Με το βλέμμα στην Πινδάρου ο Καρογιάν

Αυστηρός με το ΑΚΕΛ και την πρόσδεσή του σε συνεδριακές αποφάσεις

Μετά την εξόδιο ακολουθία του ενδιάμεσου χώρου την περασμένη Τετάρτη, άνοιξαν ξανά τα σαλόνια της Πινδάρου και της Εζεκία Παπαϊωάννου περιμένοντας μνηστήρες και πρωτίστως τον Μάριο Καρογιάν…

Στο ΔΗΚΟ δηλώνουν από πρωίας μέχρι νυκτός πλέον ότι δεν βιάζονται και δεν θα βιαστούν να δώσουν το δακτυλίδι, θεωρώντας –όχι αδίκως– ότι είναι ξανά king makers. Στέλεχος του κόμματος είπε στην «Κ» ότι μετά την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του κόμματος στο Εκτελεστικό και την Κοινοβουλευτική Ομάδα την Παρασκευή για τα διαδραματισθέντα στον ενδιάμεσο χώρο αλλά και τη σχετική ενημέρωση που θα κάνει αυτή τη βδομάδα στην Κεντρική Επιτροπή, το ΔΗΚΟ μπαίνει σε μια περίοδο σοβαρής περίσκεψης.

Θα μπουν ξανά κάτω τα πράγματα και θα ζυγιστούν στη βάση των νέων δεδομένων, αλλά πάντα υπό το πρίσμα της διακηρυγμένης θέσης ότι ο τόπος έχει ανάγκη ενός σοβαρού συνασπισμού εξουσίας στη βάση σοβαρών προγραμματικών συγκλίσεων. Ο στόχος δε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει μια κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής.

Στο ερώτημα της «Κ», «πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο;», είπε: «Έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Υπάρχουν παράμετροι να μελετήσουμε.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ θα αρχίσουν τις βολιδοσκοπήσεις –και είναι φυσικό–, αλλά εμείς διόλου δεν βιαζόμαστε τώρα. Θέλουμε χρόνο να σκεφτούμε, να διαβουλευτούμε και μετά να αποφασίσουμε.

Διότι όσο υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στο κόμμα για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΑΚΕΛ, άλλο τόσο υπάρχουν αντιδράσεις και για συνεργασία με τον ΔΗΣΥ. Γι’ αυτό λέμε ότι έχουμε χρόνο και θα τον εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα». Ρωτήσαμε αν με αυτά εννοείται ότι το ΔΗΚΟ θα εξαντλήσει το καλοκαίρι στην προσπάθειά του να καταλήξει, και η απάντηση που λάβαμε ήταν:

«Μπορεί και να μη χρειαστεί τόσο».

Επισημαίνοντας ότι το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή «Προεκτάσεις» του ΡΙΚ ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, ξεκαθάρισε ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να στηρίξει υποψήφιο που προέρχεται από την Αριστερά και άρα οι επιλογές είναι μόνο δύο –είτε να ψηφίσει το ΑΚΕΛ υποψήφιο του ΔΗΚΟ είτε το ΔΗΚΟ τον Νίκο Αναστασιάδη–, το στέλεχος του ΔΗΚΟ είπε ότι τίποτα δεν αποκλείεται.

«Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, πρέπει να σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες για να καταλήξουμε στο κατάλληλο πρόσωπο. Επειδή όμως δεν υπάρχει σχετική απόφαση των συλλογικών οργάνων του κόμματος, μόνο ο πρόεδρος είναι σε θέση να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα», τόνισε.

Ναρκοθέτηση ενδιάμεσου
Στο ΔΗΚΟ αναζητήσαμε και ερμηνείες του ναυαγίου της προσπάθειας να δώσει δικό του υποψήφιο ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος. Υψηλόβαθμη πηγή που μας μίλησε ήταν αρκούντως αποκαλυπτική για τα διαδραματιζόμενα στο κόμμα και όχι μόνο: «Η βασική προσπάθεια του προέδρου του κόμματος ήταν να βρούμε από το ΔΗΚΟ έναν υποψήφιο σοβαρό και καταρτισμένο, κυρίως στη διαχείριση της οικονομίας, για να νοικοκυρέψουμε τον τόπο.

