Φόβοι για τη ζωή του Δημήτρη Χριστόφια

a 131 Ειδήσεις
a 3771 ΕιδήσειςΜέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες σχετικά με παλαιότερες απειλές τις οποίες είχε δεχτεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Ασφάλειας της Αστυνομίας, αποφάσισε να παρατείνει τη διατήρηση της παρούσας φρουράς του κ. Χριστόφια μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για απειλές σε βάρος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με την φρούρηση του κ. Χριστόφια, ο κ. Νικολάου είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αφού αξιολόγησε την εισήγηση της Αστυνομίας για παραμονή της ίδιας κατάστασης, δηλαδή τα μέλη της φρουράς του τέως Προέδρου να είναι 15, αποφάσισε να παρατείνει την συνέχιση αυτής της κατάστασης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στη συνέχεια, είπε, θα επαναξιολόγησει την κατάσταση κατά πόσο η φρουρά θα πρέπει να μειωθεί σε ανάλογα επίπεδα που έχουν και οι άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι.

«Οι λόγοι για τους οποίους έκριναν τότε, δηλαδή το Φεβρουάριο του 2013 το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι θα έπρεπε να παραχωρηθεί αυτός ο αριθμός συνοδείας φρουράς για τη φύλαξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας επαναλαμβάνονται και στην εισήγηση την οποία μας είχαν υποβάλει ξανά για σκοπούς παράτασης της διατήρησης της ίδιας κατάστασης και γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να συνεχιστεί η ίδια κατάστασης, δίδοντας οδηγίες στον Υπαρχηγό της Αστυνομίας που είναι και ο αρμόδιος για τα θέματα που αφορούν την Επιτροπή Ασφάλειας να εξετάσουν τους λόγους αυτούς και να διευκρινιστούν κατά πόσο αυτοί συνεχίζουν να υφίσταται», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε ότι τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτειακών αξιωματούχων ή πολιτικών προσώπων, κ.λ.π., ή ακόμα και απλών πολιτών εξετάζονται από την Επιτροπή Ασφάλειας και εκείνη συνεκτιμά όλες τις πληροφορίες οι οποίες έρχονται κοντά της, καθώς και τις οποιεσδήποτε διερευνήσεις που έχουν γίνει.

«Εξ’ όσων πληροφορήθηκα, υπήρξαν στο παρελθόν κάποια τηλεφωνήματα που έγιναν στον κ. Χριστόφια και τα οποία διερευνούνται. Αυτά τα ζητήματα παραμένουν ακόμα υπό διερεύνηση και γι’ αυτό το λόγο επειδή συνεχίζει να υπάρχει αυτή η κατάστασης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει την διατήρηση της παρούσας φρουράς στο τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με σκοπό να ολοκληρωθούν αυτές οι έρευνες και να επαναξιολογήσει την κατάσταση, τέλος Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι αν διερευνούνται παλαιότερες απειλές και όχι νέες, ο κ. Νικολάου είπε ότι διερευνούνται οι παλιές απειλές τις οποίες είχε δεχτεί ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όσο η Επιτροπή Ασφάλειας της Αστυνομίας έχει αποφασίσει ότι οι έρευνες συνεχίζονται και αυτό επιβάλλει την διατήρηση και συνέχιση της κατάστασης της ίδιας φρουράς φύλαξης του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό το πράγμα είναι σίγουρα αναγκαίο, και έχει ληφθεί σοβαρή υπόψη από πλευράς του Υπουργικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν έχουν παρθεί και άλλα μέτρα φύλαξης του κ. Χριστόφια, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μια φρουρά η οποία αριθμεί γύρω στα 15 μέλη.

«Υπάρχει φρουρά στο σπίτι, στο Κελλάκι και η συνοδεία του. Απ’ εκεί και πέρα δεν περιλαμβάνονται οποιαδήποτε άλλα μέτρα. Είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία είχαν καθοριστεί από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο και τα οποία μας ζήτησαν να διατηρηθούν ενόψει της διερεύνησης η οποία γίνεται, αλλά σε κάποια στιγμή και όταν συμπληρωθούν οι έρευνες και δεν διατρέχει οποιοδήποτε κίνδυνο, – θα αναμένουμε φυσικά τις απόψεις της Επιτροπής Ασφάλειας-, σίγουρα ο αριθμός της φρουράς του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να περιοριστεί σε ανάλογα επίπεδα που έχουν και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι του κράτους», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πόσα μέλη αριθμεί η φρουρά άλλων πολιτειακών ή πολιτικών αξιωματούχων, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει τρία μέλη, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου έχει δύο μέλη, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν έχουν από έξι μέλη.

Διακηρύξεις και κλήσεις
Σε επιστολή του προς τον αρχηγό αστυνομίας ημερ. 19 Αυγούστου 2013, ο υπεύθυνος της φρουράς του τέως Προέδρου, αφού επεσήμανε ότι η απόφαση για την τοποθέτηση των 15 αστυνομικών στην οικία, το εξοχικό και τη συνοδεία του κ. Χριστόφια έληγε το τέλος Αυγούστου, σημείωσε ότι η φρούρηση θα πρέπει να συνεχιστεί. Όπως ανέφερε, «κυρίως μετά την έκρηξη στο Μαρί, οι απειλές εναντίον της ζωής του τέως Προέδρου οξύνθηκαν. Κατά καιρούς λαμβάνουμε διάφορες πληροφορίες για απειλές κατά της ζωής του, με αποτέλεσμα να παίρνουμε αυξημένα μέτρα προστασίας τόσο στους χώρους διαμονής του όσο και στις διάφορες μετακινήσεις του. Στην παρούσα επιστολή θα αναφέρω μόνο δύο αριθμούς κινητών τηλεφώνων από τους οποίους επανειλημμένα δεχόμαστε απειλές από ανώνυμα πρόσωπα και το ανησυχητικό είναι ότι γνωρίζουν και μας αναφέρουν την κάθε μας κίνηση και τις διαδρομές του τέως Προέδρου».

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