Ανοίγει ο δρόμος για αγωγές κατά Βρετανών από αγωνιστές της ΕΟΚΑ

a 167 Ειδήσεις
a 5643 ΕιδήσειςΑνοίγει ο δρόμος για αγωγές για βασανιστήρια από Βρετανούς εναντίον αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ψες ότι θα υποβάλει έφεση εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου που διέταξε τη διεξαγωγή δίκης στην υπόθεση των τριών ηλικιωμένων Κενυατών, που βασανίστηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου και αξιώνουν αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου έχει δυνητικά σημαντικές και βαθιές νομικές επιπτώσεις.

Σημειώνει ότι ο συνήθης χρόνος για κίνηση αγωγής είναι 3-6 χρόνια και σ` αυτή την περίπτωση η περίοδος επεκτάθηκε στα 50 χρόνια παρά το γεγονός ότι πολλοί παραπονούμενοι αλλά και μέλη της τότε αποικιοκρατικής κυβέρνησης έχουν πεθάνει.

Στην ανακοίνωση, το βρετανικό ΥΠΕΞ δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι παραπονούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπέστησαν βασανιστήρια στα χέρια της αποικιοκρατικής διοίκησης.

Οι δικηγόροι των τριών Κενυατών δήλωσαν ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο και για άλλες αγωγές εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης όπως από μέλη της ΕΟΚΑ που βασανίστηκαν.

Πηγή: SigmaLive