Ασφαλής προορισμός για τουρισμό η Κύπρος

Το νησί μας έχει όλα τα φόντα για να καταστεί ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού επεσήμανε ότι το νησί μας με την αύξηση κατά 20% στις αφίξεις του, κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα ένεκα της φήμης του ως ασφαλής προορισμός.

Γενικότερα, ο παγκόσμιος τουρισμός σημείωσε άνοδο 3,9% με 1,235 δισ. διεθνείς αφίξεις. Σε απόλυτα μεγέθη, η πιο πάνω επίδοση σημαίνει πως το 2016 ταξίδεψαν σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου 50 εκατ. επιπλέον τουρίστες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, τα οποία παραθέτει ο ΠΑΣΥΞΕ στην ετήσια έκθεσή του, τα έσοδα από τον τουρισμό παγκοσμίως έφθασαν το 2015 τα €1.076 τρισ. παρουσιάζοντας αύξηση 4,1% σε σύγκριση με το 2014. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του 2016 δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Η Ευρώπη, παρά την εύθραυστη οικονομία της, με 2% αύξηση στις αφίξεις της (615 εκατ.) παρέμεινε σταθερά στην πρώτη θέση, ενώ από τα επιπρόσθετα 47 εκατ. τουρίστες που ταξίδεψαν το 2016 ανά τον κόσμο, τη μερίδα του λέοντος επωφελήθηκε η Ασία και ο Ειρηνικός που υποδέχθηκαν περίπου 24 εκατ.

Η Κύπρος και ο παγκόσμιος τουρισμός

Η χρονιά που πέρασε ήταν η έβδομη κατά σειρά ανοδική για τον παγκόσμιο τουρισμό εν μέσω κρίσης, ο οποίος μεγεθύνεται πάνω από 4% κάθε χρόνο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2010. Η ζήτηση για ταξίδια ήταν ανοδική κατά το 2016 σε όλο τον κόσμο αλλά καταγράφηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.

Όπως αναφέρει το UNWTO, η Ευρώπη –ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός ανά το παγκόσμιο, με μερίδιο 51% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις– το 2016 (με 615 εκατομμύρια αφίξεις) κατέγραψε αύξηση της τάξης του 2%, ακολουθώντας έξι συνεχόμενες χρονιές ανάπτυξης. Η μετριοπαθής ανάπτυξη του 2016 οφειλόταν κυρίως σε θέματα ασφάλειας σε αριθμό προορισμών της, αλλά και λόγω της μείωσης τουριστών από τη Ρωσία.

Οι κυριότεροι προορισμοί της Βόρειας Ευρώπης με θετικό πρόσημο ήταν η Ισλανδία (+39%), η Νορβηγία (+12%), η Ιρλανδία (+11%), η Σουηδία (+7%) και η Δανία (+4%), ενώ η Φινλανδία ανέκαμψε με 6% αύξηση στις αφίξεις της (-4% το 2015) λόγω κυρίως των επενδύσεων που έγιναν στον τουριστικό τομέα και την αύξηση επισκέψεων από την κινεζική αγορά.

Από τους κυριότερους προορισμούς της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τις καλύτερες επιδόσεις πέτυχαν η Σλοβακία (+17%), η Βουλγαρία (+14%), η Ρουμανία (+11%), η Λιθουανία (+9%), καθώς και η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Λετονία με +7% έκαστη. Η Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος προορισμός της περιοχής, κατέγραψε μείωση τουριστών της τάξης του 9%, λόγω μείωσης των αφίξεων από χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και της Ευρώπης.

Στους κυριότερους προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης (-0,3%), τις καλύτερες επιδόσεις είχαν η Ολλανδία (+6%) και η Αυστρία (+5%), ενώ η Γερμανία είχε αύξηση μόλις +2%. Σημαντική μείωση στις αφίξεις του είχε το Βέλγιο (-13%) λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες, καθώς και η Ελβετία (-1%). Η Γαλλία, ο πρώτος τουριστικός προορισμός παγκόσμια, κατέγραψε μείωση της τάξης του 4%, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, των απεργιών στα αεροδρόμια, αλλά και των πλημμυρών στο Παρίσι.

