ΥΠΟΙΚ και ΑΚΕΛ παραδέχθηκαν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει έγγραφο προθέσεων της τρόικας

a 103 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5782 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το Υπουργείο Οικονομικών και το ΑΚΕΛ παραδέχθηκαν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει έγγραφο προθέσεων της τρόικας σε σχέση με τα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν, για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων.

Το έγγραφο είχε αποκαλύψει το Σίγμα και δημοσίευσε η εφημερίδα «Σημερινή». Χθες, πηγή του Υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει τέτοιο έγγραφο, το οποίο, όμως, όπως είπε, δεν περιέχει προτάσεις, αλλά ιδέες και προσεγγίσεις για τη λύση των προβλημάτων της οικονομίας.

Με τον χαρακτηρισμό «ιδέες» και όχι προτάσεις αναφέρθηκε χθες στο έγγραφο της τρόικας και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Θα διεξαχθούν συζητήσεις, θα κατατεθούν τα επιχειρήματα από τη δική μας πλευρά και τότε, όταν θα έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο των όποιων προτάσεων, ο κάθε ένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, είπε ο κ. Κυπριανού.

Υπενθυμίζουμε ότι στο έγγραφο της τρόικας υπάρχει πρόταση για κατ’ αρχήν περικοπές 1,1 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια, ενώ θέση της κυβέρνησης είναι όπως οι περικοπές έχουν διάρκεια πέντε χρόνων.

Η τρόικα ζητεί, επίσης, περικοπές 15% στο κρατικό μισθολόγιο, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει όπως οι περικοπές γίνονται κλιμακωτά και σε μικρότερο ποσοστό.

Επίσης η τρόικα επιμένει σε κατάργηση του 13ου μισθού, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει αποκοπή ενός ποσού από το μισθό σε μηνιαία βάση.

Για την ΑΤΑ, σημειώνεται διαφωνία στους κόλπους της τρόικας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει σε κατάργησή της, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν συναινούν σε αναδιάρθρωσή της, όπως επιθυμεί και η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απηύθυνε χθες ύστατη έκκληση στον πρόεδρο Χριστόφια, με στόχο τη συνομολόγηση κοινών αντιπροτάσεων προς τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, για να υπάρξει ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Πηγή: SIgmaLive