Κοντά στο «ναι» για διαχωρισμό των εξετάσεων

Μετά την ΟΕΛΜΕΚ σειρά των οργανωμένων γονιών να αποδεχτούν, υπό όρους, το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Σε τρισέλιδη επιστολή προς τον υπουργό, Κώστα Καδή, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης καταθέτει τους προβληματισμούς αλλά και τις εισηγήσεις της, ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί το νέο εξεταστικό σύστημα.

Η οργάνωση εκφράζει επίσης τη σύμφωνη γνώμη της, ως προς τη μετακίνηση των ανεξετάσεων καθώς και την επίσπευση της έναρξης των μαθημάτων.

Όσον αφορά στις εξετάσεις απόλυσης, πρόσβασης και τετραμήνων, οι κυριότερες επιφυλάξεις αφορούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το αδιάβλητο και το κατά πόσο όλοι οι μαθητές θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, δεδομένου ότι η διδασκαλία διαφέρει από σχολείο σε σχολείο και από εκπαιδευτικό σε εκπαιδευτικό.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή προς τον υπουργό αναφέρονται τα ακόλουθα:

Έναρξη σχολικής χρονιάς: Οι γονείς συμφωνούν με την έναρξη των μαθημάτων νωρίτερα τον Σεπτέμβρη, ευελπιστώντας ότι με αυτή την κίνηση, θα δίνεται περισσότερος ωφέλιμος χρόνος στην εκπαίδευση και στην προετοιμασία των μαθητών.

Ανεξετάσεις: Συμφωνούν με τη μεταφορά των ανεξετάσεων από τον Σεπτέμβριο που είναι τώρα, στο τέλος Ιουνίου. Θεωρούν ότι το μέτρο αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη: (α) Τα παιδιά θα τυγχάνουν ενισχυτικής διδασκαλίας στο ίδιο το σχολείο τους και ενόσω όλα είναι νωπά ακόμα στο μυαλό τους. (β) Η ενισχυτική διδασκαλία θα ελαφρύνει τους γονείς από τα έξοδα της προετοιμασίας τους για τις ανεξετάσεις, που έως τώρα γίνεται με ιδιαίτερα μαθήματα. (γ) Τα παιδιά θα μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές του καλοκαιριού ελεύθερα από το άγχος των επικείμενων ανεξετάσεων.

Οι γονείς εκφράζουν την πεποίθηση ότι η δεκαπενθήμερη ενισχυτική διδασκαλία που θα προσφέρεται από τους καθηγητές προς τα παιδιά τους, θα είναι σωστά δομημένη ούτως ώστε να εντοπιστούν οι αδυναμίες των μαθητών προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις εξετάσεις τους. Παραπέμπουν δε στη σχετική έκθεση, με βάση την οποία οι εξετάσεις θα έχουν διαμορφωτικό χαρακτήρα, ώστε να εντοπίζονται οι αδυναμίες του κάθε μαθητή.

Για να εφαρμοστούν οι πιο πάνω προτάσεις, ζητούν και αναμένουν ότι μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου όλα τα σχολεία θα είναι έτοιμα και πλήρως στελεχωμένα. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, οι μετακινήσεις και μεταθέσεις που παρατηρούνταν, ακόμα και μέχρι τον Νοέμβριο, πρέπει να εκλείψουν.

Διαχωρισμός Παγκύπριων Εξετάσεων σε εξετάσεις απόλυσης και εξετάσεις πρόσβασης: Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «ως ιδέα είναι σωστή, γιατί δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια απέτυχε να συνδυάσει τις δύο εξετάσεις (απόλυσης – πρόσβασης) σε μία, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια προβλήματα». Παρόλα αυτά, θέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να συναινέσουν στον διαχωρισμό.

Κατ’ αρχάς, τονίζουν την ανάγκη για επιμόρφωση και αξιολόγηση των θεματοθετών και διορθωτών, προτού αναλάβουν καθήκοντα.

Για τις Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης (ΠΕΠ), επισημαίνουν ότι κομβικό σημείο είναι το αδιάβλητο. Γι’ αυτό και εκφράζουν ανησυχίες ως προς την πρόνοια του σχεδίου για δημιουργία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επιτροπής θεματατοθετών.

Στην επιστολή προς τον υπουργό, οι γονείς σημειώνουν ενδεικτικά, πως: «Μας ανησυχεί ότι η εμπλοκή πολλών ανθρώπων σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το αδιάβλητο των εξετάσεων. Επίσης δεν μας έχει ικανοποιήσει η διευκρίνιση που δίνεται για το λογισμικό που πιθανόν να χρησιμοποιηθεί. Το λογισμικό, τεχνικά μιλώντας, μπορεί να είναι μία λύση για το αδιάβλητο. Στη λειτουργία του όμως, υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που μπορεί να θέσουν σε αμφισβήτηση το αδιάβλητο των εξετάσεων».

