Έπεσαν οι υπογραφές για τη μαρίνα της Αγίας Νάπας

a 43 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7027 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική που έχει χαράξει για την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων, έδωσε την Παρασκευή, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νεοκλής Συλικιώτης, σημειώνοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο προχωρούμε με την υλοποίηση των υπολοίπων προγραμματισμένων μαρίνων, όπως αυτής στο Παραλίμνι, καθώς και του προγράμματος δημιουργίας χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής»… 

Σε χαιρετισμό του στην υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης και την έναρξη των εργασιών για την ανάπτυξη, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση της μαρίνας Αγίας Νάπας, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «οι υπογραφές που μόλις έχουν ‘πέσει’ μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου που θέσαμε στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να εμπλουτίσουμε το κυπριακό τουριστικό προϊόν με την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού και συγκεκριμένα τη δημιουργία μαρίνων, ως πόλων έλξης και σημείων αναφοράς, κατά μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε στην εργασία που επιτελέστηκε ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και σημείωσε ότι «η μαρίνα θα αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι, ένα σημείο αναφοράς και ένα πόλο έλξης τόσο για την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και για ολόκληρο τον τόπο μας».

«Η μαρίνα αποτελεί ένα θαλάσσιο οικισμό με ζωή και ιδιαίτερο χαρακτήρα αναφορικά με τη σχέση ανθρώπου και θάλασσας. Παρέχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού 600 σκαφών αναψυχής και περιλαμβάνει επιχώσεις εντός του θαλάσσιου χώρου. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιδιαβαίνει στη μαρίνα ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, και θα απολαμβάνει τον υπέροχο παραλιακό πεζόδρομο σε ολόκληρο το μήκος της, ο οποίος θα συνδέεται και με τη γύρω περιοχή», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τέτοια σημαντικά αναπτυξιακά έργα είναι πολυδιάστατα και ότι αντιμετωπίζουμε με αξιώσεις τον ανταγωνισμό στον κυπριακό τουρισμό, εμπλουτίζουμε την ποικιλία εμπειριών για τους επισκέπτες Κύπριους και ξένους, επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, προσελκύουμε τουρίστες με αυξημένη κατά κεφαλή δαπάνη και νέα πελατεία ειδικού ενδιαφέροντος που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν για προορισμό τους την Κύπρο, αναβαθμίζουμε την ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρουμε με υψηλού επιπέδου κατασκευές».

«Επίσης πολύ σημαντικό, προσφέρουμε διεξόδους σε μια δύσκολη περίοδο για τον τομέα της απασχόλησης αφού δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», ανέφερε.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη:

Οι υπογραφές που μόλις έχουν «πέσει» μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου που θέσαμε στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να εμπλουτίσουμε το κυπριακό τουριστικό προϊόν με την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού και, συγκεκριμένα τη δημιουργία μαρίνων ως πόλων έλξης και σημείων αναφοράς κατά μήκος της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σημερινή ημέρα είναι, λοιπόν, μέρα ορόσημο για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της Κύπρου, και, συνεπώς, μέρα γιορτής για τον κάθε πολίτη αυτού του τόπου.

Είναι αλήθεια πως για να φτάσουμε ως εδώ, στην υπογραφή της Σύμβασης που σηματοδοτεί και την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της δεύτερης μαρίνας στην Κύπρο που προωθείται με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης – τη Μαρίνα της Αγίας Νάπας – απαιτήθηκαν δέκα χρόνια δύσκολης και κοπιώδους προσπάθειας. Δυσκολίες που επιτάθηκαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία και τις δυνατότητες χρηματοδότησης μεγάλων έργων υποδομής.

