Χριστόφιας: Οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι πολίτες και πρέπει να γίνει κατανοητό από τους Ελληνοκυπρίους

a 110 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 5789 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Οι πολιτικοί παράγοντες των δύο κοινοτήτων πρέπει να λάβουν υπόψη ότι και οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι πολίτες κι αν αυτό γίνει κατανοητό, τότε θα απαλλαγούμε από τις οποιεσδήποτε εξωτερικές επιδράσεις, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές, είπε σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Πρόσθεσε πως το σημερινό αδιέξοδο στο Κυπριακό οφείλεται στην επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο χωριστών κρατών.

Μιλώντας στα μέλη της αντιπροσωπείας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Βασίλη Σκουρή, που έγιναν δεκτά από τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως “οι μικρές χώρες – μέλη της ΕΕ στηρίζονται στην Ευρωπαϊκή Νομολογία και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι πιθανόν να αντιμετωπίσουν, όπως και η Κύπρος, επιβουλές, οι οποίες όντως είναι δικάσιμες και καταδικάσιμες, όπως ενάντια στην κυριαρχία της χώρας μας και κατοχή μέρους της”.

Στη διάρκεια των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, “εμείς στηριζόμαστε πολύ στη νομολογία του Δικαστηρίου”, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι “είμαι ευτυχής διότι ακριβώς και το Δικαστήριο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθώντας τη νομολογία θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να είναι ένα, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μα διεθνή προσωπικότητα, όπως αυτό προβλέπεται και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, βεβαίως, η λύση του Κυπριακού πρέπει να οδηγεί σίγουρα στην ουσιαστική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων στις υποθέσεις του κράτους”.

“Αλλά δεν μπορεί να ξεκινάμε για τη λύση, έχοντας υπόψη δύο κράτη. Υπάρχει το ένα, το μόνο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπάρχει και μια αποσχιστική οντότητα, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”, ανέφερε.

Δυστυχώς, συνέχισε, επί του παρόντος το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο ένεκα της επιμονής της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για δύο κράτη στην Κύπρο με μια χαλαρή σύνδεση.

“Είμαι πολύ απογοητευμένος διότι ο κύριος στόχος της διεκδίκησης της Προεδρίας από μένα, τουλάχιστον, ήταν να επανενώσουμε την Κύπρο, το λαό μας, ως μια ενωμένη χώρα μέλος της ΕΕ, η οποία να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και στην ΕΕ. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται κατορθωτό και αυτό απογοητεύει και τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος εργάζεται μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια, και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία είναι άμεσο θύμα κατοχής”, πρόσθεσε.

Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας είναι απογοητευμένοι, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ένεκα του γεγονότος ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική κλασικού εποικισμού κουβαλώντας εδώ δεκάδες χιλιάδες Τούρκους από την Τουρκία και αλλάζοντας τον δημογραφικό χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και συνεπώς το δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου.

“Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται πραγματικά ότι θα απολέσουν την κυπριακή τους ταυτότητα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι με τη δική τους κυπριακή συνείδηση και τα δικά τους κυπριακά πιστεύω σε ότι αφορά τη θρησκεία που είναι πολύ πιο χαλαρά από ότι τα ισλαμικά πιστεύω του κ. Ερντογάν και του κ. Γκιουλ”, είπε.

Είναι πολύ φιλελεύθεροι, συνέχισε, σε ότι αφορά τα θέματα της θρησκείας κι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα, σε πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν ήθη και έθιμα, με τους Ελληνοκύπριους.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε πως “είναι Κύπριοι και πρέπει και η ελληνοκυπριακή κοινότητα να το κατανοήσει και να αποδεχτεί τους Τουρκοκύπριους, με τη διαφορετικότητά τους, ως Κύπριους πολίτες, ισότιμους με όλους τους άλλους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι και αυτό”, συνέχισε, “ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, από τους Ελληνοκύπριους πολιτικούς παράγοντες”.

Εάν όλα αυτά γίνουν κατανοητά και από τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων, σημείωσε, τότε θα απαλλαγούμε από τις οποιεσδήποτε εξωτερικές επιδράσεις, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές.

“Οι Κύπριοι είναι αρκετά ώριμοι ως πολίτες, ως Ευρωπαίοι πολίτες, για να μπορούν να διαχειριστούν τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα, τα ζητήματα του κράτους τους, χωρίς να έχουμε επιτηρητές από έξω”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τέλος τις ευχαριστίες του για τον θερμό τρόπο με τον οποίον τον είχαν δεχθεί τον Μάρτιο στο Δικαστήριο, στο Λουξεμβούργο, καθώς και για την θερμή φιλοξενία της οποίας έτυχε.