Χ.Λιοτατής: Πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες στο «κόλπο» των τ/κ περιουσιών

blogger image 1244695592 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πολιτικούς, κομματικούς και αθλητικούς παράγοντες, καθώς επίσης και ονόματα διοικητικών και άλλων προσώπων ενέπλεξε και σήμερα στην υπόθεση αγοραπωλησιών τουρκοκυπριακών περιουσιών το ζεύγος Χαράλαμπου και Παναγιώτας Λιοτατή, καταθέτοντας ενόρκως στην Ερευνητική Επιτροπή για τις απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Δρομολαξιά, ως επίσης και την εξέταση της έκδοσης πολεοδομικής άδειας για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία και πώς αυτή η ιδιοκτησία περιήλθε στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ). 

Η Επιτροπή, αποτελούμενη από την πρώην Ανώτερη Δικηγόρο στη Νομική Υπηρεσία, Ελεωνόρα Νικολαΐδου (Πρόεδρο) και τα Μέλη Θάσο Νεοκλέους (πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία) και Στάλω Αριστείδου (Εκτελεστικό Μηχανικό Α΄ Τάξης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων), ζήτησε συμπληρωματικά έγγραφα και στοιχεία από τον κ. Λιοτατή, ο οποίος κατέθετε σήμερα για τρίτη φορά, ενώ η κ. Λιοτατή κλήθηκε να δώσει για πρώτη φορά κατάθεση σχετικά με τα όσα η ίδια γνώριζε για την όλη υπόθεση και για επαφές και παρεμβάσεις της, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα, τα οποία -όπως κατέθεσε το ζεύγος- είχαν δώσει κατά καιρούς στον Νίκο Λίλλη και στην ποδοσφαιρική ομάδα Αλκή, της οποίας ο κ. Λίλλης είναι πρόεδρος. 
Τόσο ο κ. Λιοτατής όσο και η σύζυγός του μετέφεραν με τις καταθέσεις τους στην Επιτροπή ισχυρισμούς του κ. Λίλλη, ότι τα χρήματα που ο κ. Λιοτατής κατά καιρούς έδιδε στον ίδιο και που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, εδόθησαν στο ΑΚΕΛ και σε συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος, καθώς και για την κάλυψη αναγκών της Αλκής, όπως και τα 18 περίπου αυτοκίνητα που αγοράσθηκαν από τον κ. Λιοτατή μέσω τραπεζικών χρηματοδοτήσεων για παίχτες και παράγοντες της ομάδας. 
Ο κ. Λιοτατής αναφέρθηκε σε παρέμβαση του τότε διευθυντικού στελέχους της Τράπεζας Κύπρου και αργότερα υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, για εξασφάλιση δανείου 200.000 ευρώ, τα οποία θα δίδονταν στον κ. Λίλλη, προκειμένου να διευκολυνθεί στο όλο έργο της μεταβίβασης του τουρκοκυπριακού κτήματος στην ΑΤΗΚ. 
Επίσης, δίδοντας συμπληρωματικά των όσων κατέθεσε χθες στοιχεία, αναφέρθηκε εκ νέου στη συνάντηση που, όπως είπε, είχε με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, μαζί με τον κ. Λίλλη, σχετικά με τη μεταβίβαση των επτά σκαλών του κτήματος Μουσταφά, μετά την πώληση των άλλων δεκαεπτά σκαλών στην εταιρεία Wadnic Trading Limited, αναφέροντας ότι επανειλημμένως ο κ. Λίλλης του υποσχόταν πως από τις επτά σκάλες θα μεταβίβαζε τις δύο στον έμπορο και φίλο του από τη Λεμεσό, Τάκη Παλάοντα, ο οποίος είχε δώσει 250.000 ευρώ στον κ. Λίλλη, κατόπιν συστάσεων που ο κ. Λιοτατής τού έδωσε. 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιοτατής και σε παρεμβάσεις του δικηγόρου Γιώργου Χριστοφίδη από τη Λάρνακα, υιού, όπως είπε, του τέως υφυπουργού παρά τω Προέδρω Τίτου Χριστοφίδη, καθώς και σε επανειλημμένες αναφορές του κ. Λίλλη προς τον ίδιο ότι έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, Νίκου Κατσουρίδη, για αυτό και όλα θα πάνε καλά και θα «τελειώσει η δουλειά» (με τη μεταβίβαση του τουρκοκυπριακού τεμαχίου γης στη Δρομολαξιά) και θα πάρει πίσω όλα τα χρήματα που του είχε δώσει. Κατ` επανάληψη αναφέρθηκε και η κ. Λιοτατή στον κ. Κατσουρίδη και στα όσα ισχυριζόταν ο κ. Λίλλης για την εμπλοκή του, καθώς και για χρήματα που πήγαιναν -πάντα κατ` ισχυρισμό Λίλλη- στο ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι έφθασε στο σημείο να ζητήσει και συνάντηση με τον ίδιο τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο. 
