Καυγάς Νικόλα – Προεδρικού για το Κυπριακό, με φόντο τις προεδρικές

CEB1 66 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Νικόλας Παπαδόπουλος, Νίκος Αναστασιάδης
CEB1 850 Ειδήσεις, Κυβέρνηση, Νικόλας Παπαδόπουλος, Νίκος Αναστασιάδης

Ολομέτωπη επίθεση στην πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασίαδη, στο Κυπριακό εξαπέλυσε το Σάββατο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας τη θέση πως είναι ανάγκη να τεθεί τέρμα στην αποτυχημένη στρατηγική που ακολουθείται στο εθνικό μας θέμα και ότι ο μόνος τρόπος, όπως είπε, είναι «να αλλάξει η παρούσα διακυβέρνηση». Άμεση ήταν η απάντηση του Προεδρικού εκφράζοντας λύπη όπως αναφέρει, επειδή «ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και η μικρή ομάδα του ΔΗΚΟ που τον περιστοιχίζει, αντί να ενδιαφέρεται για τις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, την εκστρατεία για την οποία άρχισε σήμερα με την αστήρικτη κριτική που ασκεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Σε ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η στρατηγική Αναστασιάδη στο Κυπριακό, δυστυχώς απέτυχε. (…) Η εμμονή του κ. Αναστασιάδη να ακολουθεί την ίδια, λανθασμένη εκ του αποτελέσματος, τακτική και στρατηγική αποδεικνύεται καταστροφική για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Τόνισε πως «ένας τρόπος υπάρχει να αλλάξει η αποτυχημένη στρατηγική που ακολουθείται σήμερα στο Κυπριακό: Να αλλάξει η παρούσα διακυβέρνηση», ενώ απηύθυνε κάλεσμα προς τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, λέγοντας ότι «ο ενδιάμεσος χώρος έχει ένα ιστορικό ρόλο να διαδραματίσει. Οφείλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή ενώπιον του λαού».

«Επιμένουμε σε μια νέα στρατηγική», καθώς όπως ανέφερε «πρέπει να μπει ένα τέρμα στις διολισθήσεις των τελευταίων εννέα ετών» και «πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος των υποχωρήσεων. Πρέπει να απαλλαγούμε από την πολιτική του φόβου».

Κατά τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, εκείνο που χρειάζεται η Κύπρος είναι «μια διακυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα, θα υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό Ελληνισμό», σημειώνοντας πως «χρειαζόμαστε μια διακυβέρνηση του Κέντρου που θα δώσει μια νέα προοπτική στο λαό μας».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία που οδήγησε το Κυπριακό στη σημερινή κατάσταση, λέγονατς ότι «η Διάσκεψη της Γενεύης απέτυχε κυρίως λόγω της τούρκικης αδιαλλαξίας. Αυτή η αδιαλλαξία όμως ενθαρρύνθηκε από τις δικές μας υποχωρήσεις. Από την πολιτική των ‘‘γενναιόδωρων προσφορών’’. Η Τουρκία αποθρασύνθηκε. Μας είδε έτοιμους να τα δώσουμε όλα και απαίτησε τα πάντα. Έχουμε ενώπιον μας, μια παταγώδη αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και 9 χρόνια από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ στο Κυπριακό».

Στην ομιλία του στην ΚΕ του ΔΗΚΟ κωδικοποίησε τους λόγους της αποτυχίας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του Κυπριακού.

«Η στρατηγική επαναδιαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάν, οδήγησε σε ένα ‘‘πάρε-δώσε’’ με αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε μια χειρότερη παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν. Η τακτική των ‘‘γενναιόδωρων προσφορών’’, που οδήγησε στην αποθράσυνση της Τουρκίας και στην ενθάρρυνση της αδιαλλαξίας της, εφόσον ‘‘δώσαμε’’ τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και αφαιρέσαμε κάθε κίνητρο από την Τουρκία για να συμβιβαστεί στα υπόλοιπα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης. Η συμμόρφωση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τις τουρκικές αξιώσεις, είτε αυτές αφορούν την ουσία, είτε αφορούν τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και συνέχισε:

«Ότι μας είπε ο Ακκιντζί έγινε. Ότι μας υποσχέθηκε ο Αναστασιάδης αναιρέθηκε. Ο κ. Αναστασιάδης αποδέχτηκε τον τρόπο διαπραγμάτευσης που ήθελε η τουρκική πλευρά, δηλαδή την πενταμερή διάσκεψη, με λάθος σύνθεση, με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, με απόν το Συμβούλιο Ασφαλείας και χωρίς να πληρείται ούτε ένας όρος από αυτούς που διαχρονικά έθετε η πλευρά μας για μια διάσκεψη διεθνούς χαρακτήρα».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη, ότι η Τουρκία έχει απενεχοποιηθεί για το Κυπριακό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος στα γεγονότα, ότι η δική μας πλευρά πιέζεται για το ξεπάγωμα τούρκικων ενταξιακών κεφαλαίων και ότι κυοφορείται η αναβάθμιση της τελωνιακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ, την οποία έχει χαιρετίσει η παρούσα κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε ειδικά στην πενταμερή διάσκεψη, λέγοντας ότι η σύνθεση της πενταμερούς ενισχύει το επιχείρημα της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και ενισχύει το επιχείρημα του Ακιντζί ότι «η Κύπρος εκπροσωπείται ‘‘ισότιμα’’ από τις δυο ‘‘οντότητες’’ στο νησί».

