Συλικιώτης: “Μακάρι να γίνονταν δήμοι όλες οι κοινότητες”

a 10 Ειδήσεις
a 3478 Ειδήσεις

H αύξηση του αριθμού των Δήμων δεν είναι αρνητική, υποστήριξε σε δηλώσεις του, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι η αύξηση των Δήμων παρατηρήθηκε επί δικής του Υπουργίας. Απέδωσε παράλληλα το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη δραματική μείωση της χορηγίας.

Υπάρχει μια στρέβλωση στο ζήτημα που δημιουργήθηκε, είπε ο κ. Συλικιώτης, σημειώνοντας ότι μέχρι πρότινος οι κοινότητες επωφελούνταν από τα έσοδα και το κράτος επωμιζόταν το Διοικητικό κόστος.

Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Σιλικιώτης ανέφερε ότι «για παράδειγμα, οι επαρχιακές διοικήσεις-κοινότητες όταν εξέδιδαν άδειες οικοδομής επωφελούνταν από τα έσοδα ενώ την ίδια ώρα, το κράτος επωμιζόταν το διοικητικό κόστος, κάτι που επιβάρυνε τα οικονομικά του».

Από την άλλη, συμπλήρωσε ο πρώην Υπουργός, αυξάνονται μεν οι ανάγκες στους δήμους αλλά μειώνονται οι ανάγκες στις επαρχιακές διοικήσεις.

Το μοντέλο των “πέντε”

«Όταν αυξήθηκαν οι Δήμοι επί υπουργίας μου», επεσήμανε, «προώθησα ένα μοντέλο που αφορούσε στην προώθηση και δημιουργία πέντε επαρχιακών συμβουλίων τα οποία θα αναλάμβαναν όλα τα μεγάλα έργα όπως Υδατοπρομήθεια, Συμβούλιο Αποχετεύσεως, σκύβαλα, οικοδομικές αρχές κα». Ουσιαστικά, υπογράμμισε ο κ. Συλικιώτης, «αυτό σημαίνει ότι δεν θα είχα καμία σημασία ο αριθμός των δήλων αφού τις δαπανηρές διαδικασίες θα τις αναλάμβανε το Συμβούλιο».

Η χορηγία, είπε ο κ. Συλικιώτης, αυξανόταν σημαντικά μέχρι το 2011 οπόταν και παγοποιήθηκε. «Η μεγάλη μείωση έγινε το 2013. Ποιο το πρόβλημα αν αυξήθηκαν οι δήμοι; Ποια η διαφορά από τις κοινότητες; Αντίθετα το κράτος έπαψε να επωμίζεται διοικητικά κόστη».

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, «όταν έγινε το δημοψήφισμα για την ενοποίηση των Κάτω με τα Πάνω Πολεμίδια, ο ΔΗΣΥ πρωτοστάτησε ώστε να μην επιτευχθεί η εν λόγω ενοποίηση για να γίνουν τα Πολεμίδια μεγαλύτερη οντότητα».

Πηγή: SigmaLive