Σεισμός, έκρηξη ή κάτι άλλο την Τρίτη στην Αγία Θέκλα;

a 6 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 4282 Ειδήσεις, Νέα ΑμμοχώστουΚανείς από τις αρμόδιες αρχές δεν έδωσε ακόμη σαφή εξήγηση για την προέλευση της μεγάλης έκρηξης-σεισμού που ταρακούνησε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης (28/5/13) την επαρχία Αμμοχώστου και συγκεκριμένα τη Σωτήρα.

Οι κάτοικοι της περιοχής θεώρησαν ότι πρόκειται για σεισμική δόνηση, κάτι όμως που δεν επαληθεύτηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε σύμφωνα με το Sigmalive, αναφέρει ότι δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε σεισμική δόνηση την Τρίτη. Παρ’ όλα αυτά το Ευρω-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, σε ανάρτηση στην ιστοστελίδα του, αναφέρει ότι έγινε μιας μικρής κλίμακας σεισμός στην περιοχή. Την ίδια αναφορά κάνει επίσης και το Eathquake-report το οποίο κάνει λόγο για σεισμό στις 15:43:15 τοπική ώρα. Ποιος ο λόγος αυτών των αντιφατικών δηλώσεων λοιπόν; Τα δημοσιεύματα στον κυπριακό τύπο για αυτό το μυστηριώδες αλλά πολύ σημαντικό γεγονός που άπτεται της εθνικής ασφάλειας του κράτους, είναι ελάχιστα και οι αναφορές στα τηλεοπτικά δελτία υπήρξαν άκρως επιφανειακές.

Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στην περιοχή τους και θα έπρεπε να απαιτήσουν ήδη από τα σώματα ασφαλείας πιο λεπτομερή ενημέρωση για μιας τέτοιας εμβέλειας σημαντικό ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. Οι μνήμες από την φονική έκρηξη στο Μαρί είναι ακόμη νωπές και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι παρόμοιο και στο μέλλον λόγο ελλειπούς ενημέρωσης, εφησυχασμού ή άγνοιας.

Συγκεκριμένα για το περιστατικό, οι αρμόδιες αρχές της Αστυνομίας, του στρατού, αλλά και των σωμάτων πληροφοριών οφείλουν να εξετάσουν όλα τα πιθανολογούμενα σενάρια. Δηλαδή:
α) αν η συγκεκριμένη έκρηξη προήλθε από την περιοχή των κατεχομένων και είναι αποτέλεσμα παράνομης άσκησης των Τούρκων,
β) αν οφείλεται σε ασκήσεις πολεμικών πλοίων στην θαλάσσια περιοχή πλησίον των Συριακών ακτών ή από υποβρύχια που περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο,
γ) αν η έκρηξη εμπίπτει μέσα στα πλαίσια στρατιωτικών ασκήσεων των Γαλλικών και των Βρετανικών βάσεων της περιοχής,
δ) αν πρόκειται για ωστικό κύμα που προκλήθηκε από μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C160 που περνούν πάνω από την συγκεκριμένη περιοχή,
ε) αν πράγματι ήταν το αποτέλεσμα σεισμικής δόνησης,
στ) τέλος αν πρόκειται για άλλου είδους έκρηξη που δεν συνδέεται oύτε με στρατιωτικούς σκοπούς ούτε με σεισμό.

Διαβάστε παρακάτω πως κατέγραψαν τα κυπριακά ΜΜΕ το συμβάν:
———————————————————————————————————-

Δέκτης μαρτυριών για έκρηξη στην περιοχή Αμμοχώστου έγινε η ιστοσελίδα μας. Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης πάντως δεν επιβεβαιώνει της πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για σεισμό στην περιοχή.

Όλοι μιλούν για εκκωφαντικό ήχο και σείσιμο της γης, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προσδιοριστεί το τι ακριβώς προκάλεσε αυτό το φαινόμενο. Αρκετές ώρες πάντως μετά από αυτή την έκρηξη φάντασμα, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο εκκωφαντικός ήχος που προκάλεσε την αναστάτωση στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, το απόγευμα, είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της.