Ασία και Ειρηνικός Ωκεανός

«Οι προορισμοί του μέλλοντος» ή «αναδυόμενοι», όπως θεωρούνται η Ασία και ο Ειρηνικός, κατέγραψαν 8,6% αύξηση στις αφίξεις τους το 2016 (308,6 εκατομμύρια αφίξεις). Ο προορισμός με τα καλύτερα αποτελέσματα σε αφίξεις ήταν η Ωκεανία που είχε αύξηση 10% στις αφίξεις της. Ακολούθησε η Βορειοανατολική Ασία που κατέγραψε 9% αύξηση και με κυριότερους προορισμούς τη Δημοκρατία της Κορέας (+30% και της Ιαπωνίας (+22%), ενώ η Κίνα –ο μεγαλύτερος προορισμός της περιοχής– είχε 4% αύξηση στις αφίξεις της. Η Νότια Ασία κατέγραψε 9% αύξηση με κυριότερους προορισμούς τη Σρι Λάνκα (+14%), την Ινδία (+11%) και τις Μαλδίβες (+4%).

Αμερική

Η Αμερική κατέγραψε αύξηση της τάξης του 4% στις αφίξεις της το 2016 (200,2 εκατομμύρια αφίξεις), ενώ από τους προορισμούς της, η Βόρεια Αμερική που θεωρείται ο πιο δυνατός «παίκτης» της ηπείρου κατέγραψε μόνο 3% αύξηση στις αφίξεις της και με κυριότερους προορισμούς της τον Καναδά (+11%) και το Μεξικό (+9%). Ο μεγαλύτερος προορισμός της περιοχής, οι ΗΠΑ (που απορροφούν το 40% των αφίξεων όλης της ηπείρου), κατέγραψε μείωση της τάξης του 2%. Η Κεντρική Αμερική είχε 6% αύξηση στις αφίξεις της και με κυριότερους προορισμούς της το Μπελίζ (+13%), την Κόστα Ρίκα (+10%) και τη Γουατεμάλα (+8%). Η Νότια Αμερική είχε επίσης 6% αύξηση στις αφίξεις της, ενώ οι προορισμοί της που ξεχώρισαν ήταν η Χιλή (+26%), η Βραζιλία (+5%) λόγω των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η Κολομβία (+11%) και η Ουραγουάη (+10%).

Αφρική


Η Αφρική κατέγραψε αύξηση της τάξης του 8% στις αφίξεις της (58 εκατομμύρια αφίξεις). Από τους κυριότερους προορισμούς της, η Βόρεια Αφρική, κατέγραψε αύξηση της τάξης του 3%, λόγω της ανάκαμψης της Τυνησίας (+7%) –μετά τη μείωση της τάξης του 25% το 2015. Το Μαρόκο είχε επίσης αύξηση (+2%) στις αφίξεις του.

Μέση Ανατολή


Η Μέση Ανατολή κατέγραψε εκ νέου μείωση στις αφίξεις το 2016 της τάξης του 4% (54 εκατομμύρια αφίξεις). Οι κυριότεροι προορισμοί στην περιοχή ήταν ο Λίβανος και το Ομάν (+11% έκαστος), το Ντουμπάι (+5%) και η Ιορδανία (+2%). Παράλληλα, και η Αίγυπτος παρουσίασε εκ νέου δραστική μείωση λόγω των νέων τρομοκρατικών επιθέσεων και των αρνητικών ταξιδιωτικών οδηγιών που εξέδωσαν σημαντικές πηγές αγορών της.

Η Ευρώπη κερδίζει τους τουρίστες


Όπως αναφέρει το UNWTO για το διεθνή τουριστικό χάρτη, το 2016 κατέδειξε ότι σε όλες τις ηπείρους κατεγράφησαν θετικά αποτελέσματα. Η Ευρώπη, παρά την εύθραυστη οικονομία της, με 2% αύξηση στις αφίξεις της (615 εκατομμύρια) ξεπέρασε τις προβλέψεις και παρέμεινε σταθερά στην πρώτη θέση, η Ασία και ο Ειρηνικός με 8,6% αύξηση (308,6 εκατομμύρια) ήταν στη δεύτερη θέση, η Αμερική με 3,9% αύξηση (200,2 εκατομμύρια) στην τρίτη θέση, η Αφρική με 8,2% αύξηση (57,8 εκατομμύρια) στην τέταρτη θέση, ακολουθούμενη από τη Μέση Ανατολή με μείωση 4% (53,6 εκατομμύρια) στην πέμπτη θέση. Από τα επιπρόσθετα 47 εκατομμύρια τουρίστες που ταξίδεψαν το 2016 ανά τον κόσμο, τη μερίδα του λέοντος επωφελήθηκε η Ασία και ο Ειρηνικός που υποδέχθηκε περίπου 24 εκατομμύρια, η Ευρώπη τα 12 εκατομμύρια, ενώ ακολούθησε η Αμερική με 7,5 εκατομμύρια τουρίστες και η Αφρική με 4 εκατομμύρια τουρίστες.