Και έστω με αργά βήματα αλλά σταθερά να σηκώσουμε τα τόσα βάρη από τους ώμους του κόσμου, κρατώντας ταυτόχρονα και την κοινωνική συνοχή και τις ισορροπίες. Συνταγές υπάρχουν, η Κύπρος αντεπεξήλθε και στο παρελθόν με πρωταγωνιστή το ΔΗΚΟ και μπορεί να αντεπεξέλθει και τώρα. Γι’ αυτό και οι προτάσεις μας σε ό,τι αφορά υποψηφίους ήσαν προσωπικότητες που έχουν γνώση της οικονομίας. Τόσο ο Μάκης Κεραυνός όσο και ο Χρίστος Μαυρέλλης».

Στην υπόδειξη ότι ο κ. Κεραυνός βγήκε μόνος του και έκανε δηλώσεις ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι υποψήφιος, η ίδια πηγή υπενθυμίζει ότι ο κ. Κεραυνός μίλησε για ομάδες μέσα στα κόμματα που έχουν τις δικές τους ατζέντες. Ρωτήσαμε τον ίδιο, που έχει τη δυνατότητα να βλέπει τι γίνεται εντός του κόμματος, ποια είναι η ομάδα που λειτούργησε εις βάρος της υποψηφιότητας Κεραυνού στο ΔΗΚΟ.

Η πηγή δεν μάσησε τα λόγια της: «Η δική μας εσωκομματική λεγόμενη αντιπολίτευση που μαζί με μια ομάδα της ΕΔΕΚ προωθούσαν και προωθούν την υποψηφιότητα Λιλλήκα. Η υποψηφιότητα Λιλλήκα στην προκειμένη περίπτωση βόλευε πολύ τον ΔΗΣΥ και τον Νίκο Αναστασιάδη διότι στην ουσία κατέστρεφε την όποια προοπτική δυνατής υποψηφιότητας από τον ίδιο τον ενδιάμεσο χώρο, όπως οι δύο υποψηφιότητες που πρόβαλε το ΔΗΚΟ. Από τη στιγμή που η ΕΔΕΚ π.χ. αντί Κεραυνού προέτασσε Λιλλήκα όλα κατέρρεαν, διότι το ΔΗΚΟ ευθύς εξαρχής είχε θέσει βέτο στην υποψηφιότητα Λιλλήκα. Και όπως είδαμε, η ΕΔΕΚ διά του αρχηγού της προέτασσε πρώτα Λιλλήκα και μετά το όνομα του αρχηγού της. Αυτό καθιστούσε σαφές ότι τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα στήριζε πρώτος ο Βάσος Λυσσαρίδης. Η προοπτική του ενδιάμεσου χώρου ναρκοθετήθηκε και με την πρόταξη υποψηφιοτήτων από τον χώρο άλλων κομμάτων, όπως ο ΔΗΣΥ! Αν είναι δυνατόν να έχουμε π.χ. υποψήφιο τον πρώην πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Αυτές οι κινήσεις δεν έγιναν από τον Μάριο Καρογιάν, έγιναν, όπως είπε και ο Μάκης Κεραυνός, από ομάδες μέσα από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, μη εξαιρουμένων και στελεχών του κόμματός μας. Το να μην καταλήξει ο ενδιάμεσος χώρος σε υποψήφιο και να πάει κατακερματισμένος στον δεύτερο γύρο βολεύει πολύ τον ΔΗΣΥ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι δεδηλωμένη από όλους η πρόθεση να μην υποστηρίξουν Ακελικό υποψήφιο».