Αυτό πάντως που επιβεβαιώνεται και έχει αποκλειστεί, από νωρίς το απόγευμα, είναι η σεισμική δόνηση αφού με γραπτή της ανακοίνωση του το τμήμα γεωλογικής επισκόπησης, αναφέρει ότι το σεισμολογικό δίκτυο του τμήματος δεν κατέγραψε οποιαδήποτε σεισμική δόνηση.

Tα επικρατέστερα σενάρια-διευκρινίζουμε όμως ότι πρόκειται για σενάρια-για το τι ακριβώς συνέβη έχουν να κάνουν, είτε με τη διάσπαση ήχου από υπερηχητικό μαχητικό αεροσκάφος. Το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει ηχητική, όπως την αποκαλούν οι ειδικοί, έκρηξη, λόγο των ηχητικών κυμάτων που προκαλούνται. Σε περίπτωση που ευσταθεί αυτό το σενάριο, είναι κάτι που δεν μπορεί να καταγραφεί από τα ραντάρ των αρχών ασφαλείας ή ακόμη και να μην έχει συμβεί εντός του Κυπριακού εναέριου χώρου.

Το 2ο σενάριο που εξετάζεται είναι κυριολεκτική έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή, από άγνωστο αντικείμενο ή ακόμη και κάτι άλλο το οποίο προκάλεσε το φαινόμενο αυτό. Πάντως από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που λαμβάνουμε, φαίνεται ότι όντως υπάρχει κάτι στην περιοχή και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να διαπιστώσουν το τι ακριβώς συνέβη.

Άκατος της λιμενικής αστυνομίας βρίσκεται στην περιοχή και διεξάγει έρευνες ενώ εξετάσεις γίνονται και σε πολιτικό επίπεδο αναφέρουν πληροφορίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτό το φαινόμενο έγινε αισθητό και σε γείτονες χώρες.

Πηγή: Sigmalive (28/5/13), «Μυστήρια έκρηξη στα Κοκκινοχώρια».

———————————————————————————————————–

Πέπλο μυστηρίου πλανάται στην περιοχή Αμμοχώστου. Σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής γύρω στις τέσσερις το απόγευμα της Τρίτης έγινε αισθητή ισχυρή δόνηση στη ευρύτερη περιοχή, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για σεισμό!

Το τμήμα γεωλογικής επισκόπησης μετά από αρκετή ώρα και αφού ερεύνησε όλα τα ενδεχόμενα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν έχει καταγραφεί καμία σεισμική δόνηση.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη. Η αστυνομία και η εθνική φρουρά συνεχίζουν τις έρευνες για να διαπιστωθεί τι προκάλεσε τη δόνηση και αν πρόκειται για έκρηξη ή κάτι άλλο.

Δύο είναι τα σενάρια: Το πρώτο και επικρατέστερο είναι ότι πιθανόν να πρόκειται για διάσπαση ήχου από γαλλικό μεταγωγικό C160 που πέρασε από την περιοχή, είτε σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο να προήλθε από μεγάλη παράνομη στρατιωτική άσκηση των Τούρκων στα κατεχόμενα.

πηγή: Cytoday(28/5/13), «Μυστήριο: Σείστηκε η Αμμόχωστος αλλά δεν ήταν σεισμός!», Χριστιάνα Τσαγγάρη

———————————————————————————————————-

(…) 7. Δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε σεισμική δόνηση την Τρίτη από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κάτοικοι στην ελεύθερη Περιοχή Αμμοχώστου άκουσαν το απόγευμα της Τρίτης ένα μεγάλο θόρυβο και ταρακουνήθηκαν. Από την πλευρά της Αστυνομίας, αναφέρεται ότι έγιναν περιπολίες, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε.

πηγή: iKypros (28/6/13), «Οι ειδήσεις σε συντομία από ΚΥΠΕ»

Πηγή: efylakas.com