«Δυστυχώς, η πενταμερής διάσκεψη αποτελεί το επιστέγασμα μιας σχεδόν δεκαετούς πολιτικής απενεχοποίησης της Τουρκίας. Εκτός από την απενεχοποίηση της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα διαπιστώνουμε και μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση των κατεχομένων και του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος για πρώτη φορά συναντά αρχηγούς κρατών, προσκαλείται στο Λευκό Οίκο και πλέον η μετάβαση ξένων αξιωματούχων στο ‘‘προεδρικό’’ στα κατεχόμενα είναι κανόνας».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πρόταση το Δημοκρατικού Κόμματος για τη νέα στρατηγική στο Κυπριακό.

Επιγραμματικά, η Νέα Στρατηγική θα πρέπει:

● Να έχει ως προμετωπίδα της τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να διαφυλαχθούν τα εθνικά μας συμφέροντα, σε περίπτωση μη-επίτευξης λύσης του Κυπριακού.

● Την πρόκληση πολιτικού κόστους στην Τουρκία για την μη-επίλυση του Κυπριακού, όπως ο τερματισμός του ξεπαγώματος των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας και της αναβάθμισης της τελωνιακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

● Αξιοποίηση του κακού κλίματος για την Τουρκία στην ΕΕ.

● Αξιοποίηση του κινήτρου για την επίλυση του Κυπριακού την ένταξη των Τ/κ στην ΕΕ μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της Τουρκίας.

● Αξιοποίηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων που προκύπτουν σε σχέση με την αξιοποίηση του φυσικού σερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ πρότεινε επίσης άμεσα αλλαγή της τακτικής μας στις διαπραγματεύσεις: «Επιβάλλεται επιστροφή στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σκλήρυνση της στάσης μας στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και απόσυρση των απαράδεκτων υποχωρήσεων και τερματισμός της επαναδιαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάν», είπε και κατέληξε:

«Η στρατηγική Αναστασιάδη στο Κυπριακό, δυστυχώς απέτυχε. Οι αλλεπάλληλες αντιφατικές δηλώσεις του, οι πολλές παραβιάσεις ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και η αθέτηση διαχρονικών επιχειρημάτων της πλευράς μας, αποδεικνύουν ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Η εμμονή του κ. Αναστασιάδη να ακολουθεί την ίδια, λανθασμένη εκ του αποτελέσματος, τακτική και στρατηγική αποδεικνύεται καταστροφική για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Β.Παπαδόπουλος: O πρόεδρος του ΔΗΚΟ ενδιαφέρεται για τις προεδρικές

Στα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, απάντησε νωρίς το απόγευμα το Προεδρικό δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ ότι «αντί να ενδιαφέρεται για τις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές».

Σε γραπτή δήλωσή του ο Β.Παπαδόπουλος αναφέρει ότι «δυστυχώς είναι με λύπη που παρατηρούμε ότι ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και η μικρή ομάδα του ΔΗΚΟ που τον περιστοιχίζει, αντί να ενδιαφέρεται για τις μελλοντικές γενιές αυτού του τόπου ενδιαφέρεται για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, την εκστρατεία για την οποία άρχισε σήμερα με την αστήρικτη κριτική που ασκεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο ότι την ώρα που ο κυπριακός λαός παρακολουθεί με υπομονή, αγωνία, αλλά και την ελπίδα τις προσπάθειες για να πετύχει η επανένωση της πατρίδας μας και η απαλλαγή της από την κατοχή, την ίδια ώρα βλέπει τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να έχει ως αποκλειστική του έγνοια τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», αναφέρει.

«Εν πάση περιπτώσει», προσθέτει, «ο κυπριακός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια διακυβέρνηση τον διέσωσε από την οικονομική καταστροφή και αποκατέστησε την οικονομία του τόπου, ποια διακυβέρνηση κατάφερε να απαλλαγεί γρηγορότερα από το μνημόνιο από ό,τι προβλεπόταν, ποια διακυβέρνηση έχει πετύχει στο τραπέζι των συνομιλιών σημαντικά κέρδη για τους Ελληνοκύπριους -όπως η διασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών σε ολόκληρη τη χώρα, η διασφάλιση της αναλογίας του πληθυσμού του 1960, η διασφάλιση της μιας και μόνης κυριαρχίας, της μιας και μόνης ιθαγένειας και μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας αλλά και αρκετές άλλες ρυθμίσεις που βελτιώνουν όχι μόνο προηγούμενα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ρυθμίσεις του 1960».

Ο Βίκτωρα Παπαδόπουλος αναφέρει ακόμα πως «ο κυπριακός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποιος αναβάθμισε αυτά τα τέσσερα χρόνια την Κυπριακή Δημοκρατία όσο ποτέ άλλοτε μέσω Τριμερών Συνεργασιών στην περιοχή, μέσω της ΕΕ αλλά και της αποκατάστασης των σχέσεων της Κύπρου με υπερδυνάμεις, στο διεθνές επίπεδο».

Καταλήγοντας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει έκκληση «για άλλη μια φορά τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο να συναισθανθεί το βάρος της ευθύνης που φέρει ως ηγέτης κόμματος απέναντι στις μελλοντικές γενιές και να μην αρχίζει από τώρα μια ζημιογόνα για τον τόπο, παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία».

Πηγή: Φιλελεύθερος