«Δεν θα επιτρέψουμε να ανατινάζονται γέφυρες»
«Μετά τη διάλυση της προοπτικής του ενδιάμεσου χώρου, η τακτική της υπονόμευσης συνεχίζεται και πάλι με πρωταγωνιστές τους συνήθεις ύποπτους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ενώ στην αρχή η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση ήθελε να συμμαχήσουμε με ΔΗΣΥ, στη συνέχεια συμμάχησε με μια ομάδα της ΕΔΕΚ στηρίζοντας την υποψηφιότητα Λιλλήκα και τώρα που ανατινάχθηκε ο ενδιάμεσος λένε ότι δεν μπορούμε να πάμε από τον πρώτο γύρο με τον Νίκο Αναστασιάδη, διότι ο κόσμος του ΔΗΚΟ θα αντιδράσει, και προτείνουν να πάμε με Λιλλήκα και μετά βλέπουμε».

Στο ερώτημα γιατί δεν καταγγέλλουν δημόσια τους «υπονομευτές», το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι τα μέλη του κόμματος έχουν αντιληφθεί το παιχνίδι τους και θα τους βάλουν στη θέση τους. «Θα αντιληφθούν και οι ίδιοι πολύ σύντομα ότι δεν μπορούμε πια να ανεχόμαστε παιχνίδια ανθρώπων που βάζουν τα ιδιωτικά τους συμφέροντα πάνω από το κόμμα.

Δεν θα επιτρέψουμε να ανατινάζονται γέφυρες προς εξυπηρέτηση προσωπικών σχεδιασμών. Ξέρουμε όλοι μια σειρά μεθοδεύσεων που στόχο είχαν να υπονομεύσουν την ηγεσία. Ξέρουμε για παράδειγμα όλοι πια τι έγινε τη βδομάδα πριν από τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών και ποιοι, ενώ η ηγεσία του κόμματος συζητούσε τις ενδεχόμενες συνεργασίες, έσπευσαν να προκαταλάβουν κινήσεις επιχειρώντας να εξασφαλίσουν ακόμα και υπουργεία για συγκεκριμένα άτομα.

Κι όταν το παιχνίδι δεν τους βγήκε όπως το ήθελαν, άρχισαν από την επόμενη μέρα να πολεμούν το ΔΗΚΟ. Ο κόσμος του ΔΗΚΟ έχει αντιληφθεί πολύ καλά ποια παιχνίδια παίζονται σε βάρος του και αντιδρά».

Βολικός για την Πινδάρου ο χρησμός Μ. Καρογιάν

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αρκούντως αποκαλυπτικές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα που του έθεσε η «Κ», ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν. Ζητήσαμε να μας πει γιατί δήλωσε ότι το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να στηρίξει υποψήφιο που προέρχεται από την Αριστερά.

ΑΚΕΛ: Δεμένοι σε συνεδριακές δεσμεύσεις

«Το ΑΚΕΛ έμενε αγκιστρωμένο σε πολιτικές τοποθετήσεις που έχει διαμορφώσει στο παρελθόν. Για να έχει όμως νόημα το πολιτικό παιχνίδι, πρέπει να υπάρχει έδαφος συζήτησης επί των βασικών θεμάτων που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να λειτουργούμε στη βάση συνεδριακών αποφάσεων που ελήφθησαν πριν από κάποια χρόνια και να θέλουμε να λύσουμε προβλήματα που τώρα έχουμε ενώπιόν μας. Δεν είναι δυνατόν να επικαλείσαι συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος ως τον λόγο που η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα ή δεν αντιμετωπίζει ένα ζήτημα που προέκυψε στο μεταξύ. Γι’ αυτό, λοιπόν, ή θα δούμε την παρούσα κρίσιμη συγκυρία κατάματα και θα βρούμε τρόπους να λύσουμε τα προβλήματα ή διαφορετικά δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Δεν θα πάμε να κάνουμε συνεργασία με τον οποιονδήποτε χάριν της συνεργασίας. Πρέπει να έχει πολιτικό υπόβαθρο και περιεχόμενο και καθαρές στοχεύσεις. Για να λύσουμε τα προβλήματα του τόπου και όχι για να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε εμείς ως κόμματα».

