Καταρρέουν διεθνώς οι τιμές καυσίμων, ακλόνητες στην Κύπρο

Η λιανική τιμή των καυσίμων στην Κύπρο δεν πέφτει αναλόγως της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου μπρεντ, που έχει υποστεί τεράστια συρρίκνωση το τελευταίο διάστημα. Από σήμερα οι εταιρείες πετρελαιοειδών προχωρούν με μικρές μειώσεις στην τιμή της βενζίνης 1 σεντ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης 1,5 σεντ, του πετρελαίου θέρμανσης 0,5 σεντ και της κηροζίνης 5 σεντ. Οι μέσες τιμές που διαμορφώνονται είναι: βενζίνη 95 €1,152 το λίτρο, βενζίνη 98 €1,194, πετρέλαιο κίνησης €1,102, πετρέλαιο θέρμανσης €0,661 και κηροζίνη €0,771.

Βέβαια, κανείς δεν θα περίμενε τεράστια μείωση από τη στιγμή που η τιμή των καυσίμων στην Κύπρο είναι φουσκωμένη με φόρους. Για παράδειγμα, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων, που διατίθεται σήμερα κατά μέσο όρο στα €1,152 το λίτρο, ακόμα και αν παραδιδόταν δωρεάν στις εταιρείες πετρελαιοειδών που δραστηριοποιείται στην Κύπρο δεν θα πωλείται φθηνότερα από 76,5 σεντ το λίτρο. Έτσι σε μια υποθετική τιμή 0 σεντ το λίτρο για παράδοση βενζίνης στην Κύπρο, περιλαμβάνονται τα κέρδη εταιρειών και πρατηριούχων (15,3 σεντ), ο φόρος κατανάλωσης (49 σεντ) και ο ΦΠΑ (12,2 σεντ).

Ωστόσο, οι φόροι που επιβλήθηκαν δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση τις λιανικές τιμές των καυσίμων, συγκρίνοντας με προηγούμενες περιόδους. Σύμφωνα με στοιχεία, αυτή την περίοδο δικαιολογούνται επιπλέον μειώσεις στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο κατά 4 σεντ το λίτρο τόσο στη βενζίνη 95 οκτανίων, στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παίρνοντας ως μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2009, διαπιστώνουμε ότι οι λιανικές τιμές στην αμόλυβδη 95 οκτανίων και του πετρελαίου στην Κύπρο ήταν οι φθηνότερες σε όλα τα κράτη μέλη (26η στη βενζίνη, 27η στο πετρέλαιο κίνησης και 22η στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 27 κράτη μέλη). Σήμερα η λιανική τιμή της βενζίνης της Κύπρου είναι η 17η πιο ακριβή στην ΕΕ των 28, του πετρελαίου κίνησης η 8η και του πετρελαίου θέρμανσης η 12η.
Τιμές αναμενόμενες, αν λάβει κανείς υπόψη τη φορολογία που επιβλήθηκε.

Ωστόσο, βλέποντας κανείς τις μέσες τιμές του κάθε κράτους μέλους όπως παρουσιάζονται από τα στοιχεία της Κομισιόν και αφορά προ φόρων, διαπιστώνει κανείς ότι η χώρα μας βρίσκεται στις ακριβότερες της ΕΕ, ενώ το 2009 βρισκόταν σε καλύτερη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος προ φόρων βρίσκεται στην 5η θέση των ακριβότερων κρατών σε ό,τι αφορά τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και την 7η σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, τον Ιανουάριο του 2009 η Κύπρος βρισκόταν στην 8η θέση σε ό,τι αφορά τα κράτη με την ακριβότερη βενζίνη προ φόρων, την 18η ακριβότερη σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης και τη 13η θέση στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Συγκρίνοντας κανείς τη μέση τιμή προ φόρων στην Κύπρο με το μέσο όρο της ΕΕ, διαπιστώνει κανείς ότι η Κύπρος είναι κατά πολύ ακριβότερη, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά, αφού θα ανέμενε κανείς οι τιμές να κινούνται ανάλογα. Με βάση τα στοιχεία, η Κύπρος είναι ακριβότερη κατά 6 σεντ το λίτρο στη βενζίνη, 6,9 στο πετρέλαιο κίνησης και 6,2 στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα συγκρίνοντας κανείς τη διαφορά των μέσων όρων των διαφόρων τύπων καυσίμων της Κύπρου με την ΕΕ χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι φόροι. Συγκρίνοντας λοιπόν τα επίσημα στοιχεία ημερ. 4 Ιανουαρίου 2016 και 12 Ιανουαρίου 2009 διαπιστώνει κανείς ότι παρατηρείται αύξηση στην τιμή της βενζίνης στην Κύπρο 14,2 σεντ το λίτρο, ενώ αντίθετα η αύξηση στο μέσο όρο της ΕΕ είναι 10,9 σεντ το λίτρο, δηλαδή υπάρχει διαφορά 3,3 σεντ το λίτρο.

