Κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία η Κύπρος

a 46 Ειδήσεις
a 7529 ΕιδήσειςΗ κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης κυρίως στη Συρία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, η αρμόδια Υπουργός Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Gennadiy Gatilov… 

Πέραν από τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κύπρου για την διαχρονική υποστήριξη της Ρωσίας κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΟΗΕ.

«Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μας στη Ρωσική Ομοσπονδία και είπα ότι κατά την άποψή μας η Ρωσική Ομοσπονδία ιδιαίτερα ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ αποτελεί την ασπίδα προάσπισης όχι μόνο των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά της προάσπισης των ίδιων των αρχών του ΟΗΕ του Χάρτη του ΟΗΕ και των αποφάσεων του ΣΑ», επισήμανε η κ. Μαρκουλλή σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης.

Εγινε, όπως είπε, μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με επίκεντρο την κατάσταση στην γύρω περιοχή, ιδιαίτερα τις χώρες της Αραβικής Ανοιξης και την Συρία.

«Ενημερωθήκαμε για τις θέσεις της Ρωσίας και την αξιολόγηση της κατάστασης μετά την περιοδεία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Ρωσία και άλλες χώρες για την εφαρμογή του προτεινόμενου σχεδίου εκ μέρους του κ. Ανάν από την συριακή κυβέρνηση», είπε η κ. Μαρκουλλή.

Ερωτηθείσα για το ρόλο της Κύπρου στη γύρω περιοχή, τον χαρακτήρισε σημαντικό και δραστήριο, εξηγώντας ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν επισκέψεις σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αραβικής Ανοιξης.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι στις 22 Μαΐου θα επισκεφθεί την Τυνησία, και προγραμματίζονται επισκέψεις στο Μαρόκο και την Αλγερία.

«Αρα, θα καλύψουμε όλο το φάσμα των σχέσεων της Κύπρου με τις χώρες της Αραβικής Ανοιξης», είπε.

Για το θέμα της Συρίας, υπογράμμισε ότι η Κύπρος έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι είναι ενάντια στην οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Εκτιμούμε, είπε, ότι αυτό θα ήταν η απαρχή μιας ευρύτερης κρίσης και ανάφλεξης όχι μόνο στην εγγύτερη περιοχή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με συνέπειες καταστροφικές σε όλες τις χώρες αλλά και την Κύπρο.

Υπενθύμισε τη σύγκρουση του 2006 στο Λίβανο όταν η Κύπρος, για αρκετούς μήνες, είχε υποδεχθεί 60.000 άτομα από χώρες της ΕΕ και τρίτων χωρών που διέφυγαν από την περιοχή μέσω της Κύπρου σε άλλους προορισμούς.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται να αναβαθμίζεται ο διπλωματικός ρόλος της Κύπρου, είπε ότι οι απόψεις μας λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι κατά την επίσκεψή της στο Λίβανο όπου είχε συναντήσεις με όλους τους ανώτατους εκπροσώπους της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, εκφράστηκε μια πολύ έντονη ανησυχία για το μέλλον των Χριστιανικών κυρίως κοινοτήτων που ζουν σε χώρες της Αραβικής Ανοιξης.

«Αυτό είναι κάτι που μετέφερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη από σχεδόν όλους του ΥΠΕΞ είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει», κατέληξε.

Πηγή: iKypros.com