Μόλις μίλησα για μια δύσκολη δεκαετή διαδρομή. Στην πραγματικότητα, όμως, η ιδέα και οι μελέτες για την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού στην Κύπρο πάνε ακόμη πιο πίσω. Ξεκινώντας από το 1992-1993, ο Ρογκάν, ο μελετητής στον οποίο τότε είχε αναθέσει το κράτος να σχεδιάσει και να προγραμματίσει στρατηγικά το όραμα της χώρας μας για την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, είχε εισηγηθεί τη δημιουργία μεγάλων μαρίνων καθώς και μικρότερων χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, κατά μήκος της ακτογραμμής της ελεύθερης Κύπρου, για τον εμπλουτισμό της τουριστικής ανάπτυξης και την προσφορά εμπειριών στους επισκέπτες του νησιού μας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μια δεκαετία μετά, και συγκεκριμένα το 2003, ολοκληρώθηκε η διαδικασία προκήρυξης και υποβολής των προσφορών για τις μαρίνες, μεταξύ αυτών και για τη Μαρίνα Αγίας Νάπας. Ακολουθώντας τις νενομισμένες διαδικασίες άρχισε η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον προσφοροδότη του έργου και μόλις σήμερα υπογράφουμε τη Σύμβαση Μίσθωσης, αφού όμως πρώτα επιλύσαμε σειρά προβλημάτων που υπήρχαν, όπως για παράδειγμα η κατασκευή του δημόσιου οδικού δικτύου που οδηγεί στη Μαρίνα, καθώς και η έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας του 2008.

Η μαρίνα θα αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι, ένα σημείο αναφοράς και έναν πόλο έλξης τόσο για την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου αλλά και για ολόκληρο τον τόπο μας. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε άλλωστε από μόνοι σας, από τα σχέδια που έχουν ετοιμάσει οι μελετητές του έργου και βρίσκονται μπροστά σας. Η μαρίνα αποτελεί ένα θαλάσσιο οικισμό με ζωή και ιδιαίτερο χαρακτήρα αναφορικά με τη σχέση «ανθρώπου και θάλασσας». Παρέχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού 600 σκαφών αναψυχής και περιλαμβάνει επιχώσεις εντός του θαλάσσιου χώρου. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιδιαβαίνει στη μαρίνα ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, και θα απολαμβάνει τον υπέροχο παραλιακό πεζόδρομο σε ολόκληρο το μήκος της, ο οποίος θα συνδέεται και με τη γύρω περιοχή.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι τα οφέλη που προκύπτουν από τέτοια σημαντικά αναπτυξιακά έργα είναι πολυδιάστατα: Αντιμετωπίζουμε με αξιώσεις τον ανταγωνισμό στον κυπριακό τουρισμό, εμπλουτίζουμε την ποικιλία εμπειριών για τους επισκέπτες, Κύπριους και ξένους, επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, προσελκύουμε τουρίστες με αυξημένη κατά κεφαλή δαπάνη και νέα πελατεία ειδικού ενδιαφέροντος που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν για προορισμό τους την Κύπρο και αναβαθμίζουμε την ποιότητα και το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρουμε με υψηλού επιπέδου κατασκευές. Επίσης πολύ σημαντικό, προσφέρουμε διεξόδους σε μια δύσκολη περίοδο για τον τομέα της απασχόλησης αφού δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Να είστε, λοιπόν, βέβαιοι πως η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική που έχει χαράξει για την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων στον τόπο μας. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούμε με την υλοποίηση των υπολοίπων προγραμματισμένων μαρίνων, όπως αυτής στο Παραλίμνι, καθώς και του προγράμματος δημιουργίας χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, τον Πρόεδρο, την Αναπληρωτή Πρόεδρο, τα Μέλη και τους Παρατηρητές της Διαχειριστικής Επιτροπής για τις Μαρίνες, τον Δήμαρχο και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας, τον Πρόεδρο και πρώην Προέδρους του ΕΒΕ Αμμοχώστου, την Ομάδα Επόπτη Έργου, καθώς και όλους όσοι συνέδραμαν στην επίτευξη αυτών μας των στόχων.