Δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρές περιπτώσεις φυτοφαρμάκων δηλώνει ο Ν. Κάρυος

a 81 Ειδήσεις
a 7064 Ειδήσεις
Οι έρευνες του κρατικού χημείου, δεν έχουν εντοπίσει σοβαρές περιπτώσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού, Νεκτάριος Κάρυος, σε ανακοίνωσή του… 

Όπως αναφέρει ανακοίνωσή του Παναγροτικού, σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Κάρυος είπε πως «χαιρετίζουμε την ευαισθησία του Συνδέσμου Φυτοπροστασίας του οποίου παρεμπιπτόντως ηγούνται έμποροι φυτοφαρμάκων, αναφορικά με την παράνομη και καταδικαστέα διακίνηση και ενδεχόμενη χρήση μη επιτρεπόμενων φυτοφαρμάκων από τις κατεχόμενες, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, «οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε στην κοινωνία ότι στις έρευνες του κρατικού χημείου, δεν έχουν εντοπισθεί σοβαρές περιπτώσεις υπολειμμάτων τέτοιων φυτοφαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής ολοκληρωμένων γεωργικών πρακτικών από τους αγρότες μας, οι οποίες αποκλείουν τη χρήση τέτοιων ουσιών στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων», προσθέτει.

Ο κ. Κάρυος ανέφερε παράλληλα πως ο Παναγροτικός εφιστά την προσοχή, όλων όσων εμπορεύονται φυτοφάρμακα, όπως προβαίνουν με φειδώ στην όποια δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, «τα οποία δεν επιβεβαιώνονται από τις εκθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να πλήττουν τη φήμη των κυπριακών αγροτικών προϊόντων».

Ταυτόχρονα, τους κάλεσε όπως μειώσουν τις τιμές τους, «οι οποίες είναι κατά πολύ ακριβότερες από τις επικρατούσες τιμές στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ως μέτρο αντιμετώπισης της ισχυριζόμενης χρήσης τέτοιων φυτοφαρμάκων από τους αγρότες μας».

Επιπρόσθετα, ο Παναγροτικός, όπως ανέφερε ο κ. Κάρυος, καλεί την Κυβέρνηση όπως επιδείξει ανάλογη ευαισθησία στους ελέγχους για τη διακίνηση προϊόντων από τα κατεχόμενα, την Τουρκία και τις τρίτες χώρες, όπου εκεί χρησιμοποιούνται τα αναφερόμενα παράνομα φυτοφάρμακα και τα προϊόντα αυτά καταλήγουν στο πιάτο μας, αφού οι αναλύσεις ολοκληρώνονται μετά που τα προϊόντα αυτά καταναλωθούν από τους κύπριους καταναλωτές.

«Την καλούμε επίσης όπως εντείνει τους ελέγχους αλλά και προωθήσει τη σήμανση των γεωργικών προϊόντων, τα οποία προέρχονται από τα κατεχόμενα και τις τρίτες χώρες έτσι ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής την προέλευσή τους», ανέφερε.