Πρωτιά του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου

Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου κατέλαβε την πρώτη θέση, για τρίτη συνεχή χρονιά, στο Διεθνή Διαγωνισμό Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, που διοργανώθηκε στην Πάφο από τις 20 – 21 Οκτωβρίου. Τη δεύτερη θέση πήρε μια ομάδα νοσηλευτών από την Ουγγαρία, ενώ δύο ομάδες φοιτητών νοσηλευτικής που πραγματοποιούν την εκπαίδευση τους στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, έλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση.

Η υπεύθυνη Ιατρική Λειτουργός και αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου Φλωρεντία Ζεϊτούνη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «ο κυπριακός Διαγωνισμός Πληρώματος Ασθενοφόρων έγινε για πρώτη φορά φέτος διεθνής και σ’ αυτόν έλαβαν μέρος και πληρώματα από την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Ωστόσο, πληρώματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είχαν δηλώσει συμμετοχή, αποσύρθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από το διαγωνισμό λόγω της οικονομικής κρίσης».

Ειδικά για το πλήρωμα του ασθενοφόρου της Ουγγαρίας η κ. Ζεϊτούνη είπε πως «πηγαίνει κάθε χρόνο στον παγκόσμιο διαγωνισμό πληρωμάτων ασθενοφόρων που πραγματοποιείται στη Τσεχία και έχει πάρα πολλές εμπειρίες. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και αυτό το πλήρωμα, ήρθε δεύτερο στο διαγωνισμό που έγινε στην Πάφο μας χαροποιεί ιδιαίτερα και μας κάνει πολύ περήφανους».

Πρόσθεσε ότι «διοργανωτής του διαγωνισμού ήταν ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επείγουσας Προνοσοκομειακής Αντιμετώπισης και το Νοσοκομείο Αμμοχώστου έλαβε μέρος με πλήρωμα ασθενοφόρου και δύο ομάδες φοιτητών της νοσηλευτικής σχολής του Πανεπιστημίου Frederic, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από δικό μας νοσηλευτή. Είμαστε περήφανοι γιατί πήραμε τη πρώτη θέση στην κατηγορία νοσηλευτών πληρώματος, ενώ πήραμε και την πρώτη και δεύτερη θέση στο διαγωνισμό που αφορούσε φοιτητές νοσηλευτικής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «οι νοσηλευτές των ασθενοφόρων κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε δέκα συνολικά σενάρια για τα οποία ακόμα και οι κριτές έλαβαν γνώση την ώρα της άσκησης. Οι νοσηλευτές κρίθηκαν για τις ικανότητες τους να αντιμετωπίσουν διάφορα επείγοντα περιστατικά από τραύματα, ανακοπή καρδίας, δάγκωμα φιδιού, ατυχήματα στη θάλασσα και παθολογικά περιστατικά, ενώ οι τοποθεσίες των περιστατικών ήταν ποικίλες».

Ανέφερε επίσης ότι η μόνη βοήθεια που υπήρχε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ήταν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία «δεδομένου ότι υπήρχαν σενάρια που διεξάγονταν μέσα στη θάλασσα και η ομάδα των νοσηλευτών έπρεπε να μεταφερθεί εκεί για να κάνει διάγνωση και να αναφέρει τι αντιμετώπισε τηλεϊατρικά, αφού υπήρχε και το σενάριο της τηλεϊατρικής».

Σε άλλη ερώτηση είπε πως «την πρώτη χρονιά του διαγωνισμού συμμετείχαν μόνο κυπριακό πληρώματα, τη δεύτερη χρονιά έλαβαν μέρος και πληρώματα από την Ελλάδα, ενώ φέτος, που είναι η τρίτη χρονιά, ο διαγωνισμός έγινε διεθνής. Τις δύο πρώτες χρονιές ο διαγωνισμός έγινε στη Λεμεσό και φέτος στην Πάφο. Ελπίζουμε ότι τον επόμενο χρόνο θα διεξαχθεί στην ελεύθερη Αμμόχωστο, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά φυσικά εμπόδια και επικίνδυνες τοποθεσίες όπως θάλασσα, βράχοι, χαράδρες και άλλα, τα οποία θα δυσκολέψουν την άσκηση».

Τέλος, η κυρία Ζεϊτούνη σημείωσε πως «τα βραβεία που έχουμε πάρει σ’ αυτό το διαγωνισμό επιβεβαιώνουν και σε μας τους ίδιους ότι οι συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε ιατρικό περιστατικό, βρίσκονται στα χέρια των νοσηλευτών μας, που είναι πολύ ικανά».

Ροη Ειδησεων

Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους

Τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων όσων δραστηριοποιούνται…

10 Μαΐου, 2024

Νέα απάτη με κρυπτονομίσματα: Έτσι τσέπωσαν 19 χιλιάδες ευρώ

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία γυναίκας ηλικίας 56…

10 Μαΐου, 2024

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο…

10 Μαΐου, 2024

Αύξηση 15% στα έσοδα από τουρισμό τον Φεβρουάριο

Ανέκαμψαν τον Φεβρουάριο τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 15% σε ετήσια…

10 Μαΐου, 2024

Πράσινο Υπουργικού για ΣΥΟΠ: Τι αλλάζει σε διάρκεια και μισθολογικές κλίμακες

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε πρόταση του Υπουργού Άμυνας, για εκσυγχρονισμό του…

10 Μαΐου, 2024

Επ. Διοικήσεως: Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε άτομα με αναπηρίες

Δυσμενείς διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία προκύπτουν από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται…

10 Μαΐου, 2024