Ανάλογες ανησυχίες εκφράζουν και για το αδιάβλητο των Παγκύπριων Εξετάσεων Απόλυσης, ενώ παράλληλα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, για το κατά πόσο όλα τα παιδιά είναι έτοιμα να παρακαθίσουν σε αυτού του είδους τις ενιαίες εξετάσεις. Και αυτό γιατί «σε κάθε σχολείο υπάρχει διαφορετικό επίπεδο. Επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά τα πολλά προβλήματα στον χώρο των εκπαιδευτικών που ο ένας διδάσκει Α και ο άλλος Β».

Προϋποθέσεις για τις εξετάδεις τετραμήνων

Αναφορικά με την καθιέρωση εξετάσεων ανά τετράμηνο, οι οργανωμένοι γονείς θέτουν τα εξής αιτήματα και προβληματισμούς στον Κώστα Καδή:

● Η ύλη κάθε τετραμήνου πρέπει να είναι αυστηρά προκαθορισμένη.

● Ανησυχούμε εάν όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία, θα είναι έτοιμα να παρακαθίσουν σε αυτές τις εξετάσεις. Δηλαδή, αν ο καθηγητής θα έχει προλάβει να καλύψει την προκαθορισμένη ύλη. Και αν όχι, τι γίνεται τότε; Μας φοβίζει γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν ανταποκρίνονται όλοι οι καθηγητές.

● Η ενισχυτική διδασκαλία, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τετραμήνου, θα γίνεται για τους μαθητές που έχουν αδυναμίες. Οι άλλοι μαθητές τι θα κάνουν αυτές τις 15 μέρες;

● Ο βαθμός τετραμήνου θα βασίζεται σε μια σειρά αξιολογήσεων που προτείνονται. Πραγματικά εάν το εκπαιδευτικό μας σύστημα φτάσει στο σημείο να αξιολογεί τους μαθητές μέσα από τους τρόπους που εισηγείστε, εμείς οι οργανωμένοι γονείς συμφωνούμε σε όλα. Έχουμε όμως το δικαίωμα να αμφιβάλλουμε για την αποτελεσματική και καθολική εφαρμογή των αξιολογήσεων που προτείνονται.

● Οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου δεν πρέπει να γίνονται μετά τα Χριστούγεννα.

Να μην γίνουν πειραματόζωα οι μαθητές

Η επιστολή των γονιών προς τον υπουργό Παιδείας κλείνει με τα εξής οκτώ συμπεράσματα:

1. Μέσα από την πρόταση διαφαίνεται η μέχρι τώρα γύμνια του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

2. Δημιουργείται η εντύπωση προχειρότητας και βιασύνης.

3. Με την εφαρμογή της πρότασης δημιουργείται ένα εξεταστικο-κεντρικό σύστημα.

4. Απαραίτητα, για να υπάρξει συναίνεση επί της πρότασης, πρέπει πρώτα να υπάρξει σωστή επιμόρφωση, σωστή και αποτελεσματική αξιολόγηση και μετά να εφαρμοστεί. Δεν είναι σωστό τα παιδιά μας να γίνουν για μια ακόμη φορά πειραματόζωα. Έστω και μια φορά ας ξεκινήσουμε σωστά.

5. Ο κύκλος του Ενιαίου Λυκείου θα πρέπει να κλείσει σωστά. Άρα οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2017 – 2018. Έτσι θα δοθεί ικανοποιητικός χρόνος προετοιμασίας για να εφαρμοστούν όλα τα πιο πάνω.

6. Πρέπει να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εξετάσεων.

7. Πρέπει να διευκρινιστεί το θέμα των εξεταζόμενων μαθημάτων στην Τεχνική Εκπαίδευση, όταν οι μαθητές είναι λιγότεροι από 50.

8. Θεωρούμε ότι η άποψη των μαθητών είναι πολύ σημαντική.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Ροη Ειδησεων

Παραλίμνι: Θεατρική κωμωδία “Βάφτα Μαύρα με Χρώμα” έρχεται στο Ξένιον

Θεατρική κωμωδία "Βάφτα Μαύρα με Χρώμα" των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα σε σκηνοθεσία Νεοκλή…

27 Μαΐου, 2024

Παναθηναϊκός: Από Γερμανία, μέχρι Κύπρο οι πανηγυρισμοί για την 7η κούπα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στους δρόμους σχεδόν όλης της χώρας βγήκαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αμέσως μόλις έληξε ο…

27 Μαΐου, 2024

Επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 31χρονο επειδή αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα

Δύο πρόσωπα, ηλικίας 24 και 18 ετών, συνέλαβε η Αστυνομία, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά…

27 Μαΐου, 2024

Τους έκλεψε κινητά και χρυσή καδένα στην παραλία – Χειροπέδες σε 53χρονο

Aντρας ηλικίας 53 ετών, συνελήφθη χθες από μέλη της Αστυνομίας στη Λεμεσό, μετά τον εντοπισμό…

27 Μαΐου, 2024

Πού και πότε αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα, αρχικά, παροδικά αυξημένες μέσες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν…

27 Μαΐου, 2024

Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 80-95: Πρωταθλητής Ευρώπης και έβδομο αστέρι

Για έβδομη φορά στην ιστορία του ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης, με τους Πράσινους να…

26 Μαΐου, 2024