Υπογράφηκε η συμφωνία με τον Κινέζο μεγιστάνα

a 129 Ειδήσεις
a 7607 Ειδήσεις
Σημαντικά οφέλη για την οικονομία αναμένεται να προκύψουν από τη συμφωνία που υπεγράφη χθες βράδυ μεταξύ της εταιρείας Far Eastern Phoenix του Κινέζου μεγιστάνα Yang Qi και της Hermes Airports για διαχείριση της γης στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας… 

Η συμφωνία υπεγράφη γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις. Ο επίτιμος πρόεδρος της Hermes Airports Νίκος Σιακόλας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συμφωνία με την εταιρεία λέγοντας ότι θα γίνουν επενδύσεις που πιθανόν να φθάσουν τα 600 εκ. ευρώ.

Πρόσθεσε ότι θα εισρέουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια στην οικονομία και ότι στις νέες επενδύσεις θα εργαστεί μεγάλος αριθμός πολιτών.

Ο κ. Σιακόλας είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να ικανοποιήσει το αίτημα του επενδυτή για παράταση της συμφωνίας για άλλα 30 χρόνια.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Hermes Airports Ιάκωβος Ιακώβου δήλωσε ότι οι εργασίες κατασκευής υπολογίζονται ότι θα διαρκέσουν δύο χρόνια και θα διεξάγονται από κινεζικές εταιρείες, οι οποίες αναμένεται ότι θα απασχολούν Κύπριους υπεργολάβους.

«Πρόκειται», ανέφερε, «για μόνιμο εκθεσιακό χώρο στον οποίο θα εξυπηρετούνται 4.000 χιλιάδες κινεζικές εταιρείες για παραγγελίες από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης».

Ο κ. Ιακώβου είπε ότι το έργο θα τελεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Κίνας και θα χρηματοδοτείται από κινεζική τράπεζα η οποία ασχολείται με την χρηματοδότηση εξαγωγών κινεζικών προϊόντων.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Συγκοινωνιών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει τη συμφωνία και τους όρους και σε λίγες ημέρες θα αποφασίσει κατά πόσον θα προχωρήσει σε επέκταση της συμφωνίας.

Είπε ακόμα ότι θα υπάρξουν παράπλευρα οφέλη για την οικονομία αφού θα επισκέπτονται το χώρο χιλιάδες άτομα ενώ θα δημιουργηθούν και αρκετές θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην έκδοση των σχετικών αδειών και θα αρχίσει σύντομα η υλοποίηση του έργου.

Πηγή: iKypros