Το θέμα των αγνοούμενων συζήτησαν Φωτίου-Κιντ

CEB1 1 Ειδήσεις, Κυπριακό, Φώτης Φωτίου
CEB1 36 Ειδήσεις, Κυπριακό, Φώτης Φωτίου

Το θέμα των αγνοουμένων συζήτησαν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Ύπατος Αρμοστής Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Κιντ σε συνάντηση τους, τη Δευτέρα, με τον κ. Φωτίου να ζητά τη συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Επίτροπος Προεδρίας «επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο οι οικογένειες των αγνοουμένων να αναμένουν τόσες δεκαετίες για να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων ή να τους παραδίδεται ένα οστό από τα λείψανα των δικών τους ανθρώπων και να τους ζητείται να θεωρήσουν ότι αυτό αποτελεί πλήρη διευκρίνιση της τύχης τους».

«Ο κ. Φωτίου ζήτησε τη συνδρομή του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία, για να συμβάλει επιτέλους ουσιαστικά στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων», προστίθεται.

Η Τουρκία, ανέφερε, «έχει πολιτική, ηθική και νομική ευθύνη να παράσχει όλες τις πληροφορίες που κατέχει για την τύχη των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων από τα αρχεία που διατηρεί και ειδικά για τους μαζικούς τάφους που δημιουργήθηκαν από τα πεδία των μαχών από τις περισυλλογές των νεκρών, καθώς και για τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής».

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο η Τουρκία μέχρι σήμερα να αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για τους αγνοούμενους, καθώς και των άλλων διεθνών οργανισμών, πρόσθεσε.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα εγκλωβισμένων.

«Από την πλευρά του, ο κ. Κιντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του τραγικού προβλήματος των αγνοουμένων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