ΔΗΣΥ: Υπάρχουν λύσεις, αν υπάρχει βούληση

«Με το τέλος των εκλογικών διεργασιών στον ενδιάμεσο χώρο και στη βάση της τοποθέτησής σας ότι δεν πρόκειται να στηρίξετε υποψήφιο που προέρχεται από την Αριστερά, δεν θεωρείτε ότι η υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη αποκτά σαφές προβάδισμα;», ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

«Ο δρόμος μέχρι τον Φεβρουάριο είναι μακρύς. Στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πάντα υπάρχουν λύσεις. Φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση και καθαροί λογαριασμοί στη βάση σαφών προγραμματικών συγκλίσεων. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο που ως ΔΗΚΟ μιλούσαμε εξαρχής για έναν μεγάλο συνασπισμό εξουσίας, ο οποίος είναι ακόμα εφικτός. Τώρα, όσο ποτέ πριν, αποδεικνύεται ότι δεν είναι απομακρυσμένο το σενάριο να σφίξει περισσότερο η μέγγενη γύρω από τις τράπεζές μας και το ζωνάρι γύρω από τον πολίτη. Συνεπεία αυτού, ο κόσμος θα επαναστατεί και θα φωνάζει πως δεν ανέχεται άλλο να μας βλέπει να ερίζουμε περί όνου σκιάς αντί να ενώνουμε δυνάμεις. Τότε θα καταλάβουν όλοι πόσο δίκαιο είχαμε στη θέση μας για έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο συνασπισμό εξουσίας. Διότι, αν τώρα είναι φανερό ότι δεν φτάνουν οι ώμοι του ενός για να σηκώσουμε την άμαξα της οικονομίας από τη λάσπη, αν αφεθούν τα πράγματα ως έχουν, δεν θα φτάνει ούτε αν όλοι βάλουμε τους ώμους μας κάτω από την άμαξα. Είναι η ώρα που μας χρειάζεται ο τόπος κι όχι εμείς τον τόπο»

Πηγή: Καθημερινη

Ροη Ειδησεων

Καταγγελία από ΚΔ για «πανεπιστήμια» στα κατεχόμενα για εικονικούς φοιτητές

Σε καταγγελία «ακαδημαϊκών ιδρυμάτων» στα κατεχόμενα προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία προς τον Ευρωπαϊκό Φορέα για…

17 Ιουνίου, 2024

Σκοπευτήριο Παραλιμνίου: Δεύτερη φετινή νίκη για τον Ιάσονα Τζιοβάνη στο ΚΟΜΠΑΚ

Δεύτερη φετινή νίκη για τον Ιάσονα Τζιοβάνη στο ΚΟΜΠΑΚ. Τη δεύτερη του νίκη σε τρείς…

17 Ιουνίου, 2024

Κενές θέσεις δασοπυροσβεστών στο Τμήμα Δασών – Όλες οι πληροφορίες

Ανακοίνωση για υποβολή αιτήσεων για πλήρωση νέων μόνιμων θέσεων δασοπυροσβεστών στο Τμήμα Δασών- 2024«ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ…

17 Ιουνίου, 2024

Μεσόγειος: Δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο, λέει γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση

Η RESQSHIP, που διαχειρίζεται σκάφος διάσωσης μεταναστών, το Nadir, ανακοίνωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ…

17 Ιουνίου, 2024

Ανησυχία ΠΑΣΥΔΥ για εργοδότηση νοσηλευτών από τρίτες χώρες

Ανησυχία εκφράζει Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), ως προς την προσπάθεια που επιχειρείται από διάφορους…

17 Ιουνίου, 2024

Καμπανάκι κινδύνου για το θανατηφόρο σύνδρομο στρεπτόκοκκου – Σε ποια χώρα σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων

Σχεδόν 1.000 κρούσματα μιας θανατηφόρου λοίμωξης μετρά η Ιαπωνία, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός…

17 Ιουνίου, 2024