Ιωνάς: Πάει καλά ο “Παρατηρητής της Γειτονιάς”

Ο θεσμός του «Παρατηρητή της Γειτονιάς» μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι με το θεσμό αυτό, το Υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου αστυνόμευσης, σε συνεργασία με όλους τους δήμους και τις κοινότητες.

Το μοντέλο, συμπλήρωσε, βασίζεται κυρίως στις συχνές πεζές περιπολίες αστυνομικών και τροχονόμων των δήμων, με τη συμμετοχή της κοινοτικής αστυνόμευσης, του παρατηρητή της γειτονιάς και των εθελοντών πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, η κοινοτική αστυνόμευση καλύπτει 95 δήμους και κοινότητες με 72 αστυνομικούς της γειτονιάς και 14.000 παρατηρητές σε περιοχές με 550 χιλιάδες κατοίκους.

Είπε, επίσης, ότι κατά το τρέχον έτος θα γίνει επέκταση του θεσμού της κοινοτικής αστυνόμευσης, καλύπτοντας όλους τους δήμους και τις περισσότερες κοινότητες.

Το νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης αποτελεί μια εκ των υψηλότερων προτεραιοτήτων στο Πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η προώθηση της αποτελεσματικότητας του έργου της Αστυνομίας, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας.

Ανέφερε επίσης ότι το μοντέλο έχει ως πρότυπο άλλες αναπτυγμένες χώρες και βασίζεται στη συνεργασία με τα τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και τον Παρατηρητή της Γειτονιάς.

«Ύψιστη προτεραιότητα της Πολιτείας είναι η διασφάλιση της απαιτούμενης ασφάλειας για όλους τους πολίτες», είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι το θέμα της ασφάλειας των πολιτών αφορά όχι μόνο την Αστυνομία, αλλά εξίσου τις Τοπικές Αρχές και τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Είπε εξάλλου ότι ο θεσμός του «Παρατηρητή της γειτονιάς» στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού δικτύου προστασίας των κοινοτικών περιοχών και αποτελεί ένα πρόσθετο μέτρο, το οποίο θα συμβάλει προληπτικά αλλά και κατασταλτικά στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Διευκρίνισε ότι στόχος του προγράμματος δεν είναι να ωθήσει τους πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ούτε να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά να τους καταστήσει συμμέτοχους στην αντιμετώπιση του προβλήματος ασφάλειας και προστασίας.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, η Αστυνομία Κύπρου, θέλοντας να παροτρύνει τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο της, προχώρησε στην έκδοση της «κάρτας εθελοντών πολιτών», η οποία αποτελεί μια αναγνώριση της ευθύνης των πολιτών στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων εγκλημάτων και παραβάσεων.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ

Ροη Ειδησεων

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Λύμπουρας Χαράλαμπος Λεωφόρος Τσερίου 229 Στρόβολος 22524919 Χριστοδουλίδης Χάρης Ανδρέα Αβρααμίδη 49 Στρόβολος 22879747…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Διανυκτερεύοντα Φαρμακεία την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

Λευκωσία Χριστοδούλου Κυπρούλλα Καρπενησίου 25Α Λευκωσία 22376960 Κραμβής Σ. Κλεάνθης Καλλιπόλεως 12 Γ- Δ Λευκωσία…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Τουρκικές αντιδράσεις για τη σειρά «Famagusta» στο Netflix: «Προπαγάνδα των Ελλήνων, οι Τούρκοι της Κύπρου σφαγιάστηκαν».

Οι τουρκικές αντιδράσεις για την προβολή της σειράς «Famagusta» στο Netflix είναι έντονες και κάνουν…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης Αχερίτου και μνημόσυνο πεσόντων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο Προσφυγικό Συνοικισμό Αγ.Γεωργίου Βρυσούλλων Αχερίτου τελέστηκε την Κυριακή 01/09/24 η εκδήλωση Μέρα Μνήμης Αχερίτου…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ημέρα Μνήμης Κατεχόμενης ΄Αχνας: Πορεύθηκαν προς τη νεκρή ζώνη (EIKONEΣ)

Στο Δασάκι της Άχνας οι κάτοικοι πορεύθηκαν σήμερα Κυριακή 01 Σεπτεμβρίου για μια ακόμη χρονιά…

1 Σεπτεμβρίου, 2024

Περιοδεία στην Κάτω Δερύνεια από Νικολέττο και Λίλη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Την κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί σήμερα ο Δήμαρχος Παραλιμνίου…

31 Αυγούστου, 2024