Επιχείρηση διάψευσης σχεδίου για τα Βαρώσια

a 54 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7536 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Σε επιχείρηση διάψευσης της αποκάλυψης για σχέδιο ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, προς επανεγκατάσταση Ελληνοκυπρίων, από την 1η προσεχούς Ιουλίου, έχει επιδοθεί τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση της Τουρκίας, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή της για το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet»… 

Οι τελευταίες διαψεύσεις ήρθαν από αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, καθώς και από τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν έχω πληροφορία για ένα τέτοιο σχέδιο, επιστροφής και επανεγκατάστασης στην περιοχή των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο» ήταν η δήλωση του Εγκεμέν Μπαγίς.

«Δεν συναντήθηκα με τον Ντερβίς Ερογλου κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Τουρκία, αλλά δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό» ήταν η δήλωση του Τούρκου Υπουργού, ο οποίος επέμεινε πως «εάν υπήρχε κάτι τέτοιο, θα γίνονταν οι απαιτούμενες δηλώσεις από τον Πρωθυπουργό».

Ο Εγκεμέν Μπαγίς κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της τουρκικής «Milliyet» την περασμένη Δευτέρα, που επικαλείται Τούρκο διπλωμάτη, και σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα έχει συμφωνήσει σε σχέδιο των Τουρκοκυπρίων να ανοίξουν την κλειστή σήμερα περιοχή των Βαρωσίων της Αμμοχώστου, για την επιστροφή και επανεγκατάσταση των Ελληνοκυπρίων κατοίκων της, μετά την 1η Ιουλίου και ως απάντηση στην ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το σχέδιο υποτίθεται ότι προέβλεπε πως η περιοχή θα παρέμενε υπό τον τουρκοκυπριακό έλεγχο.

Το δημοσίευμα διέψευσαν και αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Zaman». Υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για το θέμα τον Βαρωσίων, τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνιζαν, ωστόσο, ότι κάθε ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού θα εξετασθεί.

Πηγή: iKypros