Φιλόλογοι: “Αδύναμοι μαθητές θύματα του Υπουργείου”

CEB1 28 Ειδήσεις, Παιδεία
CEB1 1307 Ειδήσεις, Παιδεία

Τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας για μεταφορά του προγράμματος αλφαβητισμού, από το Γυμνάσιο στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης καταδικάζει ο Σύνδέσμος Φιλολόγων Καθηγητών (ΣΕΚΦ) . Οι Φιλόλογοι εκτιμούν ότι υλοποίηση της επίμαχης απόφασης, σηματοδοτεί ουσιαστικά την κατάργηση του προγράμματος και ταυτόχρονα «πλήττει και θυματοποιεί μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες του μαθητικού πληθυσμού».

Δηλαδή, εκείνους τους μαθητές που φτάνουν στο Γυμνάσιο από το Δημοτικό με υψηλό ρίσκο αναλφαβητισμού, το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται διαχρονικά περίπου στο 10%, με βάση τις έρευνες που διενεργεί το ίδιο το υπουργείο μέσω του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚΦ, οι 1500 μαθητές που συμμετείχαν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα, μένουν χωρίς τη στήριξη που έχουν ανάγκη. Ως αποτέλεσμα, οι καθηγητές των φιλολογικών μαθημάτων εκτιμούν ότι προκύπτει η σοβαρή πιθανότητα το υψηλό ρίσκο αναλφαβητισμού στην Στ’ τάξη του Δημοτικού να μετατραπεί σε μόνιμο αναλφαβητισμό για όλη τους τη ζωή, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σχολικής αποτυχίας, κοινωνικής περιθωριοποίησης και αποκλεισμού, με βάση τις μελέτες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και άλλων διεθνών οργανισμών (π.χ. UNESCO).

«Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας δεν σχετίζεται με το ίδιο το πρόγραμμα αλφαβητισμού, όπως προσπαθεί ανεπιτυχώς να πείσει το υπουργείο, αλλά με ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό», αναφέρει ο Σύνδεσμος. Προσθέτει μάλιστα, πως «δυστυχώς, στην προσπάθειά του το υπουργείο να περιορίσει τις ανάγκες σε καθηγητές επέλεξε να θυματοποιήσει μία από τις πιο αδύναμες ομάδες μαθητών».

Με βάση τα πιο πάνω, καλεί το υπουργείο να αναθεωρήσει την απόφασή του, αναλογιζόμενο τις σοβαρές αρνητικές παρενέργειες που θα έχει για τους μαθητές με υψηλό ρίσκο αναλφαβητισμού και να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βελτίωση του προγράμματος. Ταυτόχρονα, καλεί την ΟΕΛΜΕΚ «να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να αντιδράσει δυναμικά για την απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης».

Πηγή: Φιλελεύθερος