Πλοίο με πυρομαχικά και προορισμό τη Συρία ανοικτά της Κύπρου

a 250 Ειδήσεις
a 7233 Ειδήσεις
Πλοίο φορτωμένο με πυρομαχικά και με προορισμό τη Συρία, φέρεται να βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μιλώντας στις τομές στα γεγονότα, η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το πλοίο αιτήθηκε να προσεγγίσει τα κυπριακά λιμάνια και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό… 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πλοίο, με την ονομασία Atlantic Cruiser, βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κύπρου και απέπλευσε από το Τζιμπουτί με προορισμό την Συρία. Παρόλα αυτά αναφέρεται ότι οι αρχές τις Κύπρου δεν άφησαν το γερμανικής προέλευσης πλοίο να σταθμεύσει στο νησί. To ίδιο έπραξαν και οι αρχές της Τουρκίας.

Το πλοίο βρισκόταν 80 περίπου χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ταρτούς όταν το σταμάτησαν. Μέχρι στιγμής δεν ξεκαθαρίζει ποιας χώρας οι αρχές σταμάτησαν το πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες φέρει την σημαία της Antigua Barbuda παρόλο που ανήκει στην Γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία, Bockstiegel, και έχει ως προορισμό του το λιμάνι της Ταρτούς.

Εκπρόσωπος της Γερμανικής Εταιρείας δήλωσε στο Der Spiegel, ότι σύμφωνα με τα έγγραφα φόρτωσης στο πλοίο φορτώθηκαν τουρμπίνες αντλίες και άλλα μηχανήματα.

ΥΠΕΞ: Δεν δεχθήκαμε κανένα αίτημα

Μιλώντας στις τομές στα γεγονότα, η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, είπε ότι σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο πλοίο δεν ζήτησε να προσεγγίσει τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Αν και για το όλο θέμα ενημερώθηκαν από τα πρακτορεία, τόνισε ότι δοθήκαν εντολές όπως οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας απορρίψουν ένα τέτοιο αίτημα εάν ζητηθεί από το συγκεκριμένο πλοίο.

Πηγή: SigmaLive