Η Αμμόχωστος είναι εδώ και μας ενώνει

a 42 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7026 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Η επιστροφή της Αμμοχώστου, ως προτεραιότητα, πρέπει και μπορεί να είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για τη λύση, την επανένωση, τη συμφιλίωση, τη συνύπαρξη, για μια Κύπρο της δημιουργίας και της προόδου, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης σε χαιρετισμό του στη Γιορτή του Πορτοκαλιού στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια… 

Η Αμμόχωστος, πρόσθεσε, δεν είναι πόλη φάντασμα, ”είναι πόλη-σύμβολο. Σκοπός ζωής και απαρχή ενός καλύτερου μέλλοντος”.

Μπορεί, συνέχισε, οι καιροί να είναι δύσκολοι, και είναι. Ωστόσο, σημείωσε, ”εμείς, είμαστε και παραμένουμε Αμμοχωστιανοί. Οσα χρόνια κι’ αν περάσουν διεκδικούμε την πόλη μας. Απλώνουμε το χέρι στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και στέλνουμε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας. Να υπερβούμε την κατοχή, να καταργήσουμε τη διαίρεση να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης”.

Η Αμμόχωστος είναι εδώ και μας ενώνει, ανέφερε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να ξεπεράσουμε το παρελθόν μια για πάντα. ”Να προχωρήσουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, για μια πατρίδα ελεύθερη και ειρηνική, μια πατρίδα δίκαιη για όλους του νόμιμους πολίτες της. Η Αμμόχωστος είναι εδώ”.

Αναφερόμενος στη Γιορτή του Πορτοκαλιού, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι από το 1935 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αμμόχωστο, συνέχισε ανελλιπώς και ήταν η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση μέχρι το 1974. Είναι προς τιμή του ιστορικού σωματείου της Ανόρθωσης, πρόσθεσε, ότι πέρυσι, για πρώτη φορά από τότε, διοργάνωσε και ξαναζωντάνεψε τη Γιορτή του Πορτοκαλιού στην προσφυγιά.

Τη σκυτάλη παραλαμβάνει καθηκόντως από φέτος ο Δήμος της Αμμοχώστου, όπως σημείωσε, λέγοντας ότι με τη Γιορτή του Πορτοκαλιού, με την παράδοση και τον πολιτισμό στέλνουμε δυνατό μήνυμα ότι η Αμμόχωστος δεν είναι φάντασμα, είναι ζωντανή, ζει, υπάρχει, αντέχει, δημιουργεί, ελπίζει, αγωνίζεται, αγναντεύει, ατενίζει, διεκδικεί.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Γιορτής του Πορτοκαλιού ο Δημήτρης Ηλιάδης ανέφερε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου μπορεί να αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα για τη λύση, την επανένωση και την επιστροφή για ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.