Πηγαίνοντας στο Προεδρικό, είπε η κ. Λιοτατή, έγινε δεκτή από τον τότε Διευθυντή Γραφείου του Προέδρου, Χρίστο Χριστοφίδη, στον οποίο μετέφερε τα όσα είχε ακούσει από τον κ. Λίλλη για χρήματα που εδόθησαν στο ΑΚΕΛ και στελέχη του. 
Ο κ. Χριστοφίδης, όπως είπε, την παρέπεμψε στα Κεντρικά Γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία και κατευθύνθηκε αμέσως εκεί, προκειμένου να συναντηθεί με τον ΓΓ του κόμματος, Άντρο Κυπριανού. 
Εκεί, η ιδιαιτέρα του ΓΓ την ενημέρωσε ότι απουσίαζε ο κ. Κυπριανού και δεν ήταν δυνατό να συναντηθεί μαζί του, όμως θα μετέφερε η ίδια τα όσα θα της έλεγε η κ. Λιοτατή. Λίγο αργότερα, είπε η κ. Λιοτατή, της τηλεφώνησε ο κ. Κυπριανού για να τη διαβεβαιώσει πως θα διερευνούσε την υπόθεση, όπως και έγινε για να της τηλεφωνήσει δύο ημέρες αργότερα και να της αναφέρει ότι δεν φαίνεται να προκύπτει οτιδήποτε και ότι ο κ. Λίλλης τούς είπε πως μόνον 65.000 ευρώ τους χρωστά. 
Ο κ. Κυπριανού, όπως κατέθεσε η κ. Λιοτατή, της είπε ακόμα πως δεν θα έπρεπε να εμπιστεύονται έναν άνθρωπο, όπως τον κ. Λίλλη, χωρίς να τον γνωρίζουν. Συνάντηση, είπε η κ. Λιοτατή, επιχείρησε και με τον κ. Κατσουρίδη, ωστόσο η Γραμματέας του την ενημέρωσε ότι ο κ. Κατσουρίδης δεν έχει καμμία σχέση με τον κ. Λίλλη και δεν επιθυμεί να συνομιλήσει μαζί της. Σχετικά με δάνειο από την Τράπεζα Κύπρου, είπε επίσης η κ. Λιοτατή, είχε συνομιλήσει με τον κ. Σιαρλή, ο οποίος της είπε να του δοθεί χρόνος για να εξετάσει την υπόθεση, όταν όμως τον ξαναπήρε τηλέφωνο στο κινητό του, τον αριθμό του οποίου είχε πάρει ο σύζυγός της στη διάρκεια επίσκεψής του με τον κ. Λίλλη στο γραφείο του κ. Σιαρλή, είχε ήδη υπουργοποιηθεί και έτσι δεν ξανασυνομίλησαν. 
Ο σύζυγός μου εύκολα δίδει λεφτά και έτσι κάθε φορά που του ζητούσε ο κ. Λίλλης, πολύ συχνά αρχικώς, έδιδε δεκάδες μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έτρεχε συνεχώς για να εξυπηρετήσει τον κ. Λίλλη (ο ίδιος ο κ. Λιοτατής είπε στην Επιτροπή ότι έκανε τον μέσεντζερ μεταφέροντας «χαρτιά» στην Πολεοδομία και στο Κτηματολόγιο), μέχρις ότου κάποτε αγανάκτησε και άρχισε η ίδια να ανακατεύεται στην υπόθεση, πιέζοντας το σύζυγό της να πάψει να δίδει χρήματα και αρχίζοντας τη διαδικασία διεκδίκησης και επιστροφής των χρημάτων τους, ακόμα και μέσω δικηγόρων και δικαστικών αγωγών. 