Όσον αφορά στο πετρέλαιο τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τους Κύπριους καταναλωτές. Με βάση τα ίδια στοιχεία η διαφορά μεταξύ των δύο μηνών αναφοράς στην Κύπρο είναι 6,6 σεντ ακριβότερο το πετρέλαιο κίνησης και 2,3 σεντ ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης. Αντίθετα, στον μέσο όρο της ΕΕ διαπιστώνουμε ότι σήμερα οι τιμές είναι πολύ καλύτερες από πριν μια επταετία και αυτό παρά το γεγονός ότι σήμερα η τιμή του μπρεντ είναι ακριβότερη κατά 10 δολάρια το βαρέλι, στα 33 δολάρια σήμερα, στα 43 δολάρια τον Ιανουάριο του 2009.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι φθηνότερη κατά 1,8 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης φθηνότερη κατά 6,3 σεντ το λίτρο. Επομένως, η μέση τιμή στην Κύπρο είναι ακριβότερη από ό,τι στην υπόλοιπη ΕΕ κατά 4,1 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης και 8,6 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Οι Κινέζοι συμπαρασύρουν τις τιμές

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν κατά 70% από τα μέσα του 2014, καθώς η μεγάλη παραγωγή από τις χώρες του ΟΠΕ, τη Ρωσία και τη Β. Αμερική, έχουν προκαλέσει υπερ-κορεσμό στην αγορά, σε μια περίοδο που η ζήτηση μειώνεται, ιδιαίτερα στην Ασία.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν χθες κάτω από τα 33 δολάρια το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2004. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη αστάθεια των κινεζικών χρηματιστηρίων και την περαιτέρω εξασθένηση του κινεζικού γιουάν που προκάλεσαν ανησυχίες για μεγαλύτερη μείωση της ζήτησής του, εν μέσω μίας αυξανόμενης υπερβάλλουσας προσφοράς του. Η τιμή του μπρεντ, για παραδόσεις του Φεβρουαρίου έφθασε χθες μέχρι και τα 32,11 δολάρια, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου.

Στην πτώση του αργού πετρελαίου συνέβαλε και η είδηση για τη σημαντική αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης και πετρελαίου.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Δήμος Δερύνειας: Βραβεύτηκε για δεύτερη χρονιά ως «Πράσινη Πόλη της Κύπρου»

Ο Δήμος Δερύνειας βραβεύτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ως "Πράσινη Πόλη της Κύπρου" για το…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργική Σύνοδος οκτώ κρατών μελών ΕΕ για μεταναστευτικό στη Λευκωσία

Με πρωτοβουλία της Κύπρου, πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή οκτώ κρατών μελών της…

17 Μαΐου, 2024

Χειροπέδες σε 19χρονο που ξάφριζε αυτοκίνητα στη Λάρνακα

Στο πλαίσιο διερεύνησης τριών υποθέσεων κλοπών από αυτοκίνητα που διαπράχθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023,…

17 Μαΐου, 2024

Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα – Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σταδιακά στην ατμόσφαιρα, θα αιωρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της…

17 Μαΐου, 2024

Τουρκία: Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες

Τροχαίο με έναν νεκρό και δύο τραυματίες στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες σημειώθηκε στην Τουρκία και…

16 Μαΐου, 2024

Η Ανδρομάχη ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της: Η πρώτη φωτογραφία με φουσκωμένη κοιλίτσα

Η Ανδρομάχη επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ανακοινώνοντας τα…

16 Μαΐου, 2024