Δήμαρχος Σωτήρας: “Σε μπούμερανγκ θα καταλήξει η εισήγηση για πέντε Δήμους”

Σε πείραμα το οποίο θα καταλήξει σε μπούμερανγκ για την εξυπηρέτηση του πολίτη, εκτιμά ο Δήμαρχος Σωτήρας Γεώργιος Τάκκας, ότι θα καταλήξει η εισήγηση των Άγγλων εμπειρογνωμόνων για πέντε γεωγραφικούς Δήμους στη Κύπρο, που περιλαμβάνεται στην έκθεση που ετοίμασαν για αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Άγγλοι εμπειρογνώμονες στην προκαταρκτική έκθεση τους για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, εισηγούνται μεταξύ άλλων, τη δημιουργία πέντε Δήμων σε όλη την Κύπρο και τη δημιουργία δέκα μητροπολιτικών Δήμων παγκύπρια, εκ των οποίων ο ένας θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων ανά επαρχία και ο άλλος από τη συνένωση όλων των Κοινοτήτων ανά επαρχία.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τάκκας «το αίσθημα που έχουμε λάβει από το όλο εγχείρημα ήταν κατά κύριο λόγο η μείωση του κόστους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητά της». Για το κόστος λειτουργίας της Τ.Α. «για το οποίο έγινε μεγάλος ντόρος», όπως είπε, «απαντάται από την ίδια την μελέτη, όπου αναφέρεται ότι το ποσοστό που δαπανάται για την Τ.Α. στην Κύπρο, είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Με αυτή την παρατήρηση, συνέχισε, «είναι άξιο απορίας γιατί προχωρούμε με αυτό το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης, η οποία θα κοστίσει κάποια εκατομμύρια και για ένα χρονικό διάστημα κατάργηση του υφιστάμενου μοντέλου και πειραματισμό ως προς τη νέα πρόταση και τα αποτελέσματά της».

Πρόσθεσε πως «βασισμένοι πάνω στο χαμηλό κόστος, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τα κακώς έχοντα με σωστό σύστημα εσωτερικού ελέγχου, με σωστές οργανωτικές δομές, με συμμόρφωση με τα λογιστικά πρότυπα για όλους τους Δήμους, με ύπαρξη δεικτών για αξιολόγηση των ίδιων των Δήμων αλλά και για να μπορούν οι Δήμοι να συγκρίνουν όμοια πράγματα. Δηλαδή θα μπορούσε το υφιστάμενο σύστημα, να αποδώσει και να είναι πιο αποτελεσματικό από ό,τι είναι σήμερα με στοχευμένες βελτιώσεις».

Ερωτηθείς για το θέμα των συμπλεγματοποιήσεων, ο κ. Τάκκας είπε πως «το υφιστάμενο σύστημα, με συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών με γειτονικούς Δήμους και Κοινότητες, θα μπορούσε να έχει το χαμηλότερο ποσοστό κόστους στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ευρώπης. Περαιτέρω μείωση στα κόστη θα μπορούσαν επίσης να επιφέρουν διάφορες βελτιώσεις όπως η ανακύκλωση και ο καλύτερος έλεγχος της Υδατοπρομήθειας».

Ο Δήμαρχος Σωτήρας εξέφρασε το φόβο ότι «παρ` όλο πως η πρόταση των Αγγλων εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει στοιχεία με τα οποία συμφωνούμε, η απλοποιημένη εισήγησή τους για πέντε γεωγραφικούς Δήμους είναι ένα πείραμα, το οποίο θα καταλήξει σε μπούμερανγκ για την εξυπηρέτηση του πολίτη και της δημιουργίας ακόμα μιας δύσκαμπτης δημόσιας υπηρεσίας απομακρυσμένη από τον πολίτη και με τα μειονεκτήματα που όλοι γνωρίζουμε».

Ροη Ειδησεων

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024