Να επανεξεταστεί η επίσκεψη μικρών παιδιών στα Φυλακισμένα Μνήματα, επαναλαμβάνει η Λήδα Κουρσουμπά

CEB1 11 Ειδήσεις, ΕΟΚΑ
CEB1 1171 Ειδήσεις, ΕΟΚΑ

Την ανάγκη να επανεξεταστεί από τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία η πρακτική της επίσκεψης των παιδιών στα Φυλακισμένα Μνήματα, επανέλαβε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά.

Η επίτροπος αντέδρασε στον ισχυρισμό της φιλολόγου και υποψήφιας Δημάρχου Λευκονοίκου, Ζήνας Λυσάνδρου, ότι «απαγορεύει» τις επισκέψεις παιδιών του Δημοτικού Σχολείου στα φυλακισμένα μνήματα εν όψει της «Νέας Τάξης Πραγμάτων» (εννοώντας προφανώς τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού) επαναδημοσίευσε τη θέση της από το 2012.

Στη θέση της εκείνη η Επίτροπος κρίνει ότι τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία θα πρέπει να επανεξετάσουν την πρακτική των επισκέψεων των παιδιών στα Φυλακισμένα Μνήματα. Επίσης, σε ότι αφορά τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου οι επισκέψεις αυτές θα μπορούσαν να γίνονται, αφού προηγηθεί διάλογος μαζί τους, όπως θα πρέπει να γίνεται σε κάθε άλλη περίπτωση εκπαιδευτικής ή/και ψυχαγωγικής επίσκεψης.

Η Επίτροπος εκφράζει την άποψη ότι «υπό τις περιστάσεις, η επίσκεψη των παιδιών νηπιακής και δημοτικής ηλικίας στο χώρο των φυλακισμένων μνημάτων και της αγχόνης δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου το σχολείο να επιτύχει στο στόχο του να καλλιεργήσει το σεβασμό στις εθνικές αξίες, την ιστορία και την παράδοσή μας».