UNWTO: Ψήφος στην Κύπρο λόγω της ασφάλειας

Στην επικράτεια της Ευρώπης και με βάση στοιχείων του UNWTO για το 2016, οι προορισμοί που κατέδειξαν τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν η Βόρεια Ευρώπη και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που είχαν αύξηση της τάξης του 6% και 4% στις αφίξεις τους αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη που είχε αύξηση της τάξης του 1% μόνο, ενώ η Δυτική Ευρώπη κατέδειξε οριακή μείωση 0,3% στις αφίξεις της. Από τους κυριότερους προορισμούς της Νότιας και Μεσογειακής Ευρώπης, εξαίρετες επιδόσεις πέτυχαν η Πορτογαλία (+13%), η Μάλτα (+10%), η Κροατία (+9%), η Ελλάδα (+5%) και η Ιταλία (+4%).

Η Ισπανία, που είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της ζώνης αυτής, ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο τρίτος μεγαλύτερος παγκόσμια, κατέγραψε 10% αύξηση – με επιπρόσθετα 7 εκατ. αφίξεις – φθάνοντας τα 75,6 εκατ. τουρίστες. Σε αντίθεση, ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός της Ευρώπης, η Τουρκία, κατέγραψε σημαντική μείωση στις αφίξεις της τάξης του 29%, ένεκα της τρομοκρατίας, του ανεπιτυχούς πραξικοπήματος και της μείωσης των Ρώσων τουριστών.

Το UNWTO, αναφερόμενο στην Κύπρο, επισήμανε ότι με την +20% αύξηση στις αφίξεις της το 2016, κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα ένεκα της φήμης της ως ασφαλούς προορισμού, υποστηριζόμενη από τις ενισχυμένες αεροπορικές της συνδέσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος / Δήμητρα Λάντου

Ροη Ειδησεων

Ντόρτμουντ – Ρεάλ Μαδρίτης 0-2: Η Βασίλισσα της Ευρώπης ξανά στον θρόνο της

Είναι η «Βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και το απέδειξε για ακόμη μία φορά! Τι κι…

2 Ιουνίου, 2024

Η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής επαρχίας Αμμοχώστου παρουσιάζει την πρώτη της συναυλία στο Παραλίμνι

Την πρώτη της επίσημη παρουσίαση και συναυλία θα πραγματοποιήσει στις 8 το βράδυ της Κυριακής…

1 Ιουνίου, 2024

ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ: Έτσι θα μοιάζει η νέα σύγχρονη πλατεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο σχεδιασμός της πλατείας Παραλιμνίου, έργο ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής…

1 Ιουνίου, 2024

Άγγελος Κυριάκου για Αβραάμ Μουλαζίμη: “Η κοινωνία χρειάζεται ανθρώπους σαν εσένα”

Με μία ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιος του αδελφού του ήρωα Σολωμού…

1 Ιουνίου, 2024

Λούκας Πολυκάρπου: “Οι ψηφοφόροι να είναι προσεκτικοί με τη μετάφραση δημοσκοπήσεων”

Κάλεσμα προς τους ψηφοφόρους να είναι αρκετά προσεκτικοί με τη μετάφραση δημοσκοπήσεων κάνει ο υποψήφιος…

1 Ιουνίου, 2024

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Συνελήφθη 16χρονος για υποθέσεις κλοπών από αυτοκίνητα

Στην σύλληψη ακόμα ενός προσώπου ηλικίας 16 ετών προχώρησαν ψες μέλη του αστυνομικού σταθμού Αγίας…

1 Ιουνίου, 2024