Η κ. Λιοτατή ενημέρωσε την Επιτροπή και για τρία δείπνα, σε διάφορους χρόνους, στην οικία Λίλλη, στην Αγία Νάπα και στον Πρωταρά, όπου έτυχε να συναντήσει, εκτός του ζεύγους Νίκου και Κατερίνας Λίλλη, τους κυρίους Πάμπη Κυρίτση και Στάθη Κιττή με τις συζύγους των, τους μετόχους της Wadnic Trading Limited Αντώνη Ιωακείμ και Σοφοκλή Σοφοκλέους, τον κ. Γερασίμου με τη σύζυγό του, την αδελφή της Κατερίνας Λίλλη, τον προπονητή της Αλκής και άλλους. 
Η κ. Λιοτατή επιβεβαίωσε με τη δική της κατάθεση και τα όσα ο σύζυγός της είχε ήδη αναφέρει στην Επιτροπή για την εργοδότηση του Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά και την παραχώρηση σε αυτόν διαμερίσματος, στο οποίο ωστόσο δεν παρέμενε, μιας και καθημερινώς τον μετέφερε από και προς το οδόφραγμα των Βρυσούλλων ο Γιάννης Ιωάννου, υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου τους. Όπως ανέφερε η κ. Λιοτατή, τον κ. Μουσταφά γνώρισαν μέσω κοινού φίλου, του Πανίκου Ασσιώτη, ο οποίος τώρα είναι στο εξωτερικό και, όταν αρρώστησε ο κ. Μουσταφά και άρχισε να πηγαίνει στην Τουρκία για λουτροθεραπείες ή όταν αργότερα έκανε χειρουργική επέμβαση καρδίας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο εξακολούθησαν να του πληρώνουν εισφορές για κοινωνικές ασφαλίσεις, ενώ ο σύζυγός της, που πάει πολύ συχνά στην Αμμόχωστο για να βλέπει το ζαχαροπλαστείο που εγκατέλειψε εκεί η οικογένειά του, στην Αγία Ζώνη, είχε επισκεφθεί επανειλημμένως τον κ. Μουσταφά στο νοσοκομείο. 
Ο κ. Λιοτατής, καταθέτοντας αντίγραφα επτά συνολικώς δικαστικών αγωγών κατά του κ. Λίλλη, αναφέρθηκε εκτενώς στα περίπου δεκαοκτώ αυτοκίνητα που αγόρασε με χρηματοδότηση μέσω των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, για να τα παραχωρήσει στον κ. Λίλλη, προς χρήση από μη Κύπριους παίκτες και άλλους παράγοντες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αλκής. 
Με πολλές δυσκολίες, είπε ο κ. Λιοτατής, έχει εξοφλήσει τώρα όλα τα αυτοκίνητα, από τα οποία τρία αγοράσθηκαν επ` ονόματι του ανεψιού του, Τζιοβάνη Σιέπη, επειδή δεν ήταν δυνατό να δοθεί στον ίδιο περαιτέρω χρηματοδότηση από τις τράπεζες, λόγω των οφειλών που είχε. 
Πολλές φορές, όπως ανέφερε, πίεσε τον κ. Λίλλη για να του ξεπληρώσει τα αυτοκίνητα αυτά, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό αι κάθε φορά ένοιωθε ότι τον κορόιδευε ο κ. Λίλλης με τις διάφορες δικαιολογίες που του έδιδε, μέχρις ότου επείσθη και από τη σύζυγό του και σταμάτησε να τον εμπιστεύεται και να του δίδει άλλα χρήματα, τώρα δε έχει αρχίσει με δικηγόρο του τον κ. Μάτσα, να ζητεί επιστροφή των όσων του οφείλει, ετοιμάζεται δε για ακόμα τρεις αγωγές. 
Ως προς τα ονόματα άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση, ο κ. Λιοτατής ανέφερε και κάποιον Στέλιο, υπάλληλο στο Κτηματολόγιο Λάρνακας, του οποίου δεν θυμάται το επώνυμο, κατέθεσε όμως τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου. 
Ο Στέλιος, όπως ανέφερε ο κ. Λιοτατής, είχε συναντηθεί μαζί τους, όταν συζητούσαν για τη μεταβίβαση των δύο σκαλών στον κ. Παλάοντα και είχε βοηθήσει τον κ. Λίλλη στην κατάθεση στο Κτηματολόγιο των σχεδίων για το κτήμα εκείνο, σημειώνοντας με χρώμα το συγκεκριμένο τεμάχιο. 
Πηγή: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

blogger image 1244695592 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου