Τορναρίτης: Το σχολείο του Ριζοκαρπάσου δεν είναι ένα σύνθημα

a 179 Ειδήσεις
a 6307 Ειδήσεις

Τελέστηκε η τελική γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου

Το σχολείο του Ριζοκαρπάσου δεν είναι ένα σύνθημα, το σχολείο σας και όλοι εσείς που το αποτελείτε, είσαστε ζωντανό παράδειγμα αγώνα, προσήλωσης, πίστης σε ιδανικά και αξίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης… στην τελική γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Ριζοκαρπάσου… 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις καθημερινές μάχες που δίνουν και κατανοεί τη δύναμη που χρειάζεται για να επιλέξει να είναι κανείς εκεί αντί στις ελεύθερες περιοχές.

«Εσείς, οι δάσκαλοι και ο διευθυντής του σχολείου, δίνετε καθημερινά τη μάχη και ξέρετε πιο καλά από όλους τι σημαίνει να διατηρείς την ελληνική γλώσσα, την κουλτούρα και τον πολιτισμό, ζωντανά μέσα στην καρδιά της κατοχής». Σήμερα, συνέχισε, πιστεύω ότι το ελάχιστο καθήκον που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας ως εκπαιδευτικοί και ως πολιτεία είναι να τους δώσουμε τα εφόδια της γνώσης, της κριτικής σκέψης, της άποψης, της ενσυναίσθησης και της παιδικής γαλήνης.

«Να φέρουμε την ειρήνη και την ελπίδα στις ψυχές τους. Επειδή το αύριο της πατρίδας μας ανήκει στα παιδιά μας. Και το αύριο το διαμορφώνουμε σήμερα». Γι’ αυτό, είπε ο κ. Τορναρίτης, ας αναρωτηθούμε τι αύριο θέλουμε, ποιο αύριο χρωστούμε σε αυτά τα παιδιά. Θέλουμε ένα αύριο, που θα είναι το ίδιο με το σήμερα. Με κατοχή, με στρατό, με μοιρασμένη πατρίδα, με συρματοπλέγματα, διερωτήθηκε ή – συνέχισε – θέλουμε ένα καινούριο αύριο, με την πατρίδα μας επανενωμένη, με τους ανθρώπους της να συνεργάζονται και να συν-δημιουργούν, μια πατρίδα ειρηνική, ευρωπαϊκή και σύγχρονη.
«Νομίζω ότι θέλουμε το δεύτερο και πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή χωρίς μίση και πάθη αλλά με αυτοπεποίθηση και αγωνιστικότητα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας κάλεσε μαθητές και δασκάλους να αναλογιστούν τις στιγμές που τους γέμισαν χαρά, τις στιγμές παιχνιδιού και συγκίνησης, τις στιγμές δημιουργίας, τις στιγμές παιδείας που ζήσατε.

Ευχαρίστησε τους δασκάλους για το πρότυπο φιλοπατρίας και προσφοράς, συνεχάρη τα παιδιά που ολοκλήρωσαν «ακόμη ένα χρόνο στην υπέροχη πυραμίδα της γνώσης». Το σημαντικότερο όπλο, όπως είπε, που έχουν στα χέρια τους για να αντιμετωπίσετε τον σύγχρονο κόσμο με το κεφάλι ψηλά.

Ευχήθηκε τέλος «την ίδια μέρα την επόμενη χρονιά μαζί με το τέλος του σχολικού έτους, να γιορτάσουμε και την ελευθερία της πατρίδας μας».