Ετοιμη για τις δημοτικές εκλογές η ελεύθερη Αμμόχωστος

Στην εκλογική περιφέρεια της ελεύθερης Αμμοχώστου θα λειτουργήσουν 72 εκλογικά κέντρα, με 31.641 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Από αυτά ένα εκλογικό κέντρο στο Λιοπέτρι θα λειτουργήσει για 96 εκτοπισμένους ψηφοφόρους της Λευκωσίας και για 12 ψηφοφόρους της Κερύνειας. Στην επαρχία Αμμοχώστου θα ψηφίσουν συνολικά 913 κοινοτικοί… 

Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις επτά το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Στη συνέχεια θα υπάρξει μία ώρα διακοπή και η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στη μία το μεσημέρι μέχρι τις έξι το απόγευμα οπότε και θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Οι 31.052 εκτοπισμένοι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι – δημότες της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου καλούνται να επιλέξουν το νέο Δημοτικό τους Συμβούλιο. Τις 26 θέσεις δημοτικών συμβούλων διεκδικούν με 67 υποψηφίους επτά συνολικά συνδυασμοί που υποβλήθηκαν από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Συνολικά 74 εκλογικά κέντρα για το Δήμο Αμμοχώστου θα λειτουργήσουν σ’ όλες τις επαρχίες. Τα περισσότερα εκλογικά κέντρα θα είναι στη Λεμεσό, συνολικά 30 στα οποία θα ψηφίσουν οι 12.515 εγγεγραμμένοι Αμμοχωστιανοί εκλογείς, οι οποίοι διαμένουν στη Λεμεσό.

Στην επαρχία Λάρνακας για τους 9.789 Βαρωσιώτες εκλογείς θα λειτουργήσουν 22 εκλογικά κέντρα, στη Λευκωσία για τις 4.385 ψηφοφόρους θα λειτουργήσουν 10 εκλογικά κέντρα, στην Ελεύθερη Αμμόχωστο για τις 3.254 ψηφοφόρους 10 εκλογικά κέντρα και δυο εκλογικά κέντρα στην Πάφο για τους 1.109 εγγεγραμμένους δημότες.

Στο Δήμο Παραλιμνίου οι 8.092 ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 15 εκλογικά κέντρα, στην Αγία Νάπα για τους 2.684 ψηφοφόρους θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά κέντρα, στη Δερύνεια σε 8 εκλογικά κέντρα ψηφίζουν 3,667 ψηφοφόροι ενώ θα λειτουργήσουν άλλα 4 εκλογικά κέντρα για τους εκτοπισμένους Δερυνειώτες, ανά ένα στις άλλες επαρχίες.

Στη Σωτήρα οι 3.542 εκλογείς θα προσέλθουν σε 7 εκλογικά κέντρα. Για το Δήμο Λύσης με 5,191 ψηφοφόρους θα λειτουργήσουν παγκύπρια 14 εκλογικά κέντρα, το Δήμο Λευκονοίκου με 2,096 ψηφοφόρους 7 εκλογικά κέντρα και για το Δήμο Ακανθούς με 1,273 ψηφοφόρους 5 εκλογικά κέντρα παγκύπρια.

Οι υποψήφιοι που διεκδικούν τη θέση του Δημάρχου είναι δύο για τους Δήμους Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας, Δερύνειας, Λύσης, Ακανθούς και Σωτήρας.

Στη θέση του Δημάρχου έχουν ήδη ανακηρυχθεί ως οι μοναδικοί υποψήφιοι ο Αλέξης Γαλανός στην Αμμόχωστο και ο Μιχάλης Πήλικος στο Λευκόνοικο.

Στις Κοινότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου (Αχνας, Αυγόρου Λιοπέτρι, Φρέναρος και Αχερίτου) θα διεξαχθούν εκλογές και για τη θέση του Κοινοτάρχη και για τις θέσεις των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Οσον αφορά τις κατεχόμενες κοινότητες της Επαρχίας Αμμοχώστου θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών κοινοτικών συμβουλίων σε 8 οκτώ κοινότητες, δηλαδή Αγκαστίνα, Γιαλούσα, Γύψου, Καλοψίδα, Λιμνιά, Μάνδρες, Πηγή και Ενορία Αγία Τριάδα Ριζοκαρπάσου.

Για την ανάδειξη μόνο κοινοταρχών θα διεξαχθούν εκλογές σε εννέα 9 κοινότητες: Αγιος Γεώργιος Σπαθαρικό, Αρναδί, Αφάνεια, Βαθύλακα, Γέναγρα, Μηλιά, Πραστειό και Ενορία Ανάβρυση Ριζοκαρπάσου.

Οι μόνες κάλπες που θα καταμετρηθούν στην Επαρχία μας Αμμοχώστου είναι: Λιμνιά, Γιαλούσα, Μάνδρες, Καλοψίδα, Ενορία Αγίας Τριάδας Ριζοκαρπάσου.

Οι κάλπες για τα υπόλοιπα χωριά και για την κατεχόμενη Λευκωσία και Κερύνεια θα μεταφερθούν για καταμέτρηση Λευκωσία.

Τέλος φυλακισμένοι από Παραλίμνι, Σωτήρα, Αυγόρου και Φρέναρος θα ψηφίσουν στις Φυλακές και τα ψηφοδέλτιά τους θα μεταφερθούν στα αντίστοιχα χωριά για να καταμετρηθούν μαζί με τα υπόλοιπα.

Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