Ετοιμο το Παν. Κύπρου για την ίδρυση Ιατρικής Σχολής

Ραγδαία η ανάπτυξη του στον τομέα της έρευνας

Την ετοιμότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής και την εισδοχή των πρώτων φοιτητών το 2013 εξέφρασε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16 Μαΐου…

«Ευελπιστώ» σημείωσε «ότι οι εκκρεμότητες που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2012, τη νομοθεσία από την οποία θα διέπεται η Ιατρική Σχολή και το θέμα παραχώρησης του κτηρίου της πρώην νοσηλευτικής σχολής θα ξεκαθαρίσουν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να είμαστε σε θέση άμεσα να προκηρύξουμε τις πρώτες θέσεις καθηγητών».

Ο Πρύτανης ανακοίνωσε επίσης τη χορηγία ERC advanced grant, αξίας πέραν των 2 εκατομμυρίων Ευρώ, που έλαβε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πρόσωπο του Καθηγητή του και Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου ΚΟΙΟΣ, Μάριου Πολυκάρπου. Η εν λόγω χορηγία τόνισε ο Πρύτανης αποτελεί «δείκτη ποιότητας» και μας κατατάσσει ανάμεσα στα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Όπως ανέφερε ο κάτοχος της χορηγίας Καθ. Πολυκάρπου το γεγονός ότι λάβαμε μία από τις 8 χορηγίες που δίδονται με άκρως ανταγωνιστική διαδικασία, συνολικά σε όλους τους κλάδους του τομέα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, είναι πολύ σημαντικό. Η χορηγία η οποία δόθηκε εξολοκλήρου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ύψους 2 εκατομμυρίων Ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτήσει μια ομάδα 10 περίπου ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθεί πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα του σχεδιασμού της ανάλυσης έξυπνων αλγορίθμων που θα μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα από αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο για πιο αποδοτική και ασφαλή λειτουργία πολύπλοκων συστημάτων και υποδομών, όπως τα συστήματα διανομής ενέργειας, υδάτινων πόρων και αποβλήτων καθώς και δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Σημειώνεται ότι στο ερευνητικό κέντρο εργοδοτούνται πέραν των 50 νέων ερευνητών με εξωτερική χρηματοδότηση.

Ο Πρύτανης τόνισε την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κύπρου τα τελευταία χρόνια με ένα ενδεικτικό και απτό παράδειγμα. Ενώ το 2010 το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρισκόταν στη θέση 1060 βάσει του γνωστού δείκτη της Σαγκάης, για το έτος 2012 ανέφερε βρισκόμαστε στην κατάταξη 540, κάτι το οποίο αποδεικνύει τις δυνατότητες του ιδρύματός μας για συνεχή ανάπτυξη στον τομέα της Γνώσης της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Μάριος Μαυρονικόλας, αφού απεύθυνε τα συγχαρητήρια του στον Καθηγητή Πολυκάρπου, επιβεβαίωσε τη στήριξη των πρυτανικών αρχών προς τους ακαδημαϊκούς που επιδιώκουν ενεργά την προσέλκυση εξωτερικών ερευνητικών κονδυλίων και την ανάπτυξη ερευνητικών κέντρων εντός του Πανεπιστημίου.

Ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου κ. Ανδρέας Χριστοφίδης εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον κ. Πολυκάρπου για την επιτυχία του και το γεγονός ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο κατάφερε να λάβει χρηματοδότηση και μάλιστα μέσω αυτής της εξαιρετικής σημαντικής χορηγίας από εξωτερικές πηγές.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροη Ειδησεων

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024

H ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για τα απειλητικά email στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), ενημερώνει ότι μεγάλος αριθμός δημόσιων σχολείων στην Κύπρο…

17 Μαΐου, 2024

Νεκρή 77χρονη στην άσφαλτο – Την εγκατέλειψε ο οδηγός

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 6:00 το πρωί σήμερα στην Κοκκινοτριμιθιά,…

17 Μαΐου, 2024

Ανόρθωση: Εξοφλήθηκε το χρέος στην κτηματική

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι ΜΑΧΗΤΕΣ με την οποία πληροφορούν το κοινό ότι επήλθε οριστική συμφωνία με…

17 Μαΐου, 2024