και υποστήριξαν ενεργά άλλην υποψηφιότητα από εκείνη που επέλεξε το κόμμα μας, εκπροσωπώντας μάλιστα το Εκλογικό Επιτελείο άλλων υποψηφίων στον δημόσιο προεκλογικό διάλογο ή πρωταγωνιστώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και δραστηριότητές τους, να συνεχίσουν να παραμένουν μέλη του ΔΗΚΟ.

(β) ΔΕΝ είναι δυνατόν όσα στελέχη ή μέλη του Κόμματός μας με δηλώσεις ή ενέργειές τους διακήρυξαν ότι έχουν κάνει άλλη πολιτική επιλογή, έχουν συνταχθεί σε άλλο πολιτικό κόμμα ή πολιτική κίνηση, να συνεχίσουν να είναι μέλη και του ΔΗΚΟ.

(γ) Το Εκτελεστικό Γραφείο σε συνεργασία και συνεννόηση με τις Επαρχιακές Επιτροπές θα εξετάσει κατά περίπτωση και θα εφαρμόσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Παράλληλα, οι Επαρχιακές Επιτροπές, σε συνεννόηση με το Εκτελεστικό Γραφείο, θα επιληφθούν και άλλων περιπτώσεων αντικομματικής συμπεριφοράς και θα πάρουν σχετικές αποφάσεις».

«Αντικαταστατική διαδικασία»
Αυτήν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, σήμερα, το Δημοκρατικό Κόμμα, όπως εκφράζεται από την επίσημη θέση της ηγεσίας του, τη θεωρεί αντικαταστατική και αντικανονική, αφού, όπως υποστηρίζει, «δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες καταστατικές πειθαρχικές διαδικασίες όσον αφορά τη διαγραφή στελεχών και μελών».

Όπως επισήμανε στενός συνεργάτης του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, ούτε η ΚΕ αλλά ούτε το ΕΓ είχαν και έχουν αρμοδιότητα για ένα τέτοιο θέμα και είναι προφανές πως «έχει γίνει λανθασμένη χρήση των συλλογικών οργάνων του κόμματος, στο πλαίσιο της ακολουθηθείσας διαδικασίας διαγραφής». Αυτή θα έπρεπε να διέλθει από τη σύγκληση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, κάτι που δεν έγινε, υπέδειξε.

Επισήμανε, ταυτόχρονα, πως το Εκτελεστικό Γραφείο τάχθηκε και αποφάσισε εναντίον της ονοματολογίας, όσον αφορά την επανένταξη των διαγραφέντων στελεχών, αφού και η απόφαση διαγραφής δεν αφορούσε ονοματολογικά δεδομένα, προσθέτοντας πως επαφίεται στη βούληση των ίδιων των διαγραφέντων στελεχών εάν θα επανέλθουν.

«Εκ των ων ουκ άνευ η σύγκληση της Κ.Ε.»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο βουλευτής Άγγελος Βότσης επισήμανε, με δήλωσή του, πως θεωρεί τη σύγκληση της ΚΕ ως εκ των ων ουκ άνευ για τη διευθέτηση του ανακύψαντος ζητήματος, καθώς «δεν μπορεί, ενώ οι διαγραφές αποφασίστηκαν από το ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος, τώρα να αίρονται από ένα κατώτερο, θεσμικά, σώμα». Άφησε, επίσης, ανοικτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση μη σύγκλησης της ΚΕ από την ηγεσία, να επιδιωχθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας σύγκλησής της όπως προβλέπεται καταστατικώς.

Σημείωσε, ακόμη, πως η σύνοδος του ΕΓ συνεκλήθη και διεξήχθη χωρίς την παρουσία του Γενικού Οργανωτικού του ΔΗΚΟ, Φύτου Κωνσταντίνου, ο οποίος, ως εκ της θέσεώς του, ήταν ο εισηγητής του θέματος και το χειρίστηκε διαδικαστικά. Άρα, τόνισε, έγινε η συζήτηση χωρίς να ακουστεί ίσως η πιο σημαντική άποψη για το θέμα.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, πως λήφθηκε απόφαση για επανένταξη των διαγραφέντων, χωρίς να προϋπάρξει εκ μέρους τους ρητή, δι’ επιστολών, επιθυμία τους να επιστρέψουν. «Βάλαμε», δηλαδή, «την άμαξα μπροστά από τα άλογα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο θέμα της καταστατικότητας ή μη της διαδικασίας των διαγραφών, επισήμανε «ας αφήσουμε την ίδια την ΚΕ να αποφασίσει, εν συνόδω, αν έδρασε καταστατικά ή όχι».

Έτσι επιχειρούν να φιμώσουν δημοσιογράφους
Μία άκρως, και ανεξήγητα, επιθετική επιστολή, η οποία στάληκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, με αποστολέα τον Πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής ΔΗΚΟ Λάρνακας, Γιώργο Αναστασίου.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, με αφορμή το ρεπορτάζ της εν λόγω εφημερίδας για τη σύνοδο του ΕΓ του ΔΗΚΟ της 25ης Οκτωβρίου 2014, που δημοσιεύθηκε στην προχθεσινή «Κυριακάτικη Σημερινή», εγκαλείται ο υπογεγραμμένος για «σκόπιμες στρεβλώσεις» στην κάλυψη του θέματος, ενώ καταγγέλλεται, ταυτόχρονα, ότι «εργολαβικά εργάζεται για υπόσκαψη της ηγεσίας του ΔΗΚΟ και γενικότερα του Κόμματος».

Ο επιστολέας προβαίνει, επιπρόσθετα, στην έκκληση να ζητηθεί από τον δημοσιογράφο να εξηγήσει γιατί ενεργεί με αυτό τον τρόπο, εκφράζοντας την ελπίδα «να έχει τα καρύδια να το παραδεχθεί γιατί…».

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοδούλου Κυπρούλλα Καρπενησίου 25Α Λευκωσία 22376960 Κραμβής Σ. Κλεάνθης Καλλιπόλεως 12 Γ- Δ Λευκωσία…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix: «Προπαγάνδα των Ελλήνων, οι Τούρκοι της Κύπρου σφαγιάστηκαν».

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» στο Netflix είναι έντονες και κάνουν…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024

Καρούσος: «Στόχος ο ΕΟΑ Αμμοχώστου να γίνει ο πιο παραγωγικός οργανισμός αδειοδότησης»

Στοχεύουμε να μετατρέψουμε τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Αμμοχώστου, στον πιο παραγωγικό και αποδοτικό οργανισμό…

31 Αυγούστου, 2024